Re: Zam.důchodce-hlásit na úřady prodlou
Na OSSZ od 2009 již nedáváte kopie pracovních smluv ani žádné dodatky. Provedete oznámení o nástupu, to jste jistě udělala a do oznámení (tehdy přihlášky) jste neuváděla dobu určitou, tudíž OSSZ neví, že to je doba určitá, změnu dodatkem si provedete u sebe. Takto bych to provedla, i když mám dobu určitou z roku 2008, nevěřím , že OSSZ by to ještě sledovala a požadovala dodatky k PS, protože se jedná o PS uzavřenou za doby starého zákona, OSSZ teď má dost práce s výplatou nemocenských a dalšími změnami ...
ano, pojištění běží, dokud ji neodhlásíte, takže nemusíte mít obavy. Pro info - pokud by k vám nastoupil letos invalidní důchodce, tam je změna od 2009 - již neohlašujete na sociálku. Beze změny zůstává ohlášení výstupu s invalidou či zdravotně postiženým, a to na ÚP.
Zaměstnávání ČID - na sociálku to nahllásíte tím, že do OZN to napíšete do příslušné kolonky, kdyby někdo dostal ČID v průběhu zaměstnání, zašlete OZN s kodem změna a tam to uvedete. Jenom se už neposílá tiskopis Hlášení o zaměstnávání PID,ČID.
Měla jsem na mysli samozřejmě to, že již neposíláme od 2009 extra Hlášení, u nového nástupu postačuje již jen vyplnit ID na oznámení. Na přihlášce vloni jsme tento údaj také vyplňovali a to, že uvedeme i letos, nepovažuji za změnu, za změnu považuji to, že již neposíláme Hlášení, ale děkuji za upřesnění, mé stručné vyjádření by mohlo někoho zmátnout. Jen si dovolím nesouhlasit s tím, pokud se z-ec stane invalidním v průběhu zaměstnání - neohlašuji na OSSZ, neohlašovala jsem ani vloni. Není povinnost zaměstnavatele, vloni byla povinnost oznamovat jen nástup ID, ne pokud se stal v průběhu zaměstnání invalidním. V zákoně 187/2006 tuto povinnost ohlašování ID v průběhu zaměstnání nenaleznete, pokud ano, pošlete prosím odkaz na §.
Pokud je plátcem důchodu ČSSZ, pak si přiděláváte práci, jelikož údaj o pobírání důchodu není povinný (ale jen v případě, že je plátcem ČSSZ), stejně tak nevyplňujete změnu v pobírání důchodu ale opět za podmínky, pokud je plátcem důchodu ČSSZ. Alespoň tak jsem tomu porozuměla já.
Hlášení o nástupu invalidního důchodce nařizoval z-eli zákon č. 582/1991 Sb. ale od 2009 byl § upraven a nástup ID byl z hlášení vypuštěn, zůstává pouze hlášení poživatele SD za urč.podm.
Alespoň tak to chá
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.