Vlákno názorů k dotazu Výpověď ze strany zaměstnavatele od Petra. - Re: výpověď ze strany zaměstnavatele Takže asi dostanete výpověď...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 5. 2009 10:33

Petra. (neregistrovaný)

Re: výpověď ze strany zaměstnavatele
    Takže asi dostanete výpověď podle §52 písmene c) - výpověď pro nadbytečnost. Je jasné, že se bude snažit o dohodu, protože v tomto případě nemáte nárok na odstupné. Rozhodně je pro vás výhodná výpověď dle výše zmíněného §, protože máte právo na odstupné ve výši 3,5násobku průměrného platu. Při normální výpovědi musíte chodit do práce ještě dva měsíce od následující měsíce po předání výpovědi, pokud tedy nemáte ve smlouvě uvedenu delší výpovědní dobu. Okamžitou výpověď může dát zaměstnavatel jen kdybyste byla odsouzená pro trestný čin na dobu delší jak rok nebo jste porušila hrubým způsobem pracovní kázeň nebo svoje povinnosti. Na pracák bude mzdovka počítat příjem z posledních 3 odpracovaných měsíců.

• 6. 5. 2009 10:36

VH

Tak zase po nějaké době blábol non plus ultra... To snad nemyslíte vážně!!

• 6. 5. 2009 10:38

all (neregistrovaný)

Ale myslí, když si s tím psaním dala takovou práci. Bohužel.

• 6. 5. 2009 10:46

pája

Představte si, že ona to asi vážně myslí, je vyškolená, takhle blábolí o několik přís.níže taky.

• 6. 5. 2009 11:04

Petra. (neregistrovaný)

A můžete mi napsat, co je podle vás blábol? Uznávám, že jsem poradila špatně průměrnou mzdu a 3,5 násobek platu. Ostatní si myslím, že je dobře. Ve výpovědi dohodou totiž důvod vůbec být nemusí, to mám zjištěné. Pochopitelně je jasné, že tam musí být datum ukončení PP, to jsem do odpovědi ani nepsala. A o několik příspěvků níže jsem neblábolila, Pájo, tam jsem radila tak, jak je to v zákoně, dokonce jsem tam i některé pasáže opsala.

• 6. 5. 2009 11:09

xy5

>
    >>>
    >>>Tak zase po nějaké době blábol non plus ultra... To
    >>>snad nemyslíte vážně!!
    >>
    >>Představte si, že ona to asi vážně myslí, je
    >>vyškolená, takhle blábolí o několik přís.níže taky.
    >
    >A můžete mi napsat, co je podle vás blábol? Uznávám,
    >že jsem poradila špatně průměrnou mzdu a 3,5 násobek
    >platu. Ostatní si myslím, že je dobře. Ve výpovědi
    >dohodou
    VÝPOVĚĎ DOHODOU NEEXISTUJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    totiž důvod vůbec být nemusí, to mám zjištěné.
    KDO VÁM RADÍ TAKOvĚ NESMYSLY? (nic ve zlém, ale jako personalistka nebo MÚ nesmíte takové bláboly hlásat)

>Pochopitelně je jasné, že tam musí být datum ukončení PP,
    >to jsem do odpovědi ani nepsala. A o několik příspěvků
    >níže jsem neblábolila, Pájo, tam jsem radila tak, jak
    >je to v zákoně, dokonce jsem tam i některé pasáže
    >opsala.

• 6. 5. 2009 11:20

VH

A odkud jste opsala okamžitou výpověď a důvody pro ni? Vy jste si nevšimla, že zákoník práce nezná pojem pracovní kázeň? No dejme tomu, ale že důvodem pro okamžité zrušení PP není hrubé porušení povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujícících se k vykonávané práci, ale porušení těchto povinností ZVLÁŠŤ hrubým způsobem.

• 6. 5. 2009 11:21

Petra. (neregistrovaný)

>>
    >>>>
    >>>>Tak zase po nějaké době blábol non plus ultra... To
    >>>>snad nemyslíte vážně!!
    >>>
    >>>Představte si, že ona to asi vážně myslí, je
    >>>vyškolená, takhle blábolí o několik přís.níže taky.
    >>
    >>A můžete mi napsat, co je podle vás blábol? Uznávám,
    >>že jsem poradila špatně průměrnou mzdu a 3,5 násobek
    >>platu. Ostatní si myslím, že je dobře. Ve výpovědi
    >>dohodou
    >VÝPOVĚĎ DOHODOU
    >NEEXISTUJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    >totiž důvod vůbec být nemusí, to mám zjištěné.
    >KDO VÁM RADÍ TAKOvĚ NESMYSLY? (nic ve zlém, ale jako
    >personalistka nebo MÚ nesmíte takové bláboly hlásat)
    Co je špatně na tom, když se do výpovědi napíše "pracovní poměr byl ukončen vzájemnou dohodou ke dni XY? Vše pod názvem "Dohoda o rozvázání pracovního poměru". Sama níže píšete, že § v dohodě být nemusí a není potom nárok na odstupné.
    >
    >>Pochopitelně je jasné, že tam musí být datum ukončení
    >>PP,
    >>to jsem do odpovědi ani nepsala. A o několik
    >>příspěvků
    >>níže jsem neblábolila, Pájo, tam jsem radila tak, jak
    >>je to v zákoně, dokonce jsem tam i některé pasáže
    >>opsala.

• 6. 5. 2009 11:19

all (neregistrovaný)

Pokud nevíte, že výpověď dohodou je právní nesmysl, je zbytečné o čemkoli z této oblasti s vámi diskutovat, protože to ´je denně omílané téma a KAŽDÝ a na tom trvám (tedy i pracovník) by měl základní znalosti ze zákoníku práce mít. A děláte-li v této oblasti, což asi ano, když si dovolíte radit - pak nevím,za co vás zaměstnavatel platí.
    A klidně mi tady mohou zase spílat, že jsem arogantní, protože , ten kdo je v této diskuzi častěji - ten musí zírat.

• 6. 5. 2009 11:22

pája

aal, jen klídek, ona tak blábolí i jinde a ještě se ohání školením, ZP, ale vůbec jí nedochází, že klidně užívá zmatené pojmy, nebo nesprávné, nedokáže vysvětlit, ale omílá někde slyšené, tak ji nechte, ať si blábolí. Jestli jí na to někdo skočí a bude se jejich "rad" držet, je to jeho problém. Já už na její blbosti a vysvětlivky nebudu reagovat, je to ztráta čaSU.

• 6. 5. 2009 11:46

Petra. (neregistrovaný)

Jak jsem už výše napsala - je to o slovíčkaření, za nepřesnosti jsem se tazatelce omluvila. Ale vysvětlete mi, proč se rozčilujete. Neumíte jednat v klidu? V klidu opravit odpověď a neurážet? Neumíte se obrátit na mě, musíte o mě mluvit jako ní, která blábolí? O ZP a školení už sem psát nebudu, rozhodně jsem si to ale nevycucala z prstu, když se podíváte na mnou uvedené §, najdete tam přesně to, co jsem sem opsala. Opsala jsem to zjednodušeně pro neznalého člověka, ne pro odborníka, co visí na každém slovu. Taky nemám čas se tady hádat, ale urážet se teda nenechám.

• 6. 5. 2009 11:28

Petra. (neregistrovaný)

Na těchto stránkách je na dohodu o rozvázání prac. poměru šablona, takže to až zas takový blábol být nemůže. Ale asi už vím, co je můj problém. Neslovíčkařím a používám "lidové názvy" a proto ostatní moje rady chápou špatně nebo jako nesmysly. Omlouvám se tedy za nepřesnosti.

• 6. 5. 2009 11:37

Líba (neregistrovaný)

Petro, nezlobte se, nejsem z těch, kdo hned vyletí, ale napsat "Na pracák bude mzdovka počítat příjem z posledních 3 odpracovaných měsíců." Tomu se snad nedá říkat nepřesnost ani omylem.

• 6. 5. 2009 12:45

Petra. (neregistrovaný)

Však už jsem tady někam odpovídala, že jsem to napsala špatně a že se omlouvám.

• 6. 5. 2009 11:50

all (neregistrovaný)

Lidové názvy můžete používat kdekoliv jinde, ale ne v pracovně právní oblasti. Výpověď má svá pravidla, dohoda také, takže šablona na dohodu - ano, dohoda (znovu to pro vás zopakuji) je dvoustranný právní akt, kdy se na něčem SHODNOU oba účastníci. Skončení tedy může být k jakémukoliv dni.
    Výpověď je jednostsranný právní akt, ke kterému NENÍ potřeba souhlasu druhého účastníka. Musí být dána podle pravidel a nastupuje u výpovědi výpovědní doba, která má rovněž svá pravidla. Tudíž PP musí VŽDY skončit posledního dne v měsíci.
    Takže pokud použijete výpověď dohodou, tak si navzájem tyto pojmy ODPORUJÍ, takže zaměstnavatel na to vůbec nebude reagovat a zaměstnanec může mít problém, stejně tak jako zaměstnavatel pokud by zaměstnanci dal vámi zmiňovanou "výpověď dohodou". Jestli ještě teď něčemu nerozumíte, tak ....... raději to nenapíšu, co si fakt myslím.

• 6. 5. 2009 11:52

all (neregistrovaný)

Ještě opravím - jednostranný a také nezmiňuji prodlužování výpovědní doby v určitém specifickém případě, abych vás nemátla, ale někdo by mohl napadnout to , že výpovědní doba musí skončit posledního dne v měsíci. Ale ve většině případů to tak je.

• 6. 5. 2009 10:45

xy5

výpověď dohodou byste dostat neměla, neboť je to právní nesmysl
    (sice to mnoho lidí v mluvě používá, ale ve mzdové a personální praxi tento nesmyslný výraz by neměl používat nikdo a v psané formě už vůbec ne)
    okamžité zrušení (§ 55)také ne, neboť byste musela porušit povinnosti k vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem (což není Váš případ)
    takže: a) dostanete výpověď dle § 52 písm. a)´nebo b) nebo c) Zák.práce
    po dobu výpovědní lhůty (2 měs.) budete dál chodit normálně do práce - dostanete odstupné
    nebo
    b) dohodnete se na uk. PP k určitému dni (ale musí být uvedený § 52 písm. a) nebo b) nebo c) a máte nárok také na odstupné /pokud byste se dohodli na uk. PP bez uvedeného §, pak není nárok na odstupné/
    odstupné - § 67 - přísluší při skonč. PP ve výši nejméně 3násobku (ne 3,5 nás.) průměrného platu
    pokud půjdete na úřad práce, tak donesete do MÚ jejich tiskopis, kde Vám bude vyplněný průměr platný k posl. dni PP (průměr platný pro čtvrtletí - takže to nemusí být z posledních 3 odprac. měsíců)

• 6. 5. 2009 10:47

Marti (neregistrovaný)

>>Dobrý den,
    >>v nejbližší době asi dostanu výpověď od svého
    >>zaměstnavatele z důvodu snižování počtu. Asi se bude
    >>snažit
    >>dát mi výpověď dohodou, ale nevím, zda je to pro mě
    >>výhodné? Prosím proto o radu, jak mám postupovat? Může
    >>mi
    >>dát výpověď okamžitou (jestli to dobře chápu, pak
    >>bych
    >>z firmy okamžitě odešla a náleželo by mi odstupné ve
    >>výši 3 měsíčních platů?- ve firmě jsem zaměstnaná asi
    >>necelé 2 roky) a pokud by mi zaměstnavatel dal
    >>výpověď
    >>normální, pak bych musel do zaměstnání chodit ještě
    >>jak dlouho? 2 nebo 3 měsíce? a náleželo by mi odstupné
    >>?
    >>Prosím poraďte mi, co je pro mne v této situaci
    >>nejlepší a také, z čeho (ze kterých měsíců nebo je to
    >>z
    >>kvartálu?) pak mzdovka vypočítá pravděpodobný čistý
    >>příjem, který budu dokládat na pracák? Za každou
    >>odpověď
    >>Vám moc děkuji, nevím si rady!!!
    >
    >Takže asi dostanete výpověď podle §52 písmene c) -
    >výpověď pro nadbytečnost. Je jasné, že se bude snažit o
    >dohodu, protože v tomto případě nemáte nárok na
    >odstupné. Rozhodně je pro vás výhodná výpověď dle výše
    >zmíněného §, protože máte právo na odstupné ve výši
    >3,5násobku průměrného platu.
    odstupne je min. 3násobek

Při normální výpovědi musíte
    >chodit do práce ještě dva měsíce od následující měsíce po
    >předání výpovědi, pokud tedy nemáte ve smlouvě uvedenu
    >delší výpovědní dobu. Okamžitou výpověď může dát
    >zaměstnavatel jen kdybyste byla odsouzená pro trestný čin
    >na dobu delší jak rok nebo jste porušila hrubým
    >způsobem pracovní kázeň nebo svoje povinnosti. Na pracák bude
    >mzdovka počítat příjem z posledních 3 odpracovaných
    >měsíců.
    průměr platí vždy po celý Q., takže ne poslední 3 měsíce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).