Re: OT:u které banky založit účet?
Pokud to chcete pouze pro osobní potřebu, tak jsou některé, jak píše Eva ve své odpovědi, které nemají poplatek ani korunu. Ani za vedení účtu, ani za vydání karty, ani za její vedení. Takže já bych se orientoval tímto směrem. Jako podnikatel bych možná preferoval jiné věci.
V dotazu bylo uvedeno, že účet má být pro osobní potřebu. Proto jsem dávala tipy na mBank (účet mKonto) nebo Fio. Pokud by se dotaz týkal podnikatelského účtu, ptala bych se před doporučením na počet položek, potřebu exportů a importů do účetního programu atd. Dotaz ale může být od zaměstnaného člověka, jehož zaměstnavatel nutí, aby si nechával výplatu posílat na účet - a on zatím žádný neměl.
Taky si myslím, že ideální je řešit co možná nejvíc věcí přes internet, takže kromě poplatků za vedení, účtu, položku, kartu atd. bych přihlížela k tomu, kdo má lepší e-banking. Ideální je provést průzkum u přátel. Při návštěvě v bance vás tak zmasírují, že ztratíte reálný úsudek :-)
Souhlas, zeptejte se známých nebo tady na BC nebo na jiném důvěryhodné diskuzi. U bank, které nyní využíváme (Fio a mBank), máme skutečně nulové poplatky - nula za vedení účtu, nula za položky, nula za vydání karty atd. Paráda! Na účtech u jiných bank, kde jsme předtím měli peníze, se zůstatek pořád snižoval kvůli poplatkům, zatímco u Fio nebo u mBank - pokud nemáte žádné pohyby na účtu, zůstatek buď naroste o úrok nebo aspoň zůstane stejný. Internetové bankovnictví vyhovující v obou případech. U mBank máte navíc i tři výběry do měsíce zadarmo z jakéhokoliv bankomatu. Pojištění je stejné jako u jiných subjektů - do 50000 EUR.
Reklama zde nesmí být, to máte pravdu. Ale spokojený uživatel může doporučit nějaký produkt, např. účetní či právní software, může napsat zkušenosti s bankou či pojišťovnou atd.
V praxi je těžké ve všech případech odlišit, co píší spokojení uživatelé a co nastrčení agenti. Jasné a zřejmé reklamy jsou mazány, ale naštěstí jich tady snad není tolik.
také jsme hledali vhodnou banku. první byla poštovní spoř. tu mám soukromě snad 10let a jsem nadmíruspokojená ( vybrat jde z bankomatu a také na všech poštách ). zkusila jsem tam založit firemní účet, ale ... je to banka která je pro lidi a ne až tak moc pro právnické osoby. takže další pokus byl volksbank ( něco strašného než odepíší výběr ať na bankomatu nebo hotově u přepážky a veškeré služby nic moc). takže nakonec jsem zvolila starou dobrou KB ( služby tu jsou bezkonkurenční). ponechala jsem KB i původní poštovní. myslím že záleží na každém co po bance požaduje a co mu může ta která banka ve svých službách nabídnout.
přeji hezký víkend
Trochu utíkáme od původního dotazu ;-)
Účty pro právnické osoby jsou zcela bez poplatků u Fio - máme ho tam od ledna 2009 a říkáme si, že jsme hloupí, že jsme tam nepřešli už dávno. Zbytečně jsme krmili poplatky spořitelnu :-( Ale ono je to jedno, jestli spořka nebo KB nebo jiná kamenná banka, drahé jsou (pokud vím) všechny. Nízkonákladová mBank zatím účty pro právnické osoby nemá, ale připravuje je.
Účty pro fyzické osoby bez poplatků jsou - pokud vím - jedině u Fio nebo u mBank.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.