Re: peněžitá pomoc v mateřství
Tak to jsme na tom stejně, já nastupuji za 1,5 týdne a odpověď také neznám. Jsem uplně ve stejné situaci. Na OSSZ jsem dostala různé odpovědi, tak sama nevím, již jsem se zde na to poptávala "PPM a OSVČ"... Na internetu jsem se dočetla, že ano, ale není tam odkaz na žádný zákon, vyhlášku... Dobíhají mi zakázky a co s nimi?
Re: peněžitá pomoc v mateřství
Zveřejňuji odpověď od mpsv:
k Vašim e-malovým dotazům sdělujeme:
Podnikat při nástupu na mateřskou dovolenou ze zaměstnání můžete nadále a peněžitá pomoc v mateřství se Vám bude vyplácet nadále. Tato dávka by se podle § 16 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, nevyplácela jen v případě, že byste nadále vykonávala práci nebo osobně vykonávala samostatnou výdělečnou činnost v té pojištěné činnosti, z níž tato dávka náleží, tj. nadále by byla vykonávána dosavadní práce v zaměstnání nebo by nadále byla vykonávána samostatná výdělečná činnost, pokud by dávka náležela z nemocenského pojištění osoby samostatně výdělečně činné (což však není Váš případ).
Pokud jde o charakter samostatné výdělečné činnosti, považuje se podle § 9 odst. 6 písm. c) zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, samostatná výdělečná činnost za vedlejší mj. v těch kalendářních měsících, v nichž osoba samostatně výdělečně činná měla nárok na rodičovský příspěvek nebo na peněžitou pomoc v mateřství z nemocenského pojištění zaměstnanců. Vzhledem k tomu bude Vaše samostatná výdělečná činnost mít nadále charakter vedlejší činnosti, neboť budete pobírat peněžitou pomoc v mateřství ze zaměstnání.
S pozdravem
JUDr. Naděžda Břeská, v.r.
ředitelka legislativního odboru
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.