Vlákno názorů k dotazu Roční zúčtování daně - oprava? od IB - Re: roční zúčtování daně - oprava? ..někdo si ani...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 4. 2009 21:37

IB (neregistrovaný)

Re: roční zúčtování daně - oprava?
    ..někdo si ani neuvědomí,že by si mohl uplatnit slevu na manželku .. a proto na to upozorňuji,pokud vidím,že dotyčný má slevu na dítě do 3-4 let,že má tu možnost .. a jejich reakce?? .. milé poděkování .. mimochodem,kdo pozná,že pokud si doplní str.4 daň.prohlášení nyní,že to neudělal do 15.2.?vždyť se může stát,že účetní přehlédne .. mě se to stalo letos při 300 RZ 2x,že jsem přehlédla uplatnění .. jsem taky jen člověk,takže jsem se omluvila a další měsíc opravila,vždyť o nic nejde .. někdo ale bohužel dodržuje striktně datum 15.2. .. a nehne s ním ani pár .... :-) ,,ale tu možnost daň.přiznání na FU tu jistě má také .. o peníze nepřijde ..

• 15. 4. 2009 8:58

Marceal (neregistrovaný)

Dobrý den,
    právě jsem si všimla, že jsem neuplatnila v RZ zam-nci slevu na manželku. Opravit zpětně již nemůžu, ale chtěla bych mu vystavit daňové přiznání.
    V RZ uplatňoval slevu na životní poj. Jak vlastně vystavím DP ?? Promítnu mu tam i to životní poj. nebo pouze manželku ??
    Děkuji za info, hezký den

• 15. 4. 2009 10:03

IB (neregistrovaný)

... nevím,proč se tu rozmohlo,že nelze opravit RZ po 31.3. ..,pokud udělám jako účetní chybu,musím ji opravit,když jste zapomněla dát slevu na manželku do programu,a zaměstnanec si ji uplatnil,musíte to opravit a doplatit další měsíc .. přeci ho nemůžete zatěžovat tím,aby si podal DaP,když vy uděláte chybu .. stane se,nikdo není neomylný .. ale taky to musím opravit .. spočítáte to správně a rozdíl mu vyplatíte v dubnové mzdě .. nic víc ..nic míň ..

• 15. 4. 2009 10:40

IB (neregistrovaný)

>>>Kolegovi v práci účetní neuplatnila slevu na
    >>>manželku,
    >>>která je bez zdanitelných příjmu na RD. Byla to ovšem
    >>>jeho chyba, nevyplnil v prohlášení že na ni chce
    >>>slevu
    >>>a ani neposlal čestné prohlášení manželky.
    >>>Moc prosím o radu co teď s tím?
    >>>
    >>>1. může účetní provést opravu RZ teď v dubnu (i když
    >>>to není její chyba) nebo to zákon nedovoluje?
    >>>§ 38 i daň.zákona nebo roční zúčtování daní od ANAGU .. mimo jiné vrácení přeplatku RZ ... v případě,že by zaměstnavatel z různých důvodů/např.opomenutím/v tomto termínu přeplatek nevrátil,musí jej vrátit hned po tomto zjištění,nejpozději do tří let od konce roku,ve kterém bylo RZ provedeno ..zaměstnanec by v tomto případě mohl podat u příslušného FÚ stížnost,že nebylo dodrženo příslušné ustanovení zákona o daních z příjmů.

takže si myslím,že by to po tomto mělo být jasné :-)
    >>
    >>..někdo si ani neuvědomí,že by si mohl uplatnit slevu
    >>na manželku .. a proto na to upozorňuji,pokud
    >>vidím,že
    >>dotyčný má slevu na dítě do 3-4 let,že má tu možnost
    >>.. a jejich reakce?? .. milé poděkování ..
    >>mimochodem,kdo pozná,že pokud si doplní str.4
    >>daň.prohlášení
    >>nyní,že to neudělal do 15.2.?vždyť se může stát,že
    >>účetní
    >>přehlédne .. mě se to stalo letos při 300 RZ 2x,že
    >>jsem přehlédla uplatnění .. jsem taky jen
    >>člověk,takže
    >>jsem se omluvila a další měsíc opravila,vždyť o nic
    >>nejde .. někdo ale bohužel dodržuje striktně datum
    >>15.2.
    >>.. a nehne s ním ani pár .... :-) ,,ale tu možnost
    >>daň.přiznání na FU tu jistě má také .. o peníze
    >>nepřijde
    >>..
    >Dobrý den,
    >právě jsem si všimla, že jsem neuplatnila v RZ zam-nci
    >slevu na manželku. Opravit zpětně již nemůžu, ale
    >chtěla bych mu vystavit daňové přiznání.
    >V RZ uplatňoval slevu na životní poj. Jak vlastně
    >vystavím DP ?? Promítnu mu tam i to životní poj. nebo
    >pouze manželku ??
    >Děkuji za info, hezký den

• 15. 4. 2009 10:48

IB (neregistrovaný)

co jsem napsala,jsem si smazala :-) .. a zůstala mi tam jen poslední věta .. takže znovu:
    § 38i zákona o daních,nebo roční zúčtování daní od ANAGU ..přeplatek vrátit nejpozději při zúčtování mezd za březen,tj. v výplatním termínu v průběhu dubna ..
    V případě,že by zaměstnavatel z různých důvodu /opomenutí/ v tomto termínu přeplatek zaměstnanci nevrátil,musí jej vrátit ihned po tomto zjištění,nejpozději do tří leto od konce roku,ve kterém bylo RZ provedeno,zaměstnanec by však mohl v tomto případě podat u příslužného FÚ stížnost,že nebylo dodrženo příslušné ustanovení zákona o daních z příjmů.

..tak,to by mělo být jasné všem .. :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).