Re: Přefakturace nákladů za služby do SR
Dobrý den, podle mého názoru fakturujete osobě registrované k dani na Slovensku tzv. elektronickou službu ve smyslu § 10/8 ZDPH. Tyto služby spadají pod tzv. reverse-charge služby (§ 10/6/i) pokud je poskytujete ORD na Slovensku přenese místo plnění tam. Fakturovat tedy budete bez DPH podle § 33 a daň přiznáte podle slovenského zákona na Slovensku. To že jde o přefakturaci části nákladů podle mne v tomto případě navadí, protože při přefakturaci se v DPH na plnění pohlíží tak, jako byste ho sami uskutečňovali. Se Slovenskem Vám neporadím, zřejmě to bude chtít radu slovenského účetního nebo daň. poradce.
Ještě jsem se chtěla zeptat, jak to bude se zaúčtováním na české straně: bude faktura vydaná účtována do výnosů nebo přefakturovávané náklady mohu zaúčtovat tak, že ponížím náklady tzn. 311/518 nebo je možný ještě nějaký způsob např. přes účet 315? V současné době účtuji FPR 518/321 a FV 311/518, nevím však, je-li to takto možné.
Předem děkuji za odpověď.
Tady máte volnou ruku, můžete k tomu přistoupit jako k fakturaci a účtovat 518/321 311/602 a nebo "přeúčtovávanou" částku jen prohnat přes účet 315. Záleží na Vás, jakou metodiku standardně využívate, v účetnictví by měla být držena stálost metod a postupů. Přiznám se, že účtování 311/518 mi nepřijde z hlediska účetnictví úplně správné, protože "přefakturací" defacto realizujete tržbu (přeprodáte poskytnutou službu) a nedochází k úbytku původních nákladů, i když z hlediska výsledku hospodaření to matematicky vychází úplně stejně. Užijte si prodloužený víkend :-) Marek
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.