Vlákno názorů k dotazu Výplata konkurenční doložky od pája - Re: Výplata konkurenční doložky konk. doložku jste snad uzavírali...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 5. 2009 14:35

pája

Re: Výplata konkurenční doložky
    konk. doložku jste snad uzavírali podle ZP,§ 310,ne? Se zaměstnancem by se asi těžko sjednala podle obch.zákoníku.

• 11. 5. 2009 14:48

janach (neregistrovaný)

To je pravda, ale na úřadě mě odkázali na obch. zákoník, protože už není naším zam-cem a kdyby doložku porušil platil by nám pokutu - např. 20t. Ale když mu platí firma měla by tuto "pokutu" vyšší o odvody - což je skoro 40t. takže aby podmínky byli stejné, neodvádí se. Je to taky kus pravdy a dokonale mě zamotali. A navíc z toho vzniká další problém - pán je na ÚP a vyplácí mu podporu. To už vůbec nejde řešit. Obvolala jsem docela dost kompetentích osob, ale nikdo s tím nechce nic mít, a odkazuje mě dále.

• 11. 5. 2009 15:11

pája

Nemáte to jednoduché. Já nedělám mzdy ani daně, takže tady nejsem jaksi doma, ale jak Vás mohou odkazovat na obch.z., když ZP v § 310 jasně uvádí, že jde o pracovně právní vztah, po skončení zaměstnaneckého poměru ale rovněž nejde o záv.vztah spadající pod obch.zákoník, to je podle mne nesmysl. Obrana zaměstnance je uvedena v odst. 5-možnost výpovědi dohody o konk.doložce.
    Z toho plyne, není-li ze strany zam-tele plněno, co se zavázal, zam-nec vypoví dohodu a není jí dále vázán.
    Zam-tel, pokud by bývalý zaměstnanec porušil dohodui, může vymáhat soudně úhradu smluvní pokuty, byla-li v dohodě sjednána.
    To, že je na podpoře,myslím nemá na tuto situaci žádný vliv.Nepracuje, nekonkuruje, plní dohodu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).