Re: nevím jestli zaměstnavatel podal DPF
no to mi právě včera dal do ruky že si to musím vyplnit sám. to je povinnost?DPFO se musí vyplŇovat pokud jsem byl na začátku roku na ÚP a teď- od února 2008 pracuji pouze u jednoho zaměstnavatele, žádné vedlejší příjmy ani odpočty nemám....
Povinnost to není, ale vzhledem k tomu, že jste byl na začátku roku na ÚP, nemohl jste si uplatnit slevu na poplatníka a tak by vám mělo vyjít vrácení daně (pokud jste smozřejmě nějaké zálohy platil). Zajděte si za mzdovou, ta vám to jediná může ujasnit.
pracuji pouze jako zamestnanec u velke firmy, akorat jsem nastoupila v unoru 2008 predtim jsem byl na UP, 15.2.jsem podepisoval nejaky papir, ale nejsem si jisty co to bylo, urednickym vecem nerozumim, nikdy jsem nic takoveho nevidel.dnes mi rekl vedouci ze si to mam vyridit sam, dal mi original papir potvrzeni o dobe vedeni v evidenci uchazecu o zamestnani, potvrzeni o zdanitelnych prijmech ze zavisle cinnosti.dalsi vec je ze jsem byl i na socce, protoze jsem se predtim staral o dnes jiz zemreleho otce, k tomu musim mit take snad nejake potvrzeni nebo staci jen z UP?
Tak nevím, co na to říct. Vy musíte vědět, jestli jste požádal o provedení RZ, to je ten růžový papír, ten podepisujete při vstupu do zaměstnání a potom, když žádáte o provední RZ. Jenom mě mate to , že jste dostal potvrzení o zdanitelných příjmech, to byste si musel udělat přiznání sám. Zeptejte se v mzdové účtárně co a jak.
zálohy odváděl za vás zaměstnavatel,podle výše vašeho příjmu .. na
potvrzení o zdanitelných příjmech je ř. skutečně sražená daň,pokud tam máte částku vyšší jak 50,- Kč,podejte daňové přiznání na FÚ a požádejte o vrácení .. jestli tam máte 0,nemá smysl podávat daň.přiznání ..
Vy máte vyplněný ř. 4??K tomu by měl být i ř. 10. To jsou doplacené mzdy z minulých období - tedy z r. 2007 nebo i dříve. V tom případě Vám MÚ nesmí provést RZD, ale musíte si podat dań.př. na FÚ. To nebudete mít vůbec jednoduché, protože v loňském roce se to počítalo jinak než v letech předchozích. A to Vám MÚ předala jen tak bez vysvětlení!?
A co řádek 1 - ten vyplněný nemáte? Nebo se liší ř. 1 + 2? Proboha, kdo Vám to vystavoval? MÚ asi těžko.
To snad není možné.
Nojo, ono je totiž v zákoně, že pokud jste někdy v předchozích letech uplatňoval slevy z daní za zaplacené životní pojištění (¨tzn. že jste si platil životní pojištění a pak jste si o to snížil daně), tak byste to teď musel dodanit. Mám ale pocit, že jste nic takového neuplatňoval, tak teď jen vyplňte to přiznání a na 4. straně 2x podpis.
tak to není co řešit, já jsem měla obavy, když jste psal o ř. 4, že máte doplatky mezd - a Vy tam ve skutečnosti nemáte nic a ř. 1+2 se shoduje, takže není žádný problém
do tiskopisu Přiznání k dani z příjmů fyzických osob (je zde ke stažení zdarma na liště, je tam i pokyn k vyplnění)
1. strana jsou Vaše iniciály - vyplníte jako řádné, nezpracoval daňový poradce, zákonná povinnost ověření auditorem ne
zdaň.období 2008
bod 06 - 18
bod 19- 29a se Vás netýká
bod 30 - ne
ř. 31 = 183667
ř. 32 = 60754
ř. 34 = 244421
ř. 36 = 244421
ř. 36a= 244421
ř. 42 = 244421
ř. 45 = 244421
ř. 55 = 244421
ř. 56 = 244400
ř. 57 = 36660
ř. 58 = 36660
ř. 60 = 36660
ř. 64 = 24840
ř. 70 = 24840
ř. 71 = 11820
ř. 74 = 11820
ř. 84 = 14970
ř. 91 = -3150
na str. 4 Potvrzení o zdan. př. ze záv. činnosti.... 1, počet listů příloh celkem 1
vyplníte v ........., dne.......... a PODEPSAT!
a dole je žádost o VRÁCENÍ přeplatku - to si musíte vyplnit!! jinak nic nedostanete - přeplatku na dani 3150 Kč, vyplňte, zda chcete na účet nebo složenkou
v......, dne..... PODEPSAT
takže to buď předejte osobně, nebo to může také předat někdo jiný komu důvěřujete (originál jim dejte a kopii ať Vám potvrdí - vyplníte tedy 2x) nebo zašlete doporučeně poštou na FÚ tak, aby to dostali do úterka (ale nevím, jestli zákon neumožňuje to odeslat i v úterý)
každopádně dostanete dost peněz zpět, takže se pokuste daň.přiznání vyplnit a odevzdat
>>
>tak to není co řešit, já jsem měla obavy, když jste
>psal o ř. 4, že máte doplatky mezd - a Vy tam ve
>skutečnosti nemáte nic a ř. 1+2 se shoduje, takže není žádný
>problém
>
>do tiskopisu Přiznání k dani z příjmů fyzických osob
>(je zde ke stažení zdarma na liště, je tam i pokyn k
>vyplnění)
>1. strana jsou Vaše iniciály - vyplníte jako řádné,
>nezpracoval daňový poradce, zákonná povinnost ověření
>auditorem ne
>zdaň.období 2008
>bod 06 - 18
>bod 19- 29a se Vás netýká
>bod 30 - ne
>ř. 31 = 183667
>ř. 32 = 60754
>ř. 34 = 244421
>ř. 36 = 244421
>ř. 36a= 244421
>ř. 42 = 244421
>ř. 45 = 244421
>ř. 55 = 244421
>ř. 56 = 244400
>ř. 57 = 36660
>ř. 58 = 36660
>ř. 60 = 36660
>ř. 64 = 24840
>ř. 70 = 24840
>ř. 71 = 11820
>ř. 74 = 11820
>ř. 84 = 14970
>ř. 91 = -3150
>na str. 4 Potvrzení o zdan. př. ze záv. činnosti....
>1, počet listů příloh celkem 1
>vyplníte v ........., dne.......... a PODEPSAT!
>a dole je žádost o VRÁCENÍ přeplatku - to si musíte
>vyplnit!! jinak nic nedostanete - přeplatku na dani 3150
>Kč, vyplňte, zda chcete na účet nebo složenkou
>v......, dne..... PODEPSAT
>
>takže to buď předejte osobně, nebo to může také předat
>někdo jiný komu důvěřujete (originál jim dejte a kopii
>ať Vám potvrdí - vyplníte tedy 2x) nebo zašlete
>doporučeně poštou na FÚ tak, aby to dostali do úterka (ale
>nevím, jestli zákon neumožňuje to odeslat i v úterý)
>každopádně dostanete dost peněz zpět, takže se pokuste
>daň.přiznání vyplnit a odevzdat
Taky mně vyšlo k vrácení 3150 Kč. Ale ta firma má zřejmě jinak očíslované řádky než jsou na originál potvrzení.
>
>
Taky to na mě dělá ten dojem. Patrik 15.2. zřejmě podepsal prohlášení na rok 2009, ale nepodepsal žádost o zúčtování za rok 2008. Tak mu teď účetní vystavila potvrzení o zd. příjmech, aby si podal přiznání sám a daně mu vrátí FÚ. Patriku, tímto Vám účetní vychází vstříc, pokud jste o roční zúčtování v tom únoru nepožádal, ona by Vás ani na možnost podání přiznání nemusela upozorňovat a ani by Vám to potvrzení o příjmech nemusela bez Vašeho vyžádání vystavovat. Jestli fakt nevíte, co s tím a nemá v okolí někoho, kdo přiznání už vyplňoval, zajděte za ní, ona Vám třeba pomůže. Šablona přiznání je i zde nahoře na liště, do určitého limitu je ke stažení zdarma, vyplníte a na FÚ nemusíte chodit osobně, stačí, když to řádné podepsané na příslušných místech doporučeně odešlete na Váš FÚ podle místa Vašeho bydliště. Jestli jste v roce 2008 neměl jiného zaměstnavatele než tady tohoto, tak jiná potvrzení nepotřebujete.
já bych tam osobně došla - úřední hodiny jsou (alespoň u nás) každý den do 18 hod. a úřadují i zítra, tj. v sobotu od 8 do 12 hod.
hlavně na tisk. napište kontakt (mobil, e-mail), aby se s Vámi mohli v příp. nejasností spojit a příp. dořešit, co nebudete mít vyplněné (doložené)nebo vyplněné špatně
já si myslím, že to až tak jednoduché nebude, neboť píše, že má ř. 2 (o ř. 1 nic nepíše, takže se v konečném výsledku může lišit ř. 1 + 2) a pak také píše, že má ř. 4 - to jsou doplatky z minulých let (o ř. 10 nepíše nic)
takže si myslím, že to potvrzení asi nebude ani správně vyplněné /ale možná se mýlím/
no a dá se nějak zjistit jestli jsem tu slevu na životní poj.uplatňoval někdy? protože kdyby jo tak by se to muselo asi vyplnit jinak ne? to by byl asi problém jak naznačujete....já si totiž nejsem jistý, o takové věci se vždy staral otec já mu vždycky jen něco podepsal....on měl 3vysoké školy a nenechal mě nic dělat:( takže si teď nejsem něčeho takového vědom...
Doplácet nic nebudete, ale pokud jste měl příjem od pojišťovny (náhradu za ztrátu na výdělku) vyšší než 5000,- (základ daně - to vyčtete z vyrozumívacího dopisu), tak to dorovnání se bere jako souběžný příjem a musíte podat DP. Oba příjmy sečtete do DP a vratka daně nebude tak vysoká.
>>>>>přiznání je i zde nahoře na liště, do určitého limitu
>>>>>je ke
>>>>>stažení zdarma, vyplníte a na FÚ nemusíte chodit
>>>>>osobně, stačí, když to řádné podepsané na příslušných
>>>>>místech doporučeně odešlete na Váš FÚ podle místa
>>>>>Vašeho
>>>>>bydliště. Jestli jste v roce 2008 neměl jiného
>>>>>zaměstnavatele než tady tohoto, tak jiná potvrzení
>>>>>nepotřebujete.
>>>>
>>>>
>>>>mohla byste mi prosím poslat přesný odkaz?
>>>
>>>A neměl Patrik v roce 2008 pracovní úraz? To by také
>>>mohl být důvod k tomu podávat DP.
>>
>>ano měl kolem dvou měsíců.....to to také ovlivňuje?
>>nechci se opakovat, ale nemusím se bát, že budu
>>doplácet? :(
>
>Doplácet nic nebudete, ale pokud jste měl příjem od
>pojišťovny (náhradu za ztrátu na výdělku) vyšší než
>5000,- (základ daně - to vyčtete z vyrozumívacího dopisu),
>tak to dorovnání se bere jako souběžný příjem a musíte
>podat DP. Oba příjmy sečtete do DP a vratka daně
>nebude tak vysoká.
Možná bude, protože z té náhrady mzdy přece taky byla odvedena daň. Já bych ale spíš řekla, že mu tu náhradu mzdy vyplatil zaměstnavatel a ne pojišťovna, protože na tom jeho potvrzení se vychází 35% pojištění odvedené zaměstnavatelem jinak. Vypadá to, že v těch příjmech má zahrnuté něco, z čeho nebylo odváděno pojištění - a to může být na náhrada mzdy za pracovní úraz. Patriku, vyplňte prostě přiznání dle toho potvrzení a je to.
>
>
a nebo možná ne, já dostal 2vyrozumění, na jednom je částka 3143 - plnění pojištění číní, z toho výplata poškozenému:4143.tato částka bude poukázana zaměstnavateli.
a to druhé je vyrozumění: plnění pojištovny činí 8595, z toho výplata poškozenému 1640, z toho výplata pojištěnému:6995.
ale pokud si dobře pamatuji, těšil jsem se na 7000 a přišlo celkově ne můj účet pouze těch 1640
Já to vidím tak, že část peněz z náhrady za prac. úraz Vám vyplatil zaměstnavatel (určitě to budete mít na některém výplatním lístku a odpovídá tomu i částka v potvrzení o zdanit. příjmech) a část Vám zaslala pojišťovna přímo. 1640 je ale malá částka a určitě z ní nebyla sražena zálhová daň A ta čísla na vyrozuměních jsou stejně nějaká zmatená). Kašlete na to, vyplňte přiznání jen podle toho potvrz. o zd. příjmech.
ten úraz bylpůlka srpna a celé září, vyrozumění přišly 2.10. a 2.12. ve výplatních páskách po skončení prac.úrazu není nic neobvyklého, pouze v době úrazu tam je toto
v srpnu
5018 náhrada ze ztráty výdělku 3143kč
5712 np/pu 60% 2008 885kč
5712 np/pu 60% 2008 4130kč......dvakrát ty stejné čísla......
v září
5018 6955kč
5712 np/pu 60%2008 3835kč
5714 np/pu66%2008 5525kč
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.