Vlákno názorů k dotazu Výpověď smlouvy od zaměstnance-razítko od all - Re: Výpověď smlouvy od zaměstnance-razít Nemusí, nikde už není...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 4. 2009 11:16

all (neregistrovaný)

Re: Výpověď smlouvy od zaměstnance-razít
    Nemusí, nikde už není nařízena povinnost mít razítko. Chtějte po ÚP ať vám sdělí č. zákona a §, který nařizuje, že na potvrzení převzetí výpovědi musí být razítko.

• 3. 4. 2009 11:26

myrtle (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Domnívala jsem se, že to tak je. Evidentně na Úřadě práce neví, co je nutné. Přístup úředníku mě tedy dost zaskočil, už jen proto, že daná úřednice ani nevěděla, jestli si má ode mě vzít mnou danou výpověď, čo Potbrezní výpovědi.

• 3. 4. 2009 11:49

Jiřka1 (neregistrovaný)

??? Co to je "čo Potbrezní výpovědi"? Každopádně je to opravdu tak, že žádný zákon nenařizuje firmě mít razítko. Pokud ho má nějakých dokumentech (třeba v bance apod.), tak ho tam musí použít vždycky, ale aby si ÚP vymýšlel, že chce jako doklad převzetí výpovědi razítko, s tím jsem nesetkala. Ale dotaz je trochu zmatený. Pokud jste dala výpověď, tak Vám přece nejprve běží výpovědní doba, ve které pracujete a na ÚP se ve výpovědní době nechodí. Pokud už Vám prac. poměr skončil, tak na ÚP nejdete s výpovědí, ale s potvrzením o zaměstnání (tzv. zápočťák), které zaměstnavatel vydává v den skončení prac. poměru. Anebo nemáte na mysli výpověď, ale dohodu o skončení. Ale to pak na UP taky jdete se zápočťákem. Tak jak je to?

• 3. 4. 2009 11:59

myrtle (neregistrovaný)

Jelikož můj bývalý zaměstnavatel má více poboček v ČR, z výpovědí je to tak, že ji přijme přímý nadřízený, odešle na sídlo do Prahy, odkud odesílají, že přijali výpověď a k jakému datu bude smlouva ukončena. Potvrzení výpovědi jsem obdržela ve výpovědní lhůtě, na Úřad práce jsem šla až po ukončení pracovního poměru. Ale vzala jsem si s sebou mnou napsanou výpověď a potvrzení, které mi zaslali z Prahy, zmatené to tak trochu je :), ale myslím, že na Úřadě práce by měli vědět, co potřebují a ne, aby si úřadníci nedokázali vybrat a pak mě ještě hnali pro razítko :) A to jsem tam právě šla již se zápočtovým listem, a když jsem úřednici sdělila, zda jí nestačí razítko, které má na něm, tak obracela oči v sloup, že jsem snad úplně dutá :)

• 3. 4. 2009 12:05

xy5

a odkypak nestačí na ÚP potvrz. o zaměstnání a vyplněný jejich "přitroublý" tiskopis? Vždyť Vy jim žádnou potvrzenou výpověď přece nejste povinna předkládat. Navíc, když jste ji dala Vy. Možná by ji mohli vyžadovat, když byste dostala výpověď od zam-tele (nadbytečnost), ale to si také nejsem jistá, jestli to požadují.

• 3. 4. 2009 12:09

myrtle (neregistrovaný)

>>>??? Co to je "čo Potbrezní výpovědi"? Každopádně je
    >>>to
    >>>opravdu tak, že žádný zákon nenařizuje firmě mít
    >>>razítko. Pokud ho má nějakých dokumentech (třeba v
    >>>bance
    >>>apod.), tak ho tam musí použít vždycky, ale aby si ÚP
    >>>vymýšlel, že chce jako doklad převzetí výpovědi
    >>>razítko,
    >>>s tím jsem nesetkala. Ale dotaz je trochu zmatený.
    >>>Pokud jste dala výpověď, tak Vám přece nejprve běží
    >>>výpovědní doba, ve které pracujete a na ÚP se ve
    >>>výpovědní
    >>>době nechodí. Pokud už Vám prac. poměr skončil, tak
    >>>na
    >>>ÚP nejdete s výpovědí, ale s potvrzením o zaměstnání
    >>>(tzv. zápočťák), které zaměstnavatel vydává v den
    >>>skončení prac. poměru. Anebo nemáte na mysli výpověď,
    >>>ale
    >>>dohodu o skončení. Ale to pak na UP taky jdete se
    >>>zápočťákem. Tak jak je to?
    >>
    >>Jelikož můj bývalý zaměstnavatel má více poboček v
    >>ČR,
    >>z výpovědí je to tak, že ji přijme přímý nadřízený,
    >>odešle na sídlo do Prahy, odkud odesílají, že přijali
    >>výpověď a k jakému datu bude smlouva ukončena.
    >>Potvrzení
    >>výpovědi jsem obdržela ve výpovědní lhůtě, na Úřad
    >>práce jsem šla až po ukončení pracovního poměru. Ale
    >>vzala jsem si s sebou mnou napsanou výpověď a
    >>potvrzení,
    >>které mi zaslali z Prahy, zmatené to tak trochu je
    >>:),
    >>ale myslím, že na Úřadě práce by měli vědět, co
    >>potřebují a ne, aby si úřadníci nedokázali vybrat a
    >>pak mě
    >>ještě hnali pro razítko :) A to jsem tam právě šla
    >>již
    >>se zápočtovým listem, a když jsem úřednici sdělila,
    >>zda jí nestačí razítko, které má na něm, tak obracela
    >>oči v sloup, že jsem snad úplně dutá :)
    >
    >a odkypak nestačí na ÚP potvrz. o zaměstnání a
    >vyplněný jejich "přitroublý" tiskopis? Vždyť Vy jim žádnou
    >potvrzenou výpověď přece nejste povinna předkládat.
    >Navíc, když jste ji dala Vy. Možná by ji mohli vyžadovat,
    >když byste dostala výpověď od zam-tele (nadbytečnost),
    >ale to si také nejsem jistá, jestli to požadují.

• 3. 4. 2009 12:17

myrtle (neregistrovaný)

Také nerozumím tomu, proč vyžadují tolik dokumentů. Hlavně mě zaráží to, že si úředníci něco vymyslí a doufají, že budu mlčet a nebudu se bránit. Spíš to "jen" vypadá, že paní úřednice neměla svůj den a trvala si na své "pravdě". Na té si samozřejmě ale budu stát i já. Jen mě mrzí, že jsou na úřadech tak neinformovaní. Chápu, že každý nemůžeme vědět všechno, ale pokud někde pracuji a něco nevím, tak přeci vstanu ze židle a jdu se zeptat někoho jiného. Napsala jsem ještě dotaz na MPSV, počkám na odpověď a pak se na Úřad práce vydám - bez razítka :)

• 3. 4. 2009 12:21

Jiřka1 (neregistrovaný)

Určitě. Jak píšu - po Vaší výpovědi jim nic není a navíc na ní nemusí být ani razítko a ani podpis zaměstnavatele - viz mé vysvětlení níže. Zaměstnavatel Vám vystavil potvrzení o zaměstnání a to je doklad, který se jim předkládá.

• 3. 4. 2009 12:12

Jiřka1 (neregistrovaný)

Přesně tak. Na ÚP se chodí po skončení prac. poměru s potvrzením o zaměstnání (tzv. zápočťákem) a ne s výpovědí. Po té jim nic není a nepotřebují ji vůbec k ničemu. Oni Vám dají tiskopis, na kterém ještě bývalý zaměstnavatel vyplní požadované informac, mimo jiné i průměrný čistý výdělek. Ale výpověď je pouze doklad mezi Vámi a zaměstnavatelem, který se nikam dál nedává.

• 3. 4. 2009 12:18

Jiřka1 (neregistrovaný)

A kromě toho - na té výpovědi vůbec nemusí být ani razítko a ani podpis. Výpověď může zaměstnanec klidně poslat i doporučeně poštou bez toho, aby se mu nějak potvrzená vracela zpět. Té úřednici bych tedy vysvětlila, že by bylo žádoucí, by si doplnila odbornost, když je tam pro lidi.

• 3. 4. 2009 12:22

myrtle (neregistrovaný)

Přesně tak. Nejsem pomstychtivá, ale rozhodně se nenechám odbýt.

• 3. 4. 2009 12:23

xy5

Té úřednici by to měl vysvětlit náležitě někdo z nadřízených (nejlépe sraženými prémiemi, protože to je jedině motivující). Je neskutečné, jaké někteří odborníci mají znalosti (spíše neznalosti).

• 3. 4. 2009 12:29

myrtle (neregistrovaný)

No za paní úřednicí se opět chystám. Pokud bude mít stejný názor jako dnes, tak mi nezbyde nic jiného, než si nadřízeného zavolat. A to jsem ještě zapomněla napsat její důvod, proč je razítko NUTNÉ. Prý by to takhle mohl každý falšovat, proto je razítko nutné :)

• 3. 4. 2009 12:35

all (neregistrovaný)

Vysvětlete oné dámě, že razítko - jakékoliv , si dnes může nechat udělat každé dítě, které má na to peníze. Nebo udělejte něco z brambory, jako za starých časů ve školce - zřejmě by to stejně nepoznala.

• 3. 4. 2009 12:45

myrtle (neregistrovaný)

Děkuji všem za radu :) Pro razítko k bývalému zaměstnavateli určitě nepůjdu a úřednici poučím o jejím omylu.

• 3. 4. 2009 12:47

mzdovka (neregistrovaný)

,, s razítkem souhlasím,že tam být nemusí,ale máte na ZL jakým způsobem PP skončil??pokud to tam nemáte,budou po vás vyžadovat doložení,jakým způsobem jste skončila .. jelikož ... ten,kdo v posledním půl roce ukončil zaměstnání sám /ať výpovědí nebo dohodou ze své strany/ 2x během toho půl roku,nemá nárok na podporu .. proto to vyžadují .. je to dva měsíce,co jsem mluvila se šéfem pracovních míst z UP,protože mi přišel zaměstnanec,že ztratil dohodu a UP jí po něm chce .. je fakt,že když je na ZL napsáno,že skončil dohodou,nikdo z toho nevyčte,jestli ze strany zaměstnance nebo zaměstnavatele ...

• 3. 4. 2009 12:53

myrtle (neregistrovaný)

Na ZL není důvod ukončení uveden, ale v práci mi vystavili přímo doklad pro Úřad práce, na kterém je uvedeno, že pracovní vztah byl ukončen na mou vlastní žádost. Tento doklad jsem ÚP předložila, takže mají vše potřebné k dispozici.

• 3. 4. 2009 13:08

mzdovka (neregistrovaný)

tak to skutečně nevím,co po vás chtějí !!!!! asi budete muset k nadřízené té paní ..

• 3. 4. 2009 13:20

Karl_von (neregistrovaný)

to slyším prvně v životě : "dohodou ze své strany". Dohoda je dohoda dvou stran. Takže nás trochu houpáte, že jo. Taky si tu odbornost trochu doplňte.

• 3. 4. 2009 13:25

mzdovka (neregistrovaný)

ano,k dohodě je potřeba souhlas obou stran .. ale je rozdíl,jestliže přijde zaměstnanec s tím,že chce skončit dohodou .. a zaměstnavatel mu to podepíše .. a nebo se zaměstnavatel se zaměstnancem dohodnou na skončení PP dodohou // a že těch případů je poměrně dost // viděl jste už někdy dohodu podanou zaměstnancem a pro změnu dohodu od zaměstnavatele ??? zřejmě ještě nikdy .. tak tu nikoho nenapadejte .. dělám tuto práci už pěkně dlouho .. a nikdy jsem z kontrol neměla žádné problémy ..

• 3. 4. 2009 14:30

pája

>>
    >>>ZL jakým způsobem PP skončil??pokud to tam
    >>>nemáte,budou po vás vyžadovat doložení,jakým způsobem
    >>>jste
    >>>skončila .. jelikož ... ten,kdo v posledním půl roce
    >>>ukončil
    >>>zaměstnání sám /ať výpovědí nebo dohodou ze své
    >>>strany/ 2x během toho půl roku,nemá nárok na podporu
    >>>..
    >>>proto to vyžadují .. je to dva měsíce,co jsem mluvila
    >>>se
    >>>šéfem pracovních míst z UP,protože mi přišel
    >>>zaměstnanec,že ztratil dohodu a UP jí po něm chce ..
    >>>je fakt,že
    >>>když je na ZL napsáno,že skončil dohodou,nikdo z toho
    >>>nevyčte,jestli ze strany zaměstnance nebo
    >>>zaměstnavatele ...
    >>
    >>to slyším prvně v životě : "dohodou ze své strany".
    >>Dohoda je dohoda dvou stran. Takže nás trochu
    >>houpáte,
    >>že jo. Taky si tu odbornost trochu doplňte.
    >
    >ano,k dohodě je potřeba souhlas obou stran .. ale je
    >rozdíl,jestliže přijde zaměstnanec s tím,že chce
    >skončit dohodou .. a zaměstnavatel mu to podepíše .. a nebo
    >se zaměstnavatel se zaměstnancem dohodnou na skončení
    >PP dodohou // a že těch případů je poměrně dost //
    >viděl jste už někdy dohodu podanou zaměstnancem a pro
    >změnu dohodu od zaměstnavatele ??? zřejmě ještě nikdy

co to tady plácáte za nesmysly? držte se mezd a neraďte v personalistice, když tomu nerozumíte.Nebo úpro Vás neplatí ZP?

>.. tak tu nikoho nenapadejte .. dělám tuto práci už
    >pěkně dlouho .. a nikdy jsem z kontrol neměla žádné
    >problémy ..

• 4. 4. 2009 9:09

mzdovka (neregistrovaný)

>>>
    >>>>ZL jakým způsobem PP skončil??pokud to tam
    >>>>nemáte,budou po vás vyžadovat doložení,jakým způsobem
    >>>>jste
    >>>>skončila .. jelikož ... ten,kdo v posledním půl roce
    >>>>ukončil
    >>>>zaměstnání sám /ať výpovědí nebo dohodou ze své
    >>>>strany/ 2x během toho půl roku,nemá nárok na podporu
    >>>>..
    >>>>proto to vyžadují .. je to dva měsíce,co jsem mluvila
    >>>>se
    >>>>šéfem pracovních míst z UP,protože mi přišel
    >>>>zaměstnanec,že ztratil dohodu a UP jí po něm chce ..
    >>>>je fakt,že
    >>>>když je na ZL napsáno,že skončil dohodou,nikdo z toho
    >>>>nevyčte,jestli ze strany zaměstnance nebo
    >>>>zaměstnavatele ...
    >>>
    >>>to slyším prvně v životě : "dohodou ze své strany".
    >>>Dohoda je dohoda dvou stran. Takže nás trochu
    >>>houpáte,
    >>>že jo. Taky si tu odbornost trochu doplňte.
    >>
    >>ano,k dohodě je potřeba souhlas obou stran .. ale je
    >>rozdíl,jestliže přijde zaměstnanec s tím,že chce
    >>skončit dohodou .. a zaměstnavatel mu to podepíše .. a
    >>nebo
    >>se zaměstnavatel se zaměstnancem dohodnou na skončení
    >>PP dodohou // a že těch případů je poměrně dost //
    >>viděl jste už někdy dohodu podanou zaměstnancem a
    >>pro
    >>změnu dohodu od zaměstnavatele ??? zřejmě ještě nikdy
    >
    >
    >co to tady plácáte za nesmysly? držte se mezd a
    >neraďte v personalistice, když tomu nerozumíte.Nebo úpro Vás
    >neplatí ZP?

hmm . tak tedy plácají nesmysly na UP,protože to tak vysvětlují .. ZP pro mě platí vždy .. paní jsem vysvětlila,proč to zřejmě po ní chtějí,nic víc .. nic míň .. je už její věc,co si z toho vezme .. nikomu nic nevnucuji,ale nezenám jediného člověka,kterému bych poradila chybně ..
    >>.. tak tu nikoho nenapadejte .. dělám tuto práci už
    >>pěkně dlouho .. a nikdy jsem z kontrol neměla žádné
    >>problémy ..

• 5. 4. 2009 14:18

anonymous

To že někdo pracuje na ÚP ještě není záruka, že si nepřekrucuje zákony nebo je špatně neinterpretuje. Viz spory i např. mezi ministerstvy. O tom, že by jim vadilo nějaké ukončení PP dohodou v průběhu posledního půl roku slyším prvně až od Vás (něco takového tu tuším sice kdysi bylo), takže to si musím ověřit, ale v každém případě vím, že s teorií o dohodách jste se pustila na tenký led.

• 3. 4. 2009 13:30

mzdovka (neregistrovaný)

.. a jděte se zeptat na UP .. když mi nevěříte :-)

• 3. 4. 2009 14:18

anonymous

Byla by to asi zbytečná cesta pro tazatele, protože §49
    "Dohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na rozvázání pracovního poměru, končí pracovní poměr sjednaným dnem."
    O nějakém rozdílu se tam nepíše ani slovo.

• 3. 4. 2009 12:53

ha (neregistrovaný)

Také se vám zdá, ža bychom všicni měli žít a dýchat jen a jen pro blaho našich úředníků? :-D
    Nicméně já bych asi na pracák šla hezky uctivě. Vy chcete práci, vy chcete podporu a úředníci to ví. Oni vám mohou třeba nabídnout nějakou rekvalifikaci (ani nevím, jak to tam chodí, nikdy jsem tam nebyla) Nám se to radí, jít na ně zhurta, my práci máme.

• 3. 4. 2009 13:01

myrtle (neregistrovaný)

No já s Vámi souhlasím, také jsem šla na ÚP velmi uctivě :) Jenže pokud jim tam nesete všechny potřebné dokumenty a oni po Vás chtějí i to, co vůbec není třeba, tak jak jinak se bránit? Nikdo nejsme neomylní, ale pokud po Vás úřednice opakovaně chce něco, trvá na své pravdě a dělá z Vás hlupáka, tak s tím nesouhlasím. Vezměte si to tak, já jsem nepracovala v místě bydliště, sídlo společnosti je 90 Km od místa mého bydliště. Přijde Vám v pořádku, že bych měla platit za cestu pro razítko, které ani nepotřebuji? :)

• 3. 4. 2009 14:48

Jiřka1 (neregistrovaný)

Tak já bych nešla na ÚP uctivě ani náhodou. Slušně ano, jako všude, ale proč uctivě? Jak píše Petr, oni jsou státní úředníci, placeni jsou z daní občanů, pro které pracují. Je to jejich práce, já bych tam nešla o podporu uctivě žebrat, není přece na blahovůli té které úřednice, jestli mně podporu přizná nebo ne, nárok na podporu je při splnění určitých podmínek daný zákonem. Já přinesu všechna potřebná potvrzení a žádosti, které dokazují oprávněnost nároku na podporu a jejich pracovní povinností je to vyřídit. Mezi potřebná potvrzení nepatří výpověď, kterou jste poslala zaměstnavateli a už vůbec na ní nemusí být ani jeho podpis, natož razítko. Ať si nevymýšlí blbiny.Ovšem s těmi nabídkami z ÚP si nedělejte iluze a hledejte sama na internetu nebo se zajděte nabídnout do nějaké agentury.

• 3. 4. 2009 12:45

Petr25 (neregistrovaný)

Ale písemnou stížnost podejte. Jinak si úřednice vyleje vztek na matce s dítětem, která přijde po vás a nemá takovou vyřídilku. Oni si myslí, že když nemáte práci, tak jste hned člověk třetí kategorie. Ikdyž teď zrovna nejste daňový poplatník, tak úřednici připomeňte, že za normálních okolností dostává mzdu z vašich daní - to většinou zabere. Nejlépe to chápou úředníci FÚ :-)

• 3. 4. 2009 13:05

bezradná (neregistrovaný)

,, a jen tak pro pobavení .. pro UP je možné mít dvojí skončení PP,firma odhlásí zaměstnance k 30.9.08 na ZP a OSSZ,nemá v ruce žádný doklad,jelikž zaměstnanec na "vymyšlenou" dohodu nepřistoupil,tudíž ji nepodepsal .. dopisem informoval,že trvá na svém PP dokonce 2x v jednom měsíci .. jelikož mu zaměstnavatel nevyplatil mzdu za září do 15.11.08,zaměstnanec dal okamžitou výpověď dle §56b ZP a skončil dnem přijetí dop.dopisu a podpisu tj. 19.11.08.na ZP mu opravili skončení PP k 19.1108,na OSSZ ne a UP má dvojí skončení .. a teď se s nimi hádejte .. oni nechtějí po zaměstnavateli,který absolutně nedodržuje ZP,aby jim doložili doklady ke skončení PP,ale řvou na žadatele,že si to musí sehnat .. ale co si má sehnat,když dohoda neexistuje :-( .. a on jim doložil všechny dopisy psané zaměstnavateli i s okam.zrušením .. chápete paradox .. zaměstnavatel v ruce nemá žádné doklady a oni mu věří .. a zaměstnanec má doklady,které pro ně nejsou dostačující ..

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).