Re: Jak vyřadit pohledávku?
Pohledávka měla být přihlášena do dědického řízení. Pak, pokud by bylo rozhodnuto, že nelze uspokojit z pozůstalosti, bylo by možno vyřadit pohledávku bez dodanění. Jinak ji vyřadit můžete, ale musíte o částku pohledávky zvýšit základ daně z příjmů.
Co to je za nesmysl, že neuhrazené pohledávky se musí dodaňovat? To snad platí u závazků, ne? Pokud mám v účetnictví neuhrazené pohledávky a vím, že už je nedostanu nikdy zaplacené a ani jsem se kvůli nim nesoudil a nepřihlásil do řízení, tak je z účetnictví dostanu tak, že je nedaňově odepíšu do nákladů. Přece nebudu danit své neuhrazené pohledávky!!!
>>>>Mám v PÚ faktury za firmou, jejíž majitel zemřel a
>>>>firma byla 30.6.08 zrušena. Jak pohledávky zrušit?
>>>>Jakým
>>>>způsobem se musí dokládat, že je pohledávka
>>>>nevymožitelná? Děkuji za radu.
>>>Pohledávka měla být přihlášena do dědického řízení.
>>>Pak, pokud by bylo rozhodnuto, že nelze uspokojit z
>>>pozůstalosti, bylo by možno vyřadit pohledávku bez
>>>dodanění. Jinak ji vyřadit můžete, ale musíte o
>>>částku
>>>pohledávky zvýšit základ daně z příjmů.
>>
>>Co to je za nesmysl, že neuhrazené pohledávky se musí
>>dodaňovat? To snad platí u závazků, ne? Pokud mám v
>>účetnictví neuhrazené pohledávky a vím, že už je
>>nedostanu nikdy zaplacené a ani jsem se kvůli nim
>>nesoudil a
>>nepřihlásil do řízení, tak je z účetnictví dostanu
>>tak, že je nedaňově odepíšu do nákladů. Přece nebudu
>>danit své neuhrazené pohledávky!!!
>Pokud majitel zemřel, tuším že můžete tvořit 100%
>opravnou položku daňovou, ale nejsem si jistá podívejte se
beru zpět, nelze :)
>na zákon o rezervách.
Omlouvám se. Přehlédla jsem, že vedete PU. Odpověď byla pro ty, co vedou DE.
Co se týká § 24/2 y, tak platí to, že pohledávku po zemřelém lze daňově uznat jedine tehdy, pokud pohledávka nemohla být uspokojena ani vymáháním na dědicích dlužníka. To, že dlužník zemřel, není důvodem k daňovému odpisu pohledávky, pokud nebude vymáháno po dědicích.
Pokud se ptáte na opravné položky, tak ty nemůžete tvořit. Pokud chcete odepsat pohledávku, tak neupravujete základ daně pouze u pohledávek uvedených v § 24 odst. 2 písm. y). V daném případě je však nutno pamatovat, že výdaje spojené s touto pohledávkou po jejím vyřazení z obchodního majetku poplatníka, již nebudou výdajem na dosažení, zajištění a udržení příjmů podle § 24 odst. 1 zákona. Je tedy třeba základ daně o příslušné výdaje spojené s pohledávkou, v roce vyřazení pohledávky z obchodního majetku zvýšit v souladu s § 5 odst. 6 zákona o daních z příjmů. Jelikož stanovit výši souvisejících výdajů je značně obtížné (jaká výše odpisů, spotřeby energií, PHM a pod.), lze upravit základ daně o částku ve výši vyřazované pohledávky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.