Vlákno názorů k dotazu Platby firemní kartou v zahraničí od I. - Re: platby firemní kartou v zahraničí Do nákladů se...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 5. 2009 12:28

I. (neregistrovaný)

Re: platby firemní kartou v zahraničí
    Do nákladů se zaúčtuje kurzem používaným v účetnictví, tj. u vás kurzem měsíčním. Kurzem, který vám navrhuje kolegyně, se přepočítává zaměstnancův nárok na cestovné.

• 1. 5. 2009 12:46

zdv (neregistrovaný)

Re: firem.karta v zahr.-jak to děláte?
    Já mám ve směrnici, že náklady z cesťáků se i do účetnictví účtují stejným kurzem jako CN pro zaměstnance a tím se zjednoduší to, co je popsáno v předchozí odpovědi.
    Ale stejně se nevyhnu kurzovým rozdílům, které popisujete Vy (tedy mezi částkami na bankovním výpisu a částkami v nákladech dle cesťáku) a též už každé cesty doúčtovávám kurzové rozdíly.

Dosud jsem nikde nenašla, že by se to dalo dělat tak, jak předpokládám, že navrhujete (tedy účtenky z cesťáku placené firemní kartou přepočítávat do nákladů stejným kurzem jako je na bankovním výpise). Problém vidím i v tom, že v jednom cesťáku může být třeba i 10 takových účtenek a jejich platby kartou na několika různých bankovních výpisech. Pro jeden cesťák byste tedy použila pro účetnictví více různých kurzů.

Zajímalo by mě, jak se s tím vypořádali ostatní - prosím napište své zkušenosti.

• 5. 5. 2009 21:17

MirkaP. (neregistrovaný)

Re: firem.karta v zahr.-jak to děláte?
    Co je placeno firemní kartou, účtuju v kursu podle bank.výpisu. Co je placeno hotově a byla-li čerpána záloha v cizí měně, účtuju kursem pokladny (=zálohy). Co mi vyjde jako doplatek do ruky zaměstnanci, účtuju kursem ČNB.
    Takže jediné kursové rozdíly mi vzniknou při doplatku zaměstnanci.
    Všechny další KR, které by jinak vznikly, stejně nakonec povedou k nákladům dle výpisu nebo pokladny, takže si jen šetřím práci. I tak je to dost složité.
    FÚ při kontrolách nikdy nic nenamítal.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).