Re: OT: Poplatek za určení otcovství
To je nesmysl, žena "nemůže dát zapsat" otce dítěte do rodného listu, pokud s tím otec dítěte nesouhlasí. Pokud s tím oba souhlasí, tak matrika otce zapíše. Pokud s tím otec nesouhlasí, musí se žena určení otcovství domáhat. Pokud by to nechala na chlapovi - udělám si testy a uvidíme - tak by se zápis do RL protahoval a nejenom to, žena by mohla mít i problémy třeba se sociálními dávkami (někde nepustí chlup, dokud žena nepodnikne proti otci kroky, aby z něj peníze na sebe a jejich dítě dostala). Tedy pokud se otec cuká a nechce se nechat zapsat, tak nejjistější je opravdu otcovství vzít přes soud. Kdo bude testy hradit pak rozhoduje soud, může je dát k úhradě oběma rodičům anebo klidně i jenom jednomu z nich, záleží to na uvážení soudce (ze zkušeností mých známých).
Všechny podklady pro matriku se zasílají už z porodnice (pracovala jsem tam). U svobodných matek se dotazovalo zda chtějí uvést otce nebo nikoliv a napsalo se jméno které samy uvedly. Nikdy se nikdo neptal na názor otce zda tam chce být zapsán. Pokud se otcovství dál ověřuje ještě na matrice, to nevím ale pochybuji o tom.
Takže žena může napsat za otce kohokoliv? Co když o tom ten "otec" neví, že je otcem? To pak se jenom diví, že má platit alimenty...
Nebylo dřív (co si matně pamatuji), že se museli pod jméno dítěte, které rodiče vybrali, podepsat oba rodiče? Určitě jsem to takto musela předávat (ale to už je hrůůůza let).
Co se píše z porodnice je celkem nepodstatné, důležité je, co se píše na matrice. Zápis otce do rodného listu má svá pravidla a u svobodných matek se otec zapíše pouze po SOUHLASNÉM prohlášení obou rodičů na matrice (možno provést už v těhotenství před porodem, nebo až později... ale dokud toto není, tak otce do RL nezapíšou) nebo po určení soudem (pakliže se rodiče na otcovství nedohodnou).
Tak teď se to všechno pěkně zamotalo. Pokusím se Vám to vysvětlit, jak jsem to myslela, aby se to dál nezamotávalo. Ta matka už má s tím otcem jedno dítě. Jenže potom jim to neklapalo a šli od sebe a ona otěhotněla. Jenže už když spolu byli, tak ho podváděla a tak si nebyl jistý, jestli je to dítě jeho. Ona jelikož se s ní rozešel, když zjistila, že má novou přítelkyni, řekla u soudu, že to druhé dítě je jeho. Jenže on si tím nebyl jistý a proto si chtěl nechat udělat testy, aby měl jistotu, že to dítě je vážně jeho. Proto je pro mě nepochopitelné, proč ona teda, když se dítě narodilo, nenapsala jako otce jeho? (Dítě má samozřejmě příjmení po matce). A proč se soud ptal zrovna jí, když ona ty testy teda neplatí. Jde mi tu jen o princip.
Doufám, že už jsem to trošku lépe vysvětlila, aby se to už nadále nezamotávalo.
No, však to už tu bylo psané. Evidentně se rodiče dítěte nedohodli na tom, kdo je či není otcem dítěte - ptž kdyby se dohodli, tak by spolu zašli na matriku a nemusel by být soud o určení otcovství. Matka sama nemůže do rodného listu nikoho jako otce uvést, tedy samozřejmě musí mít dítě příjemní po ní. Ptž však k soudu došlo, tak soudce nějak musí rozhodnout, zda muž, který s otcovstvím nesouhlasí, otcem je či není. Nejspíš proto se soudce obrátil na matku, zda souhlasí s provedením testů (tedy zda je ochotna podat důkaz svému tvrzení o otci dítěte). Kdo testy bude či nebude platit rozhodne taky soud podle svého uvážení, klidně je může dát k úhradě oběma rodičům napůl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.