Re: Stereo a sklad způsobem B
Metoda B je o tom, že sklad vedete evidenčně, ale neúčtujete o něm během roku, ale až na konci. Musíte se dostat (teoreticky) ke stejným výsledkům na účtu 501 oběma metodami.
Takže příjemky a výdejky ve skladu děláte při obou metodách. Při metodě A je každá příjemka/výdejka nějak zaúčtována. Při metodě B se o nich neúčtuje, ale evidence pohybů na skladě se vede.
Pak přijde konec roku a to hezké kouzlo - inventura.
Vyjedete si stavy skladu, odkontrolujete. V metodě A zaúčtujete případné inventurní rozdíly.
V metodě B, kde jste zatím veškerý nakoupený materiál účtovali 501/321, zůstatek na skladě zaúčtujete 112/501.
Obdobně s výrobky - tam zaúčtujete 123/601, nedokončenou výrobou, polotovary i zboží na skladě.
Hlavně nebrečte, že jste najednou ve velkém zisku.
Když se budete ptát, kde je váš zisk, odpovíte si - na skladě.
:-)
Aha , takže modul sklad tedy stejně využuji, protože ty příjemky a výdejky musím stejně dělat i při B, jen o tom tedy nebudu účtovat. Tudíž to budu muset pěkně nastudovat :-(. paní Mirko, Vy také používáte program Stereo??? Že byste mi trošku poradila, co přesně kde zadáváte a co používáte, já bych to pak nastudovala. Děkuji
Já Stereo mám, účtuji v něm jednu firmu metodou A a jednu firmu metodou B, kde vedu sklad pouze pro evidenci a pro podklad pro inventuru, ale také s tím stále trochu bojuji. Doporučila bych Vám školení, která dělá firma Ježek v České Lípě a v Praze.
Zrovna dnes mi přišla na e-mail nabídka těchto školení na duben. Je tam i jednodenní školení na sklady. Já jsem několik školení v České Lípě absolvovala a mohu jen doporučit. Podívejte se na jejich stránky. Přeju příjemné studium.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.