Re: Maturita-brigáda-bakalář-sleva na dí
Jestliže dítě bude po maturitě celý měsíc pracovat, přestane být studentem. (Lze se tomu vyhnout sepsáním smlouvy na dobu např. od 2.7. do 30. 8.) Studentem se opět stane až dnem zápisu na VŠ, (na některých školách to může být tedy hned v červenci). Ovšem v celoročním zúčtování daní se doba prázdnin jako studium počítá, takže rodič o daňové zvýhodnění nepřijde.
http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701/.cmd/ad/.c/313/.ce/10821/.p/8411/_s.155/701?PC_8411_p=13&PC_8411_l=117/1995&PC_8411_ps=10#10821
Tak je psáno v odstavci 3, že neplatí pokud bude dítě studovat na VŠ, chápu tak, že nárok by byl i za měsíce brigády, ale pokud by studoval na vyšší odborné škole, tak asi ne.
Z hlediska daňového je vyšší odborná škola postavená na úroveň školy střední, takže platí stejné podmínky jako kdyby po prázdninách začala studovat jinou střední školu. Je považována o prázdninách za studenta, protože studium navazuje.
Pokud jde na vysokou školu, tam stačí, když po maturitě začne studovat v témže kalendářním roce, kdy maturoval.
paní Líbo prosím - ať mám jasno :o)
>>>Prosím, pokud dítě ukončí v červnu studium na SŠ
>>>maturitou a celý srpen od 1.8.-31.8 má pracovní
>>>smlouvu a
>>>od 2.října nastupuje bakalářské studium, má nárok na
>>>všechny měsíce nebo na srpen a září ne? Děkuji.
>>Myslím, jako zaměstnanec jestli má nárok na daň.
>>zvýhodnění na toto dítě.
>
>Jestliže dítě bude po maturitě celý měsíc pracovat,
>přestane být studentem. (Lze se tomu vyhnout sepsáním
>smlouvy na dobu např. od 2.7. do 30. 8.) Studentem se
>opět stane až dnem zápisu na VŠ, (na některých školách
>to může být tedy hned v červenci). Ovšem v celoročním
>zúčtování daní se doba prázdnin jako studium počítá,
>takže rodič o daňové zvýhodnění nepřijde.
Re: paní Líbo prosím - ať mám jasno :o)
V čem konkrétně nemáte jasno? Nezaopatřenost dítěte řeší zákon o státní sociální podpoře č. 117/1995 Sb., § 11-14.
O daňové zvýhodnění nepřijde, jenomže nahlásí ve mzdové účtárně, že dítě ukončilo studium a začalo pracovat, takže mu to zvýhodnění mzdová přestane v měsíční mzdě uplatňovat. Potom si přinese potvrzení o zápisu na vysokou školu (nebo VOŠ nebo jazykový pomaturitní kurz nebo jinou střední školu) a od příštího měsíce mu mzdová zase bude zvýhodnění dávat měsíčně. Další rok do 15.2. požádá o roční zúčtování daní a protože bude mít od obou škol potvrzení o studiu, mzdová mu do RZD dá zvýhodnění za celých 12 měsíců.
Já totiž myslela, že pokud pracuje celý 1 měsíc, za tento nenáleží zvýhodnění... Takže při RZ i když bylo dítě celý měsíc zaměstnané má nárok na daň. zvýh. za celý rok? Je mi jasné, že v mzdové účtárně ten 1 měsíc bude bez toho, akorát mě překvapilo, že za rok náleží za celých 12 měsíců. To jsem něvěděla, ale zatím jsem tento případ nemusela řešit, ale abych měla jasno do budoucna, kdyby náhodou...
Díky
No pravidlo je to, že pokud dítě pokračuje v dalším studiu, tak může pracovat co hrdlo ráčí a zvýhodnění máte pořád. Akorát když odmaturuje, tak o prázdninách ještě není 100% jisté, že skutečně bude dál studovat (nemá ještě rozhodnutí o přijetí), tak proto Líba radí při jeho celoměsíční práci zvýhodnění pozastavit a pak vyrovnat zpětně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.