Re: porušení vycházek při PN?
Tím, že byl Váš muž na zahradě, léčebný režim rozhodně neporušil !
Na školení (k náhradám mzdy) nám bylo přímo řečeno, že nemocný se musí zdržovat na adrese uvedené na neschopence. Pokud na stejné adrese bude hospoda (třeba v přízemí) a on tam bude sedět celý den, léčebný režim neporušil. Náhradu nebo její část může zam-tel odebrat pokud ho doma nezastihne. V tom případě musí zanechat zprávu, že byl kontrolován a nezastižen.
Zam-tel zřejmě hledá cestu jak manželovi nedat náhradu.
Každopádně se ale spletl. Bohužel se Váš muž může bránit jen soudní cestou. :-(
Zaměstnavatel nemá právo kontrolovat, co zaměstnanec v době své dočasné pracovní neschopnosti vykonává, jestliže při své kontrole zjistil, že se zaměstnanec:
a) zdržuje v místě pobytu
b) dodržuje lékařem stanovenou dobu vycházek
Za porušení režimu nelze tedy považovat situace, kdy byl dočasně práce neschopný při kontrole zaměstnavatel zastižen v místě pobytu, ale vykonával nějakou činnost, která je v rozporu s dodržováním léčebného režimu (např. opravoval dům, auto, sekal trávu na zahradě...)......
Takže ještě bych se pokusila spojit se zaměstnavatelem, vše mu vysvětlit, že teda když někoho posílá na kontroly, tak by ten dotyčný měl být v této oblasti proškolený, protože se opravdu ve vašem případě nejedná o porušení léčebného režimu.... A pak bych jim pohrozila soudem, protože jste v právu.
Mnohokrát děkuji.Velice přínosné počtení,dle tohoto nemá zaměstnavatel šanci.Udivuje mne, že na kontrolu přišla paní personální a tyto věci neví.Vytisknu a pošlu jí to po manželovi ať si nastuduje :-) Ještě Vás poprosím o informaci, z jakého pramenu jste čerpala? (zákon, jméno příručky atp.),děkuji.ZP
To jsem ráda, že jsem alespoň nějak pomohla. Čerpala jsem z časopisu "personální a sociálně právní kartotéka", který mi na základě předplatného přišel dneska do firmy, takže je to nejnovější vydání. Je to od nakladatelství LINDE s.r.o. Hlavně se prostě nesmíte dát. :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.