Re: Vrácení daňového bonusu
Jako občan a zaměstnanec nemáte vůbec povinnost podávat přiznání. To musí jen podnikatel, firma. Řada lidí si ale myslí, že když přiznání podají, bude jim FÚ něco vracet, tak to udělají a (teď nevím, jak to řict slušně :-) ) uškodí si. Pokud 100% nevíte, že vám budou vracet, nikdy přiznání nepodávejte, protože to nemáte ze zákona povinné.
A když chodí na 2 měsíce ročně do práce, proč si nepožádala mzdovou účetní o vyúčtování daně? Když si požádá, musí jí firma vyhovět. Já teda vyúčtování nedělám, dělám zaměstnancům taky přiznání, přijde mi to jednodušší, ale vypisuju to jen když vím, že bude FÚ vracet. Pokud má zaměstnanec během roku nějaké problémy (např. s pozdním nahlášením rozvodu a jiné uplatnění dětí, to se mi stalo loni) opravím si to v účetnictví a nedráždím hada.
P.S.: Mluvím samozřejmě o jediném hlavním pracovním poměru. A k vašemu dotazu - vůbec mě nenapadá, proč to teď musí vracet. Firma, která jí daňový bonus vyplatila, si o něj jistě požádala na finančním úřadě, ten jí ho vrátil v plné výši na účet... Musela bych vidět to vyplněné přiznání, je těžké takhle radit. Ať si kamarádka zavolá nebo zajde na finanční úřad, tam jí to vysvětlí lépe než já. V tom dopisu, co jí došel, není žádné odůvodnění?
Já pořád žiju v přesvědčení, že pokud jí byl bonus v průběhu roku vyplacen oprávněně, tzn. že splnila v měsíci podmínku výdělku aspoň 4000 hrubého, tak po skončení roku tento bonus nevrací, i když se pak ukáže, že za celý rok nevydělala ani 48000. A že to platí jak pro případ, kdy se dělá zúčtování tak pro případ, kdy podá přiznání.
Ale přece při RZ se bonusy zúčtovávají. A z doplatku na dani (to, co by měl dostat) se odečte doplatek na daň. bonusu (to, co má zaměstnanec jakoby vrátit). Také ř. 28 minus ř.25.
Také jsem myslela, že vyplacené bonusy se již nevrací, ale zřejmě jo. Nevím, mám v tom trošku guláš.
Souhlas s paní Jiřkou.Může se klidně stát, že zaměstnanec musí podat DP z důvodů větších příjmů např. podle § 10 .A FÚ nemůže požadovat vrátit vyplacené bonusy, na které vznikl nárok u zaměstnavatele během roku a byly již vyplaceny, i když příjem podle §6 byl za rok menší než 48.000,-.Tam je na straně FÚ nějaké nedorozumění.Koukli se jenom na roční příjem a bylo.
Tak to se mi asi potvrdilo to, co říkali na školení. Pokud zam-ec dostává bonusy během roku (to je tento případ), ale v celoroku pak nesplní podmínku 48000Kč/hrubého a nemá povinnost podávat daň. př., tak ať si ani neříká o RZD, neboť by se to muselo srazit i z RZD!
Takto musí vyplacený bonus vrátit FÚ. Kdyby o RZD nežádala ani nepodávala daň.př., tak je její daňová povinnost splněna (to, že jí byl během roku vyplacený bonus nevadí), ale tím, že se dobrovolně přihlásila k daň.př., tak holt platí.
V takovýchto případech (měla jsem ho), ať si žena o RZD nezažádala.
.. bohužel .. při RZ se nevrací,pokud nemá 48tis.za rok, ale při podaní DaP ano .. na každém školení jsem to slyšela .. tam právě radili,pokud má měsíčně bonusy ale nedosáhne za rok 48tis.,žádné DaP nepodávat..pokud nemá povinnost .. podle mě to musí vrátit a nic jí napomůže ..
Stejně se mně to nezdá. Pokud neměla povinnost podávat přiznání a přesto ho podala, přestože tam žádná daň k vracení nebyla a jen kvůli tomu by měla vracet bonusy, které jí byly oprávněně vyplacené v průběhu roku? Mně to přijde jako blbost. A pokud je to opravdu tak blbě nastaveno, tak bych určitě zkusila odvolání.
já se obávám, že oni to po té paní opravdu budou chtět zaplatit,
vždyť ona neměla povinnost podávat daň.př., ale z vlastní iniciativy ho podala
já totiž vůbec nechápu, co chtěla vrátit, když určitě žádnou daň nezaplatila, tak tu jí nevrátí (i kdyby měla na odpočet úroky, živ. poj.....) a na vratku dalšího bonusu také neměla nárok, když neměla alespoň 48000Kč příjem
zkusit odvolání může, ale jak to zdůvodní? jak jsem již psala, neměla vůbec daň.př. podávat
na školení říkali, že v tomto případě, ať zam-ci o RZD nežádají, tak nevím
za rok 2007 při spol.zdanění jsem měla podobný případ .. paní byla nemocná a pak PPM,část roku upl.slevu na 2 děti,protože se vzali až v 9/07,společné třetí dítě 11/07,jenže ona měla nízkou hrubou,pod 48000,vyplacený bonus .. kolem 1200,musela vrátit,ale při spol.zd. dostali 8000,takže je to tak nebolelo,nejdřív jsem jim totiž do DaPu u ní ten bonus nechala,ale volali z FU,že ho musí vrátit .. :-(
vlastně by se jim ani při RZ nemělo co vracet,protože pokud jim vychází každý měsíc bonus ,tak se daně žádné nesrážejí,není co zúčtovat .. když jsem mrkla na tři případy,co mám .. ani u jednoho není žádná sražená daň .. je tedy nesmysl požadovat RZ .. :-)
To je moje neznalost. Já to brala, jako že to musí podat, protože pracovala. Takže je to moje chyba a bohužel jsem netušila tu povinnost vracet daň. bonus. Takže jsme to zavinila já. Nikdy jsem se stím nesetkala, tak jsem to prostě podala s tím, že to je povinnost. No nic. stalo se... na školení jsem letos nebyla protože jsme nemohla a tak jsem prostě nevěděla. No nic... už to mám s ní vyřízené...ale to už je něco jiného..
A zaplatit to prostě musí... Díky za bohatou diskusi.
Hledala jsem hledala, a našla jenom toto.A moc moudrá z toho nejsem:
(11) Poplatník, který je povinen podat daňové přiznání podle § 38g, nebo který se tak rozhodl učinit, uplatní daňový bonus v daňovém přiznání a požádá místně příslušného správce daně o jeho vyplacení. Při výplatě daňového bonusu postupuje správce daně obdobně jako při vrácení přeplatku podle zvláštního právního předpisu o správě daní.
(12) Pokud úhrn měsíčních daňových bonusů vyplacených podle § 35d u poplatníka podávajícího daňové přiznání přesahuje částku daňového bonusu vypočteného za zdaňovací období, považuje se vzniklý rozdíl za daňový nedoplatek; pokud poplatník, kterému byly vyplaceny měsíční daňové bonusy, nárok na daňové zvýhodnění za zdaňovací období v daňovém přiznání neuplatní vůbec, považují se za daňový nedoplatek částky ve výši vyplacených měsíčních daňových bonusů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.