Re: Zaměstnanec na mateřské dovolené.
No - otec těžko půjde na mateřskou :-)). Může čerpat rodičovskou dovolenou, a to kdykoliv o ni požádá - ode dne narození dítěte do jeho tří let. Peníze mu vy rozhodně žádné dávat nebudete, je na něm, jak si to zařídí s rodičovským příspěvkem.
Letos už může dostat PPM, ale dovolená se stejně bude jmenovat rodičovská.
e) pojištěnec, který pečuje o dítě a je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, pokud s matkou dítěte uzavřel písemnou dohodu podle odstavce 7, že bude pečovat o dítě; tuto dohodu lze uzavřít s účinkem na dobu nejdříve od počátku sedmého týdne po porodu dítěte.
jeho žádosti musíte vyhovět, neboť to tak zákonodárci od 1.1.09 odsouhlasili
oba rodiče musí vyplnit Žádost o PPM při převzetí dítěte do péče - nevím, jestli tento tiskopis je běžně k dispozici u lékařů, ale dá se stáhnout na stránkách ČSSZ, nemoc. poj. , tiskopisy od 1. 1. 09 - je to tiskopis č. 89 624 2.
o dítě se musí v tomto případě starat buď manžel nebo otec dítěte (k tomu musí dát matka dítěte souhlas)
nevím, jak to tedy je, když manžel není zároveň otcem dítěte (ale asi se má za to, že se bere otec dítěte - to je můj výklad, zda-li je správný, toť otázka)
důležité je, abyste na přílohu k žádosti o PPM uvedla správné RO
v tomto případě je to ke dni PRVNÍHO PŘEVZETÍ dítěte do péče. To platí i v případě, kdy pojištěnec převzal do péče totéž dítě opakovaně. Tuto dohodu lze uzavřít nejdříve od poč. 7. týdne od porodu. Na stránkách ČSSZ a MPSV k této problematice jistě najdete uspokojivé odpovědi (příp. Abeceda MÚ - tam je to i s příkladem)
teď přemýšlím nad tím, že píšete, že jeho mateřská se bude nazývat rodičovská
jak to tedy bude s dovolenou? Mateřská dovolená se přece počítá jako odprac. doba pro nárok na D, myslela jsem, že v tomto případě bude normálně čerpat zam-ec mateřskou dovolenou, tudíž se započtením pro nárok na D
proč by se mateřská dovolená mužů měla brát jako rodič. dovolená? Nerozumím tomu.
Zaměstnanec-muž nikdy nečerpá mateřskou dovolenou, byť mu za podmínek zákona o nem. pojištění může náležet PPM. Jako odpracovaná doba se mu pro účely dovolené počítá doba RD, kterou čerpal po dobu, po kterou je žena oprávněna čerpat MD. Tato trochu nesrozumitelná věta je uzákoněna i ve vztahu k žádosti zaměstnance o dovolenou, které je zaměstnavatel povinen vyhovět - srov. § 217 odst. 5 ZP.
děkuji za vysvětlení, ale protože je to pro mě velký nezvyk, že muži budou pobírat PPM, tak proto v tom mám takový zmatek
znamená to tedy, že muž nečerpá mat. dovolenou, ale rodič. dovolenou, ale tato doba, po kterou pobírá PPM se počítá pro nárok na dovolenou jako doba odpracovaná? A žena v té době buď chodí do práce nebo je na mateřské dovolené (bez PPM?) Nějak se v tom motám, možná, až to jednou budu řešit přímo v praxi, mi to bude jasnější. Prosím ještě o objasnění. Děkuji
>>>>>>Prosím zkušené!!!
>>>>Letos už může dostat PPM, ale dovolená se stejně bude
>>>>jmenovat rodičovská.
>>>>
>>>>e) pojištěnec, který pečuje o dítě a je otcem dítěte
>>>>nebo manželem ženy, která dítě porodila, pokud s
>>>>matkou
>>>>dítěte uzavřel písemnou dohodu podle odstavce 7, že
>>>>bude pečovat o dítě; tuto dohodu lze uzavřít s
>>>>účinkem
>>>>na dobu nejdříve od počátku sedmého týdne po porodu
>>>>dítěte.
>>>>
>>>jeho žádosti musíte vyhovět, neboť to tak zákonodárci
>>>od 1.1.09 odsouhlasili
>Zaměstnanec-muž nikdy nečerpá mateřskou dovolenou, byť
>mu za podmínek zákona o nem. pojištění může náležet
>PPM. Jako odpracovaná doba se mu pro účely dovolené
>počítá doba RD, kterou čerpal po dobu, po kterou je žena
>oprávněna čerpat MD. Tato trochu nesrozumitelná věta je
>uzákoněna i ve vztahu k žádosti zaměstnance o
>dovolenou, které je zaměstnavatel povinen vyhovět - srov. §
>217 odst. 5 ZP.
My jsme se tu v těch radách rozjely, a původní tazatel nikde, aby nám upřesnil, jak to je... :-)). Já jsem psala o rodičovském příspěvku, protože si myslím, že u dítěte narozeného v prosinci už bude 28 týdnů PPM už skoro u konce.
a já jsem špatně přečetla, že nastoupila na PPM v prosinci - tak to se ještě asi "jede" podle starých pravidel, tedy bez možnosti vystřídání s manželem
ale stejně to bude zajímavé, až muži budou odcházet na PPM - ono to tak jednoduché asi nebude (hlavně, když to nahlásí muž v práci neočekávaně , to bude asi pro mnoho zam-telů problém, neměl by to nahlásit nějak dopředu? přece není možné, aby skončil ze dne na den a nastoupil na PPM)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.