Re: Rodičovská 4.rok-absence
Matka na konci 3. roku může požádat o neplacené volno na další rok, pokud tak neučiní, je povinna nastoupit den následující po dovršení 3. roku věku u dítěte do zaměstnání. Pokud tak neučiní, jednoznačně porušuje svoje povinnosti..atd a po 5ti A lze úspěšně a zdůvodněně okamžitě zrušit PP ze strany zam-tele.
Souhlasím s vámi, ale taky tady byl odkaz na nějaké soudní rozhodnutí, které tvrdilo, že pokud žena nenastoupí do práce po 3. roce věku dítěte, protože pro něj nemá školku, nelze dát okamžité zrušení. Takže bych takto zkusila zvolit tu střední cestu.
Odkaz jsem sem nedávno dávala já, jde o čerstvou záležitost a soud ještě stále probíhá, v březnu byl z Nejvyššího soudu vrácený zpátky na Krajský soud.
http://aktualne.centrum.cz/finance/rodina/clanek.phtml?id=632184
Exzaměstnankyně neměla pro dítě hlídání, takže po skončení rodičovské dovolené nenastoupila do práce a byla vyhozena pro hrubé porušení pracovní kázně. Už osm let se soudí o neplatnost. Dostalo se to až k NS a ten to vrátil zpátky na KS, ptž ten se dle mínění soudce z NS náležitě nezabýval tím, zda zaměstnankyně mohla nebo nemohla dítě umístit do školky. Cituji z článku:
"Je nepochybné, že zaměstnankyně nemohla nastoupit po skončení rodičovské dovolené do práce z důležitých důvodů a že má proto nárok na poskytnutí pracovního volna," rozhodl senát Nejvyššího soudu vedený soudcem Ljubomírem Drápalem. "Jednání proto nemůže být považováno za zaviněné porušení pracovních povinností (porušení pracovní kázně) a nemůže být důvodem k rozvázání pracovního poměru," zdůraznili soudci.
Fakt jsem zvědavá, jak tohle nakonec dopadne :o/
Tak to já taky, protože žádný zákon nenařizuje zaměstnavateli poskytnout neplacené volno po rodičovské dovolené a ohlížet se na to, zda má či nemá zajištěné hlídání. Žádný nárok ze zákona na poskytnutí neplaceného volna po rodičovské dovolené z důležitých důvodů neexistuje. Ti soudci jsou snad na hlavu padlí, jestli něco takového řekli.
ano, ten odkaz tu byl - jenže v tom odkaz. příspěvku na internetu si pletli pojmy a motali dohromady:mateřská dovolená, rodičovská dovolená, rodičovský příspěvek
také jsem pro to, ji vyzvat a dohodnout se na kompromisu - neplac. volno na dobu po rodič. dovolené a skončit PP dohodou (samozřejmě bez odstupného)
přesně tak - je to slátanina
jenže by mě zajímalo, zda ta slátanina vznikla z pera redaktora nebo si soudci pletou mateřskou s rodičovskou dovolenou (to by byla tragédie) vždyť v Zák. práce je jasně uvedeno, že rodičovská dovolená je do 3 let dítěte (ne do 4 let a už vůbec tam není psáno, že je zam-tel povinen poskytnout neplac. volno!)
to, že zákonodárci schválili rodičovský příspěvek do 4 let dítěte, je hezké, ale zam-tel se drží Zák. práce, tzn., že požaduje, aby žena nastoupila den 1. prac. den po 3. narozeninách dítěte do práce a už vůbec nebude zkoumat (ani mu to žádný zákon nedovoluje - vždyť by ho mohla zam-kyně žalovat, co se jí hrabe v soukromí), zda má nebo nemá jí kdo hlídat dítě/děti.
takže jsem opravdu zvědavá, jak ten soud dopadne (navíc se v tom článku píše, že jeden soud rozhodl tak, druhý opačně, takže se nemohou asi ani soudci dohodnout, jak to vlastně má být)
je to chaos
bylo to toto:
Naproti tomu nelze považovat za porušení právních povinností to, že zaměstnankyně (případně zaměstnanec), která pečuje o dítě mladší než tři roky, nenastoupila po skončení rodičovské dovolené do práce z toho důvodu, že neměla možnost zajistit péči o toto dítě ani v jeslích, ani pomocí jiné osoby a zaměstnavatele o tom vyrozuměla.
To je ale podmínka- že o tom zam-tele vyrozuměla, pokud ne, tak jde o A.
Hraju si tady Ondřeje Havelku k práci a jeho Melody Makers a díky krásné muzoce se mi rozsvítilo v kebuli.
děkuji za navedení na tento článek
jenže v něm opravdu motají "jablka s hruškami"
v odstavci nazvaném: Nárok na volno
v 1. odstavci se mluví o rodič. dovolené
Ve 2. odstavci je věta: Pokud žena po skončení mateřské dovolené (já dodávám, že je v délce 28 týdnů) nenastoupí do práce.... (určitě žádný zam-tel nikoho nenutí v této době, aby se vrátila do práce), měla by dostat neplac. volno... Co je to za nesmysl? Jaké neplac. volno, když je nárok na rodič. dovolenou - ze zákona - až do 3 let dítětě?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.