Re: Auto do daní nebo soukromé - plátce
Náhradu ve výši základní sazby (3.90 loni 4.10) a výdaje za PHM může uplatňovat, DPH z PHM si může nárokovat taky (nechápu tedy stesk na výši odvodů DPH). To co jste slyšela je nesmysl.
Jestli chce mít ve výdajích i výdaje za opravy a údržbu, pojištění, gumy, olej, ..., úroky z úvěru (ne splátky) a odpisy, musí vložit auto do obchodního majetku (zaevidovat jako dlouhodobý hmotný majetek), když ho vloží do 1roku po pořízení tak ve výši pořizovací ceny, potom už jen v ocenění podle zákona o oceňování majetku; to vše lze pokud má auto skutečně na úvěr a ne na leasing.
Dobrý den, děkuji za zprávu. Auto je skutečně na úvěr. Doposud uplatňoval pouze náhrady ve výši zákl.sazby. Paragony za PHM jsme neevidovali, tudíž ani neodpočetli DPH. Ani jsem netušila, že to lze, myslela jsem, že se pouze odečítají náhrady a v nich DPH není. Můžete mi to, prosím, trochu osvětlit? Děkuji.
Nevložíte-li do OM, pak máte 2 možnosti jak uplatnit náhradu za spotřebované PHM, buď paušálem maximálně ve výši podle vyhlášky MPSV (v roce 2008 č. 357/2007, v roce 2009 č. 451/2008) nebo, to je Váš případ, podle účtenek (§24 odst. 2 písm. k bod 3 zákona o DzP) a z nich si už DPH nárokujete jako u každého jiného daňového dokladu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.