Re: výpověď z PP - odstupne???
>>>>Dobrý den,
>>>>chtěl bych se zeptat,už jsem zde v pondělí řešíl
>>>>výpověd z PP dohodou- odpověď - Neexistuje.
>>>>Ale dnes jsem byl u zaměstnavatele a do podpisu mě
>>>>stále nutí, jedině co může udělat, že mi napíše
>>>>výpověd
>>>>z PP s dvouměsíční výpovědní lhůtou platnou od 1.2.
>>>>do
>>>>31.3. Co s tím? Mám nárok na odstupné??? Nahlásit se
>>>>na PÚ? Budu mít na něco nárok?
>>>
>>>Buď je ukončení PP dohodou a nebo 2měsíční výpověď.
>>>Pokud chcete podepsat dohodu a chcete odstupné,
>>>dohlédněte na to, aby to bylo v dohodě napsané.
>>>Odstupné při
>>>výpovědi můžete dostat, pokud je to výpověď z důvodu
>>>nadbytečnosti
>>Pokud bude výpověď z důvodu nadbytečnosti, náleží vám
>>2 měsíční výpovědí lhůta a odstupné ve výši 3 měsíců
>>.
>
>Oni aby mi nemuseli dát výpovědní lhůtu a odstupné,
>tak že jsem neschopný pracovník, nejsou se mnou
>spokojeni a dají mi porušení kázně.
Bobši, na Váš dotaz v pondělí se tam rozproudila velmi čilá debata, tak nerozumím větě, že odpověď neexistuje.
Je evidentní, že se Vás zaměstnavatel chce zbavit a navíc bez dalších finančních prostředků. Je na Vás, do jaké míry jste ochoten se s ním tzv. natahovat. Zákony jsou jedna věc, jejich praktické uplatnění v běžném životě druhá.
Pokud jste zatím nedostal písemně žádné upozornění na špatnou práci, tak jedinou cestou z jeho strany je okamžité zrušené PP podle §55, ale v případném sporu by to musel u soudu obhájit.
Nebo by Vám musel teď hned něco vytknout, dát přiměřený čas na odstranění a v případě nesplnění, výpověď s dvouměsíční lhůtou, ale bez odstupného.
Takže musíte sám zvážit co dál.
O té pondělní diskuzi vím, zaměstnanec má snad nějaké právo se bránit, mám rodinu, žena je na rizikovém těhotenství a máme vysokou hypotéku a teď mě prostě z ničeho nic vykonou z práce???? Jsem z toho už zoufalý a novou práci jsem zatím nesehnal..a slátky nepočkají
Zaměstnanec samozřejmě má práva, ale jak jsem psal, někdy je otázka, do jaké míry jsou vymahatelná. Zatím jste nenapsal, jestli jste již nějaké upozornění dostal nebo ne. Pokud nedostal, tak nepodepisujte žádnou dohodu pro Vás nevýhodnou. A buď můžete čekat s čím přijde zaměstnavatel nebo můžete navrhnout sám nějakou kompromisní dohodu.
Že nejsou se mnou spokojeni, nepracuji už tak jak si představovali, že jsou na mě stížnosti - ptal jsem se těch lidí a nic takového mi nepotvrdili. a prý ani nezapadám do kolektivu - s kolegy jsem vždy dobře vycházel, akorát, že jsem se nezůčastnil pár firemních akcí.
Zaměstnavatel mě nechává doma...to se bude řešit, jak? Když tu dohodu jsem nepodepsal a na nic jiného nepřistoupí.
>>
>>>>
>>>>Zaměstnanec samozřejmě má práva, ale jak jsem psal,
>>>>někdy je otázka, do jaké míry jsou vymahatelná. Zatím
>>>>jste nenapsal, jestli jste již nějaké upozornění
>>>>dostal
>>>>nebo ne. Pokud nedostal, tak nepodepisujte žádnou
>>>>dohodu pro Vás nevýhodnou. A buď můžete čekat s čím
>>>>přijde
>>>>zaměstnavatel nebo můžete navrhnout sám nějakou
>>>>kompromisní dohodu.
>>>
>>>Písemné upozornění jsem nikdy žádné nedostal, až teď
>>>v
>>>pátek a dnes ústně....chtěl bych aspoň nějaké peníze
>>>-
>>>odstupné, ať aspoň trohu můžeme vyjít se splátkama a
>>>z
>>>něčeho žít
>>
>>A čeho se to upozornění týkalo?
>> Jinak snad zdejší právníci napíší, zda takové ústní
>>upozornění má vůbec nějakou váhu.
důvody výpovědi jsou jasně stanoveny, písm. f) a g), pokud jde o upozornění-výzvu k odstranění- je přesně uvedeno, že písemně. Druhá věc je zhodnocení zaměstnavatele, jak on vidí zaměstnance a co zkusí s ním provést s využitím těchto ustanovení ZP, protože někde žádné upozornění být nemusí, ale vždy je možnost podat žalobu na neplatnost výpovědi či § 55 a domáhat se svých práv.
>
>Že nejsou se mnou spokojeni, nepracuji už tak jak si
>představovali, že jsou na mě stížnosti - ptal jsem se
>těch lidí a nic takového mi nepotvrdili. a prý ani
>nezapadám do kolektivu - s kolegy jsem vždy dobře
>vycházel, akorát, že jsem se nezůčastnil pár firemních akcí.
>Zaměstnavatel mě nechává doma...to se bude řešit, jak?
Jak Vás nechává doma, nařídil Vám, že nemáíte chodit do práce?
>Když tu dohodu jsem nepodepsal a na nic jiného
>nepřistoupí.
v tom případě jde o překážku na straně zaměstnavatele a je povinen Vám platit průměr výdělku, ale není mi jasné, jak , co a kdy chce řešit dále. Asi by to chtělo poradu s právníkem někde u Vás poblíž a bránit se, jinak s Vámi zamete a pak budete muset Vy prokazovat, že to bylo jinak.
jojo, někteří naši kapitalisti jsou ještě horší.
Buď se zaměstnavatel moc neorientuýje v ZP (dnes je již prvního, takže prošvihl termín a jenom se mu agónie s výpovědí a lhůtou bude prodlužovat) nebo doufá, že Vás zlomí, případně na Vás ušije 55, s představou, že do soudního sporu nepůjdete.
Vaše rada je samozřejmě v pořádku, ale on mu ten právník toho o moc víc neporadí, než zde již zaznělo: nepodepisovat žádnou dohodu, která je nevýhodná, případně ji nerozumí a buď si nechat dát písemně, že má být doma nebo chodit do zaměstnání a být tam i bez práce. Vše další je v rukách zaměstnavatele, jak se říká ve sportu, míč je na jeho straně hřiště.
já bych to tak jednoznačně neviděl, právník je schopen sepsat výzvu zam-teli k- plnění povinností přidělovat, práci, zaplatit mzdu, překážky na straně zaměstnavatele atd., pohrozit pro případ, že nebude konat v souladu se ZP a mohlo by to zam-tele přimět k tomu, aby se choval jako člověk a podnikatel ane jako ...!
>>Vaše rada je samozřejmě v pořádku, ale on mu ten
>>právník toho o moc víc neporadí,
>já bych to tak jednoznačně neviděl, právník je schopen
>sepsat výzvu zam-teli k- plnění povinností přidělovat,
>práci, zaplatit mzdu, překážky na straně
>zaměstnavatele atd., pohrozit pro případ, že nebude konat v souladu
>se ZP a mohlo by to zam-tele přimět k tomu, aby se
>choval jako člověk a podnikatel ane jako ...!
ano, samozřejmě by to mohlo být takové "upozornění" typu - jsem ochoten se bránit, nejsem ovce. To mě hned nenapadlo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.