Re: Zaměstnání malého rozsahu
Na dnech nezáleží, viz §7 odst. 2 zákona 187/2006
(2) Při výkonu zaměstnání malého rozsahu je zaměstnanec pojištěn jen v těch kalendářních měsících po dobu trvání takového zaměstnání, v nichž dosáhl částky započitatelného příjmu aspoň ve výši rozhodného příjmu.
Tak nevím, myslím, že podle toho par., který cituje by náš případ podmínky pro vznik ZP splnil - prac. poměr měl trvat alespon 15dní. Při nástupu jsem zaměstnance samozřejmě normálně přihlásila jak na ZP, tak na OSSZ. Mě se hlavně jedná o odvod sociálního pojištění. Zdravotní pojištění mi program vypočítal, ale u sociální ne. A nevím, zda by se mělo odvádět.
Doba neurčitá neznamená alespoň 15 dní :)
Ne, nemělo, viz Zákon 589/1992 §3 odst.
(2) Zaměstnavatelé jsou poplatníky
a) pojistného na nemocenské pojištění, pojistného na důchodové pojištění a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, pokud zaměstnávají zaměstnance uvedené v odstavci 3 písm. a), a ....
(3) Zaměstnanci jsou poplatníky
a) pojistného na nemocenské pojištění, pojistného na důchodové pojištění a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, jdeli o zaměstnance uvedené v odstavci 1 písm. b) bodech 1 až 13, kteří jsou účastni nemocenského pojištění podle předpisů o nemocenském pojištění1e); ...
Neníli zaměstnanec poplatníkem, protože není účasten nemocenského pojištění podle zákona 187/2006, není poplatníkem ani zaměstnavatel.
Pročítání zákonů mě úplně zblblo:-) Pořád mi ale vychází, že zaměstnanec poplatníkem je. Takže to nakonec vyřeším následovně - sociální odvedu, na základě informací na stránkách čssz, kde je uveden podobný příklad, kde uvádějí, že pracovní poměr zakládá účast na SP i ve chvíli, kdy trval 5 dní (ukončení ve zkušební době), ale byl původně sjednán na dobu delší než 15 dní.
To je něco jiného, opakuji, že doba neurčitá neznamená alespoň 15 dní, to může být třeba dní jen 8 nebo ve Vašem případě 10, osobně jsem přesvědčen, že nevznikla účast na nemocenském pojištění.
Nicméně odvést pojistné můžete, třeba Vám ho pak vrátí.
Nevím, co vás vede k tomuto závěru.
§ 6 Podmínky účasti zaměstnanců na pojištění
(1) Zaměstnanci jsou účastni pojištění, jestliže
.....
b) zaměstnání trvalo nebo mělo trvat aspoň 15 kalendářních dnů a
c) sjednaná částka započitatelného příjmu z tohoto zaměstnání za kalendářní měsíc činí aspoň částku rozhodnou pro účast na pojištění (dále jen "rozhodný příjem").
Když uzavírali smlouvu na dobu určitou, tak tam přece nenapsali, že je na 10 dnů. V novém zákoně se v tomuto směru proti minulému nic nezměnilo, pouze místo 7 dnů je tam 15 a místo 400,- Kč je tam 2000,-. Jenom to trochu jinak pojmenovali, ale smysl je pořád stejný.
Dotaz zní:
Dobrý den, prosím o radu. Přijali jsme zaměstnance na pracovní poměr na dobu NEurčitou, ....
Neuzavírali tedy smlouvu na dobu URČITOU a když smlouva skončila už za 10dní ... tak se nedá tvrdit, že zaměstnání trvalo nebo mělo trvat aspoň 15 dní, jak dlouho mělo trvat neví totiž nikdo - proto je ta smlouva uzavřena na dobu neurčitou.
Uzavírali smlouvu na dobu neurčitou, což znamená, že "...zaměstnání mělo trvat aspoň 15 dnů...". Takže jestliže uzavřeli smlouvu na dobu neurčitou a pracovní poměr po 10ti dnech skončil (např. ve zkušební době), tak se pojištění odvádí, i kdyby si vydělal třeba jen 1800.
Tak jsem jeste hlledala primo na stranskach CSSZ a je tam uveden v podstate presne muj pripad - jen s tim rozdilem, ze prac. pomer ve zkusebni dobe ukoncil zamestnavatel. A pojistne se podle tohoto prikladu odvadi viz: http://www.cssz.cz/cz/casopis-narodni-pojisteni/archiv-vydanych-cisel/clanky/podminky-ucasti-zamestnancu-na-pojisteni.htm (doba trvani zamestnani).
Když to tak vykládají, zařiďte se určitě podle nich.
Nicméně jsem přesvědčen, že je to zase jeden z řady extenzivních výkladů. Zajímal by mě jejich výklad případu kde by obdobným způsobem byla uložena povinost jim, to by se asi kroutili :)
Doufám, že bude doplněn výkladový slovník o slovo neurčitý a ke každému vědnímu oboru bude definována spodní nebo horní hranice trvání neurčitosti případně ještě nějaké jejich stupně.
Prosím Vás, přece když smluvíte poměr na dobu neurčitou, tak to přece znamená, že tento poměr nebyl sjednán na dobu kratší než 15 dnů. Sjednání na dobu kratší než 15 by mělo toto znění: pracovní poměr se sjednává od 1.5. do 14.5.09. Když napíšete: pracovní poměr se sjednává na dobu neurčitou, tak tam přece nemáte vymezenou sjednanou dobu. Doba přece nebyla určena.
No právě, doba nebyla určena. Z toho důvodu se mi zdá tvrzení, že tím pádem je sjednán na dobu delší jak 14dnů stejně troufalé jako, že je zjednán na dobu kratší než 15dnů.
Já netvrdím ani jedno ani druhé. Měl trvat dobu neurčitou, t.j. od 1dne (tedy alespoň 1den) do úmrtí či důchodu či výpovědi či nějakému jinému způsobu ukončení tohoto poměru. Nic víc nic míň. Zkrátka jen nesouhlasím s výkladem, že tím je sjednán právě na alespoň 15dní. Proč zrovna 15, proč ne 30 nebo 60.
Uzavřu s Vámi nějakou smlouvu a pak Vám budu tvrdit, že doba neurčitá je zrovna v tomto případě alespoň 1rok, to byste se na mě koukala jako na blázna.
Já už nevím, jak to mám jinak vysvětlit. Pokud je v zákoně podmínka, že zaměstnání MĚLO trvat méně než 14 dní, tak musí být rovnou sjednáno, že má trvat méně než 14 dní. Pokud je sjednáno na dobu neurčitou, tak není při sjednávání splněna ta podmínka, že MĚLO trvat méně než 14 dní.
Změním ve Vaší argumentaci jedno slovo:
Pokud je v
zákoně podmínka, že zaměstnání MĚLO trvat DÉLE než 14
dní, tak musí být rovnou sjednáno, že má trvat DÉLE než
14 dní. Pokud je sjednáno na dobu neurčitou, tak není
při sjednávání splněna ta podmínka, že MĚLO trvat DÉLE
než 14 dní.
Už se budu opakovat, ale podle mého názoru je doba neurčitá doba od 1dne do ??? dne/í, hodnotu otazníku neznám já ani Vy ani zaměstnavatel ani zaměstnanec ani ČSSZ.
§ 39 Pracovní poměr na dobu určitou
(1) Pracovní poměr trvá po dobu neurčitou, nebyla-li výslovně sjednána doba jeho trvání.
Z toho jasně vyplývá, že doba neurčitá nemůže být kratší než 15 dnů, protože pokud by to bylo ve smlouvě takto uvedeno, nebyla by to doba neurčitá, ale určitá.
>>>Já už nevím, jak to mám jinak vysvětlit. Pokud je v
>>>zákoně podmínka, že zaměstnání MĚLO trvat méně než
>>>14
>>>dní, tak musí být rovnou sjednáno, že má trvat méně
>>>než
>>>14 dní. Pokud je sjednáno na dobu neurčitou, tak není
>>>při sjednávání splněna ta podmínka, že MĚLO trvat
>>>méně
>>>než 14 dní.
>>
>>Změním ve Vaší argumentaci jedno slovo:
>>Pokud je v
>>zákoně podmínka, že zaměstnání MĚLO trvat DÉLE než
>>14
>>dní, tak musí být rovnou sjednáno, že má trvat DÉLE
>>než
>>14 dní. Pokud je sjednáno na dobu neurčitou, tak není
>>při sjednávání splněna ta podmínka, že MĚLO trvat
>>DÉLE
>>než 14 dní.
>>
>>Už se budu opakovat, ale podle mého názoru je doba
>>neurčitá doba od 1dne do ??? dne/í, hodnotu otazníku
>>neznám já ani Vy ani zaměstnavatel ani zaměstnanec
>>ani
>>ČSSZ.
>
>
>
>§ 39 Pracovní poměr na dobu určitou
>(1) Pracovní poměr trvá po dobu neurčitou, nebyla-li
>výslovně sjednána doba jeho trvání.
>
>Z toho jasně vyplývá, že doba neurčitá nemůže být
>kratší než 15 dnů, protože pokud by to bylo ve smlouvě
>takto uvedeno, nebyla by to doba neurčitá, ale určitá.
Líbo, to už snad musí pochopit i trubka :-)
>
Proč si myslíte, že ta věta znamená zrovna alespoň 15? Kde vidíte číslovku 15, já v té větě žádnou číslovku nevidím.