Vlákno názorů k dotazu Proplacená dovolená po ukončení PP? od Jiřka1 - Re: proplacená dovolená po ukončení PP? Nerozumím poslední větě...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 3. 2009 16:57

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: proplacená dovolená po ukončení PP?
    Nerozumím poslední větě - co je provedeno při jakém převzetí firmy? Jinak - pokud zaměstnanec končí prac. poměr, je mu nevyčerpaná zbylá dovolená proplacena v posledním měsíci zaměstnání (tj. v prosinci). Pokud ji zaměstnavatel zapomněl proplatit, tak ji proplatí později, ale už pozor na zdanění, protože už neplatí jeho podepsané prohlášení, když už není zaměstnancem. Pokud ale není zaměstnancem nikde, tak zase může podepsat a může se uplatnit daňová sleva.

• 19. 3. 2009 17:12

L. (neregistrovaný)

Poslední věta znamená, že jsem včera převzal firmu jako účetní, lednové mzdy jsou hotové. Zbytek je popsán výše, sociální a zdrav. je odvedeno /zdr.jen %/ , daň bez slevy. Může tedy podepsat prohláčení na leden, když nikde nepracuje. Píšete, že je to jinak v pořádku, ještě jsem se s tím nesetkal?!? Děkuji za radu.

• 19. 3. 2009 17:26

Jiřka1 (neregistrovaný)

Tak leden už je dávno pryč a pokud mu byla sražená daň bez slevy a zbytek vyplacen, tak teď podepsat zpětně může v případě, že neměl v lednu podepsané prohlášení u jiného zaměstnavatele. Vždyť už je březen, to byste musel antidatovat, ale lednové výplaty už máte zúčtované, ne? Kolik mu bylo zaplaceno hrubého za tu dovolenou a kolik činí částka stržené daně?

• 19. 3. 2009 17:51

L. (neregistrovaný)

Jak výše píši převzal jsem firmu nyní, lednové mzdy jsou hotové, ale musel jsem si je zadat do svého programu, abych mohl udělat mzdy za únor, výše uvedenou věc, částka stržené daně činí 1035,-
    domluvím se ze zaměstnavatelem, jak chce postupovat. Zjistil jsem, že ostatní zaměstnanci nemají podepsané prohlášení i když je vyplněné, pouze jim to nedaly podepsat na zač.roku a mzdová jim nezohlednila slevu na dani, je to škoda, aby měly menší mzdu, daně ještě nejsou odvedeny, tak to opravím, jsem lidumil.

nejsou zaplacené.

• 19. 3. 2009 18:01

Jiřka1 (neregistrovaný)

U těch ostatních zaměstnanců ano, těm to dejte podepsat a uveďte datum do 15.2.09 a pokud chcete mzdy přepočítat a čistou mzdu jim doplatit, tak to udělejte (jen podotýkám, že podepsání prohlášení má být starostí těch zaměstnanců, není povinnost účetní nosit jim to pod nos). Ale tady u toho zaměstnance, co už v prosinci skončil, tu mzdu nechejte jak je. Jednak nevíte, jestli v lednu nepodepsal někde jinde a jednak podle výše sražené daně vidím, že mu bylo hrubého na proplacené dovolené zúčtováno víc než 5000 Kč, takže mu byla sražena zálohová daň a tuto po skončení roku vyrovná. Vystavte mu potvrzení o zd. příjmech a on po skončení roku podá přiznání.

• 19. 3. 2009 18:12

L. (neregistrovaný)

Děkuji Vám za cenné rady. Vím, že si každý zaměstnanec tyto věci musí hlídat, ale ve skutečnosti o tom vědí málo a svoji nesnalostí
    přijdou o peníze, např.za bonusy na děti apod.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).