Re: DPH-zálohová faktura do EU
Do DaP k DPH uvedete v I. Q (tedy ke dni přijetí platby) a to v souladu se zněním § 22 - Daň na výstupu při dodání zboží do jiného členského státu, na které se nevztahuje osvobození od daně s nárokem na odpočet daně, je plátce povinen přiznat ke dni uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni PŘIJETÍ ÚPLATY, a to k tomu dni, který nastane dříve.
Do SH uvedete v II. Q v souladu se zněním § 102 - Plátce, který uskutečnil dodání zboží do jiného členského státu osobě registrované k dani v jiném členském státě, je povinen podat souhrnné hlášení o DODÁNÍ zboží do jiného členského státu.
>>Firma s.r.o., čtvrtletní plátce DPH vystavila v I.Q
>>dvě zálohové faktury na zboží do EU, které bude ale
>>dodáno až ve II. Q.
>>Tyto zálohové faktury byly též v I.Q uhrazeny a
>
>Do DaP k DPH uvedete v I. Q (tedy ke dni přijetí
>platby) a to v souladu se zněním § 22 - Daň na výstupu při
>dodání zboží do jiného členského státu, na které se
>nevztahuje osvobození od daně s nárokem na odpočet daně,
>je plátce povinen přiznat ke dni uskutečnění
>zdanitelného plnění nebo ke dni PŘIJETÍ ÚPLATY, a to k tomu
>dni, který nastane dříve.
>
>Dovoluji si upozornit taky na par. 63, který řeší OSVOBOZENÁ plnění s nárokem na odpočet - taky se uvádí v přiznání ke dni ú p l a t y .
Tak teď z toho nejsem moudrá. Prosím o vysvětlení "dodání zboží do jiného členského státu, na které se nevztahuje osvobození od daně". To znamená, že ze záloh budu muset odvést daň? Uvedli jsme na dokladu o přijetí platby DPH 0%. A na kterém řádku daňového přiznání by se to objevilo?
Tazatelka měla evidentně na mysli osvobozené dodání zboží (proto 0% DPH). Podle § 22/3 ZDPH se toto dodání přiznává ke dni vystavení DD, pokud byl vystaven před 15. dnem měsíce následujícího po dodání. Při osvobozeném dodání se úplaty nepřiznávají, ani se nevystavují DD na přijatou platbu. Tazatelka tedy vystavila DD na přijatou platbu nadbytečně a osvobozené dodání přizná v ř. 20 ve 2.Q., stejně tak jako v SH.
§ 63 se zde nevyužije, protože je v odst. 2 uvedeno "pokud zákon nestanoví jinak" a ten právě v § 22/3 stanoví postup při osvobozeném dodání zboží.
Ano, jedná se o osvobozené dodání zboží, takže podle vás bych měla dát do daňového přiznání i SH až ve II.Q. Taky bych se asi přikláněla k Vašemu názoru. A jak velký je problém, že jsem vystavila na přijaté platby ty daňové doklady s 0% DPH. Musím je vystornovat nebo můžu nechat?
V podstatě se o DD na přijatou platbu nejedná, protože byly vystaveny navíc (pro jejich vystavení nebyl zákonný důvod), pokud chcete mít jistotu, že obchodní partner na základě nich nezdaňoval dodání zboží z JČS, raději storno vystavte, aby nevykazoval pořízení zboží v jiném Q než Vy. Mimochodem, docela by mě zajímalo, jak jste o nich účtovala v účetnictví?
Vyúčtovací faktura vystavená v 2.Q. jistě obsahuje náležitosti DD podle § 34, tedy mj. sdělení o osvobození - tak by to měl pochopit. Důležitá je také skutečnost, že SH je součtem ř. 20 v DAP za daný Q., nemůže dojít k tomu, že dodání přiznáte v jiném Q v DAP a v jiném byste to samé dodání uváděla v SH.
Účtovala jsem o nich stejně jako kdyby se jednalo o uskutečněné plnění neosvobozené. Mám program Stereo a v něm se zálohy nedaňové účtují na účet 324100. Takže přijatá platba 221/324100. Pak vystavím daňový doklad na přijatou platbu a zaúčtuji 321/324200,343 a provedu zúčtování nedaňové zálohy 324100/321. Ale v tomto případě jsem si s tím skutečně spíš udělala problém, protože se mi to teď promítá do daňového přiznání i SH právě v I.Q a to se mi taky nezdá. Tak teď momentálně nevím, co s tím v tom programu provedu, protože když bych teď vystavila to storno, tak už se mi to projeví stejně až ve II.Q. Asi ty daňové doklady na přijatou platbu v programu vyruším a budu se chovat jako že neexistují a budu doufat, že protistrana o nich neúčtovala nebo jinak nevím.
Z toho jak jste mi to účtování popsala mi vychází, že jste zápisem 324/343 odvedla ze zálohy DPH na výstupu, pokud se Vám to dostalo do přiznání k DPH, tak to odstraňte, ať nepřiznáte zbytečně daň z osv.plnění. Přesnou funkčnost Sterea neznám, ale na hot-line Vám určitě přesně poradí, jak postupovat...
Mockrát děkuji za rady. Daň jsem neodvedla, jelikož DPH na příslušném dokladu byla 0%, ale tím jsem si právě zavařila, že jsem ten doklad vystavila, protože teď mi to v daňovém přiznání vstupuje do ř.20 a do SH také v I.Q. Ještě popřemýšlím, co s tím provedu, protože na hot-line mi v tomto asi neporadí. Účtování mám správně, ale chyba je na mé straně, protože jsem nevěděla, že v tomto případě nemusím vystavovat daňový doklad na přijatou platbu. Měla jsem se na Vás obrátit dříve než jsem ho vystavila a měla bych po problému. Ještě jednou moc díky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.