Vlákno názorů k dotazu Peněžitá pomoc v mateřství od Jiřka1 - Re: peněžitá pomoc v mateřství Podle mě stále platí...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 3. 2009 23:54

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: peněžitá pomoc v mateřství
    Podle mě stále platí co platilo - můžete mít příjem z té činnosti, na základě které nepobíráte mateřské dávky. Čili z pracovního vztahu, na základě kterého budete pobírat mateřskou, příjmy mít nemůžete, z podnikání ano.

• 19. 3. 2009 1:13

Luc1 (neregistrovaný)

Tak to jsme na tom stejně, já nastupuji za 1,5 týdne a odpověď také neznám. Jsem uplně ve stejné situaci. Na OSSZ jsem dostala různé odpovědi, tak sama nevím, již jsem se zde na to poptávala "PPM a OSVČ"... Na internetu jsem se dočetla, že ano, ale není tam odkaz na žádný zákon, vyhlášku... Dobíhají mi zakázky a co s nimi?

• 20. 3. 2009 7:51

Jana V (neregistrovaný)

Dobrý den Luc1, ještě jsem zkusila poslat dotaz na posta@mpsv.cz, tak uvidíme, co odpoví. Ale je to síla, když ani na OSSZ nejsou schopni podat jednoznačnou odpověď. Jinak děkuji za příspěvky. Osobně si myslím, že podnikat můžeme

• 21. 3. 2009 0:41

Luc1 (neregistrovaný)

Dobrý den, pokud dostanete odpověď, můžete mi ji prosím poslat na luc.pet@seznam.cz, popř. to zde zveřejnit?
    Moc děkuji

• 25. 3. 2009 19:50

Jana V. (neregistrovaný)

Zveřejňuji odpověď od mpsv:
    k Vašim e-malovým dotazům sdělujeme:
    Podnikat při nástupu na mateřskou dovolenou ze zaměstnání můžete nadále a peněžitá pomoc v mateřství se Vám bude vyplácet nadále. Tato dávka by se podle § 16 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, nevyplácela jen v případě, že byste nadále vykonávala práci nebo osobně vykonávala samostatnou výdělečnou činnost v té pojištěné činnosti, z níž tato dávka náleží, tj. nadále by byla vykonávána dosavadní práce v zaměstnání nebo by nadále byla vykonávána samostatná výdělečná činnost, pokud by dávka náležela z nemocenského pojištění osoby samostatně výdělečně činné (což však není Váš případ).
    Pokud jde o charakter samostatné výdělečné činnosti, považuje se podle § 9 odst. 6 písm. c) zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, samostatná výdělečná činnost za vedlejší mj. v těch kalendářních měsících, v nichž osoba samostatně výdělečně činná měla nárok na rodičovský příspěvek nebo na peněžitou pomoc v mateřství z nemocenského pojištění zaměstnanců. Vzhledem k tomu bude Vaše samostatná výdělečná činnost mít nadále charakter vedlejší činnosti, neboť budete pobírat peněžitou pomoc v mateřství ze zaměstnání.

S pozdravem

JUDr. Naděžda Břeská, v.r.
    ředitelka legislativního odboru

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).