Re: jaké UZP?
podle mého si s tím nemusíte lámat hlavu, protože od 1.1.09 platí, že D.U.Z.P. u "přefakturace" je den, kdy zjistíme, že budeme přeúčtovávat (tj. den zjištění).... :-)))) Takže vy jste v květnu zjistila, že budete přeúčtovávat službu, co Vám byla poskytnuta v březnu.... To je zcela v pořádku a D.U.Z.P. je květen :-)
Tak to louskám a nevim jestli to dost dobře chápu, ty zákony, to je věc... Vy máte na mysli §36 odst. 11? A i když od něj nepřijmu žádné peníze (tak si vykládám slovo "částka"), tak si DPH uplatňuji a poté při následné fakturaci odvádím? Nebo by tam vůbec být nemělo, jak píšete výše a "částkou" se rozumí i faktura na mě vystavená (a následně započtená)? Já posílala jednu takovou fa na FÚ (žádali kontrolu) a neměli proti tomu nic, ale je pravda, že se ta faktura týkala roku 2008.
no tak z toho jsem už taky "jelen".... On je totiž rozdíl, zda plátce nakoupí službu/zboží vlastním jménem a na vlastní účet - pak se vždy jedná o zdanitelné plnění (uplatní se DPH, které se pak také vyfakturuje = a D.U.Z.P. je v tomto případě to, co jsem psala výše: je to den, kdy zjistíme, že budeme přeúčtováva). V případě, kdy plátce zaplatí určitou částku za jinou osobu, úhrada této částky se do základu nezahrnuje (účtuje se přes trojky). Podmínkou je, že přijatá částka nepřevýší uhrazené částky za jinou osobu a plátce si u plnění uhrazeného za jinou osobu neuplatní nárok na odpočet daně. Alespoń takhle jsem to pochopila já.....
Taky se tím stále probírám, ale můj případ je takový, že já za něj neplatím, faktura je vystavena na mě a já pak přafakturovávám tomu, kdo si to opravdu odebral. Myslím, že kdyby si DPH neupatnila a jemu přefakturovala bez DPH, tak bude dost rozlícen. Mě by se také nelíbilo být plátcem DPH a nemoct si ho pak uplatnit...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.