Re: roční zúčtování 2008
Ale v Pohodě přece provede z mezd roční zúčtování program sám, mám pocit,že když to takto uděláte, tak to bude 2x, radila bych udělat RZ z dat, která máte ve mzdách, jen doplnit to ŽP a udělat kontrolu ručně, ještě se mi zdá nebo nerozumím, jak jste dělali mzdu v jedn.měsících to by znamenalo,že nebyla sražena a odvedena daň?
Já vím, neumím to pořádně ani napsat co vlastně chci. Jde o to, že slečna je u nás na dohodu celý rok, jenže má odpracováno více hodin a tak to děláme tak, že jí vyplatím jednou za cca tři měsíce mzdu, kterou vydělím velkou částkou za hodinu a má méně hodin. Rozumíte? To znamená, že jí mám v programu několikrát za rok. A tak jsem vybrala mzdu za 12/2008, kde jsem zaškrtla že chce provést roční zúčtování. Dodala jsem tam ŽP a prohlášení poplatníka a příjmy za jiné zaměstnance - což jsou ty dohody u nás za další měsíce v daném roku. Jenže se nám stalo, že asi ve třech měsícíhc neodvedla daň a tak nevím co stím, Jak to dát do ročního zúčtování?? Já vím, že to dělá program, ale musím tam něco přeci zadat do kolonky daně a pojistné?? Nevím :(
Sice nevím, proč jí tam máte několikrát, to jde dělat pořád na jednu osobu, jen značíte v daních měsíce, kterých se mzda týká, počkejte na další názory, ale myslím, že budete především muset opravit ty mzdy,kde není odvedená daň,přepočítat doodvést daň,to je asi dost průšvih a ne její,to nespravíte RZ, ale nebudu Vám plést hlavu,určitě se někdo ozve a já taky budu přemýšlet
to, že jí dáte vysokou hod.mzdu aby se schovaly hodiny, dělám taky,není to sice-ale, co si budem povídat.
No to já osobně také nevím proč to tam máme několikrát. Takhle mi to ukázala účetní jen mimo řeč než odešla na mateřskou. Já jsem pouhá asistentka a vše jsem se učila, takže bohužel nebo bohudík jsem jen tak našla ty chyby. Já nevím co s tím, v POHODě mi poradili, že mám zaškrtnout prohlášení poplatníka a tím se to vykompenzuje, ale to je kravina. Nevím co stím, ale při kontrole na sociálce to bude zjištěno! Já tohle neumím. Ale moc děkuji, jste moc hodná, že jste mi napsala. K.
Víte co jsem teď zjistila?? Jsem to zkoušela opravit a zjistila jsem, že někde mám v těch měsících zdanění zvláštní sazbou zaškrtnuto a někde prohlášení poplatníka 24840,-.Takže nemám to nakonec ještě v horším stavu než před tím?? Jdu to zkusit vypočítat tak jak jste napsala. Moc děkuji.
Re: Pro Líbu
Možná to nebude tak zlé, jak to na první pohled vypadá. Zřejmě v některých měsících měla zadáno, že má podepsané prohlášení poplatníka, měla tedy odečtenou slevu na poplatníka, proto někdy byla čistá jako hrubá. Jindy měla zaškrtnuto "zdanit zvláštní sazbou do limitu, jinak zálohově". To by mělo být v těch případech, kdy zaměstnanec nemá podepsané prohlášení, do limitu 5000,- mu program srazí daň srážkovou a nad 5000,- daň zálohovou. Protože jste jí vypláceli několik měsíců najednou, tak možná byla vždycky daň zálohová. To si, Kamilo, projděte.
Píšete, že vám vyšlo, že by se jí měly vrátit všechny daně, které jste jí srazili. To je správně, protože při ročním příjmu 53000,- vám celou daň pokryje sleva na poplatníka. To životní pojištění tam vůbec nic neovlivní.
Mělo by vám vyjít toto:
53 455 - 4 224 = 49 231
Zaokrouhleno 49 200, z toho 15 % = 7 380
Sleva na poplatníka je 24 840, takže daň = 0
Všechna zálohová daň, kterou jste odvedli, je přeplatek, který jí vrátíte.
Líbo, já Vám moc děkuji. Přesně tak mi to teď vyšlo. Přesně tak jak píšete, tak to je. Ještě jednou Vám děkuji. Myslíte, že tu chybu tam mám tedy takhle prostě nechat? Od teď jí vždy zaškrtnu "zdanit zvláštní sazbou do limitu" a tím pádem nebude žádný problém. Pak si udělá sama daňové přiznání a jeto.
Ještě jednou Vám za vše děkuji. Jsem o hodně chytřejší. Děkuji Vím Líbo a i Vaší kamarádce M. děkuji, moc a moc. Zachránili ste mě. Kamila
Přesně obráceně. Zaškrtněte, že má podepsané prohlášení, bude se jí danit zálohovou daní i v případech, kdy bude mít malý příjem a bude se jí odečítat každý měsíc sleva na poplatníka.
Zvláštní sazba (srážková daň) se používá, když není podepsané prohlášení a do 5000,- je to daň konečná, to byste ji ošidila.
Tak teď už jsem v obraze. Udělám to tak. Děkuji moc a moc. Zjistila jsem, že má kolegyně jí přede mnou dávala zdanit zvláštní sazbou a já jsem jí dávala, že podepsala prohlášení poplatníka. Sice nevím proč a jak jsem to dělala, ale takhle to tam je. Moc Vám děkuji. Jste moc hodný obě dvě.
Ne, mrkněte na ten pozdější návod, , ale jde o to kolik bylo ve skutečnosti firmou odvedeno, to bude hlavní problém.
Tak já sama takhle by bylo RZ 53455-4224=49231x15%=7385,- a -sleva=daň po slevě 0 a porovnání ke sražené dani a daň se vrátí, ale mě napadlo nebyla někde srážková, ta je jednorázově vyrovnaná, musíte projít jednotlivé mzdy v těch měsících, jak jsou udělané.Takhle to nedáme dohromady.Možná jsem Vám to ještě zamotala víc, než je dobré.Možná někde byla mzda daněná zál.-s uplatněním slevy,nevím, volejte bývalou účetní. Jinak Vám mohu nabýdnout tel-a e-mail a pošlete mi to já to udělám a pošlu zpět.
Hezké ráno přeji.
Tak ve zkratce, mám na výplatních listech 3x že podepsala prohlášení poplatníka, proto neodváděla daně, a 2x je odvedla. Holt tam bude chyba a teď jí vrátím z těch dvou co odvedla. Nevím jak to napravit. Jste moc ale hodná, pomohla ste mi. Mějte hezký den. Kamila
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.