Re: účetní odmítá vydat potvr.o zd. příj
Má povinnost na vyžádání do 10ti dnů potvrzení vystavit (pokud se nejednalo o srážkovou daň, při které se potvrzení nevystavuje). Kdybyste si chtěl stěžovat, tak byste také musel dokázat, že jste o potvrzení žádal - tzn. mít doklad o tom, že jste poslal písemnou žádost). Pokud nejste z nějakého jiného důvodu povinen podat přiznán (např. byste ještě podnikal apod.), tak se nic nestane, když přiznání podáte až po 31.3.
Jen bych se chtěl zastat obyčejných zaměstnanců. Vím, že to je sice zbytečně a že máte pravdu, ale každý, kdo se v této oblasti nepohybuje, spoléhá na vstřícnost a rady účetní, jako naprostý laik takovým lidem důvěřuji. Bohužel je ale vidět, že ne každá účetní dělá vše pro dobro zaměstnanců. Ještě se mi totiž nestalo, abych se musel prosit o podpis již dříve vytvořeného Prohlášení (ještě když to má založené u sebe). V normálních firmách to chodí tak, že účetní přijde a všech se zeptá a případně jim poradí. Protože podle mého názoru to každý podepisuje, kam ukáže účetní a ani neví proč, natož ještě aby si hlídal termín do kdy za ní má přijít a ještě ji o to prosit. Kdoví, jestli by to vůbec dala podepsat, abych si nakonec ještě nemusel na každý rok dělat nový.
daň.prohlášení si vyplňuje zam-ec po příchodu do firmy a potom do 15.2. násl. roku by měl vyplnit str. 3+4, kde buď žádá o roční zúčtování (od firmy) nebo si vyžádá potvrz. o zdanit. příjmech a podává daň.př. na FÚ v místě bydliště
také do 15.2. musí překontrolovat údaje na str. 1+2, příp. doplnit (důležité změny - naroz. dítěte, ukonč. studia dítěte, rozvod, pokud je uplatňováno daň.zvýh. na dítě/i apod., se musí hlásit a napsat do 8KD ode změny)
a také podepsat na 2. str.
já při nástupu zam-ce se snažím vysvětlit zaměstnanci vše ohledně slev na daň.prohl. a pak vždy v lednu obcházím zam-ce (nemocným vzkazuji), je to pro mě jednodušší, než abych potom zpětně třeba i
rok předaňovala, příp. měnila ze srážkové na zálohovou daň apod.
(u některých firem - zvlášť, kde není MÚ přímo ve firmě - je to obtížné a také není povinností MÚ zam-ce obcházet, je to v zájmu každého dotyčného, aby si vše včas podepsal a doložil na co má nárok a co požaduje)
Jsem účetní a souhlasím s Vámi, tak nějak z profesní cti,se snažím lidem i jednotlivě vysvětlit o co se jedná a co podepisují, hájím zájmy firmy a tudíž i jejích zaměstnanců, jsme lidi a kdybych nutila lidi žádat písemně, tak to už se z těch papírů zcvoknu, stydím se za účetní, jako je ta zmiňovaná, když neumí vysvětlit lidem co a jak a proč nevystaví to potvrzení.Důvod může být, ale musím ho umět vysvětlit.
Zaměstnavtel neplatí účetní proto, aby pracovala pro dobro zaměstnanců, ale proto, aby on měl účetnictví v pořádku. Já taky upozorním lidi, že mohou požádat o RZ a tím se jim vrátí peníze a vysvětlím co je potřeba, ale zdá se, účetní, které toto ochotně dělají, poskytují těm "obyčejným"(jak se tu stále opakuje) zaměstnancům medvědí službu. Protože oni si pak myslí, že je to její povinnost a když to účetní nedělá a nenahání je, pak že na to kašle, je neochotná, dokonce že je koza apod. To je právě jejich veliký omyl. I "obyčejný" člověk se musí zajímat o své peníze, o své daně - a když neví, co všechny, může se pozeptat. Představte si, že jste účetní v nějakém kolosu s mnoha lidmi, kteří navíc jsou zaměstnaní na různých provozovnách. To fakt nejde, každého upozorňovat, telefonovat mu, posílat poštou dopisy a tak, nehledě na to, kolik by to stálo peněz. Když přijde nebo zavolá, zeptá se, samozřejmě může vysvětlit, pokud má zrovna čas. Ale ať si lidi fakt zvyknou se o takové věci zajímat sami a hlídat si termíny a ne se vymlouvat na to, že "obyčejný zaměstnanec" to nemůže vědět. Navíc - každý rok se o tom píše v novinách.
Tak to je perfektní, všichni budeme znát všechno a nikdo pořádně nic. Většina z vás, kteří se vyjadřujete jste účetní, takže se vám to mluví. Jen chci připomenout, že já jsem chtěl po naší účetní pouze Potvrzení o příjmech a jestli to budeme všichni dělat písemně, tak to se nezlobte, to je už jak na úřadech. Mimochodem já jsem neřekl, že je to povinností účetní obcházet lidi a všem všechno připomínat, ale jsme přece lidi a když má firma 6 lidí, tak to se na mě nezlobte, to snat není tak velký problém.
Taky nevím, proč v tak malém kolektivu mají takový problém - zaměstnanec přijde za účetní, požádá, ona má vystavit. Přijde, že chce podepsat, ona má vytáhnout prohlášení a dát mu ho k podpisu. Něčemu zaměstnanec nerozumí? Může se jí zeptat a ona, pokud časově může, vysvětlí. Já taky nevím, co se tam u Vás stalo. Možná, že jste šel o roční zúčtování požádat pozdě (tzn. až po . únoru), to Vás pak může odmítnout a neumožnit antidatovat podpis (vlastně by to umožnění bylo protizákonné, i když se to běžně dělá). Já jsem mluvila o tom, že právě lidé, kteří jsou zvyklí na servis od účetní, si myslí, že je to její povinnost. Absolutně ne, je to pouze její dobrá vůle, a když to neudělá, není to nicm, za co byste se na ni měli zlobit (to nemluvím o té Vaší účetní, nevím, co jí přelítlo přes nos). A když se pak takovýto zaměstnanec z malého kolektivu s ochotnou účetní, která má pár lidí, dostane do velkého podniku, diví se, že tam se jeho daně účetní nezajímá a neupozornila ho (viz dřívější dotazy zde). To jsem tím chtěla říct.
Jen snad ještě to, že ta Vaše účetní v tak malé firmě zřejmě nedělá jen mzdy, ale i všechno ostatní. O té písemné žádosti o vystavení potvrzení jsem napsala proto, že pokud byste si chtěl stěžovat na nějakém úřadě, že Vaší žádosti nevyhověla, tak byste musel doložit, že jste o to zákonným způsobem požádal, nic víc. Ne že vždy musí být písemná žádost. Stále mně přijde, že ani Vy sám stále nechcete připustit, že hlídání podpisu prohlášení a správného data, podání žádosti apod. jsou výhradně starostí zaměstnance a že pro účetní je to pouze její dobrá vůle (ať už se jedná o malou firmu nebo kolos).
Já osobně mám 10 zaměstnanců a opravdu za nimi chodím, je to vážně o lidech a já jsem také zastánce toho, že by měli být spokojeni jak zaměstnanci, tak zaměstnavatelé... Chápu, že ve větších firmách nelze za každým chodit zvlášť, ale co takhle vyvěsit oznámení: kdo chce ať přijde podepsat, kdo nechce - taky dobře... A co se týče výše popsané konverzace o prohlášení, podle mě by jim to měla dát ihned při nástupu, vždyť chce nějáké údaje o novém zaměstnanci, tak jaký je problém zeptat se jestli bude nebo nebude uplatňovat slevu.
Ale ta vaše účetní je podle mě asi něják dost pohodlná, nebo má nějáký průšvih, když zaměstnancům, kteří chtěji roč. zúčtování řekne, že se to nevyplatí... Obvykle nějákou tu korunu zpět dostanou...
Víte co mě napadlo? Jestli ten zaměstnavatel jim nezúčtovával dvojí mzdy - pro úřady málo a pro ně víc (a vyplácel jim černé peníze). A teď by se to v tom potvrzení provalilo. Ale to je asi blbost, že? To by na to asi došli, třeba kdyby někdo marodil. Tak to asi bude tou účetní.
Asi, mě neročilují účetní, které nedělají nic navíc, ale ty, které (viz výše) vůbec neznají třeba výpočet nároku na dovolenou a vůbec ani zákoník práce neotevřou, aby si nastudovaly to, co jejich POVINNOSTÍ vědět. A že je jich spousta, to je tu ke čtení denně. Takže, třeba ani účetní neví, jak se to vlastně dělá , a proto tvrdí, že se jim to neoplatí.
To teda hledím - mrkněte trochu nahoru - dovolená po mateřské , zn. ska. Takovou účetní mít, tak se těm lidem opravdu nedivím, že mají pořádný vztek. A to je, prosím, opravdu věc základní, známá, tady dnes a denně omílaná. Uffffff. Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.