Vlákno názorů k dotazu Převedení na jinou práci - nevýhoda? od Jan Dvorský - Re: Převedení na jinou práci - nevýhoda? Už jsem...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 5. 2009 21:32

Jan Dvorský (neregistrovaný)

Re: Převedení na jinou práci - nevýhoda?
    Už jsem zjistil, že zaměstnavatel je povinen předem projednat se
    zaměstnancem důvod převedení na jinou práci a dobu, po kterou má převedení trvat. Jaký charakter musí mít projednání? Co když zaměstnavatel pouze oznámí převedení .. mohu to považovat za projednané? A hlavní věcí je zda mě zaměstnavatel musí při převodu na jinou práci dorovnat na úroveň původního pracovního místa v případě, že bych na novém pracovním místě měl menší počet odpracovaných hodin a neměl nárok na volno jako na předchozím místě.

• 15. 5. 2009 22:36

Jiřka1 (neregistrovaný)

Věechno záleží na tom, jak a co máte sjednáno v pracovní smlouvě druh práce, místo výkonu práce, úvazek, zda máte sjednánu pracovní dobu od - do nebo je celkový úvazek apod. Platí, že co je sjednané v pracovní smlouvě, může měnit zaměstnavatel jen s Vaším souhlasem formou dodatku k pracovní smlouvě. Co ve smlouvě sjednané není, může měnit on sám - např. rozvrhovat pracovní dobu. Také mzda, kterou máte smluvenou v pracovní smlouvě, může být změně¨na jen za souhlasu obou stran. Pokud je pouze vystaven mzdový výměr, tak ten může zaměstnavatel měnit sám. A samozřejmě nemůže zaměstnavatel měnit sám to, co je v kolektivní smlouvě. Pokud tomu menšímu počtu odpracovaných hodin mám rozumnět tak, že byste dělal méně přesčasů, tak to pochopitelně není důvod k žádnému doplácení. A také nevím, o jakém nároku na volno mluvíte. Máte nějak víc placeného volna než ostatní zaměstnanci?

• 16. 5. 2009 21:01

Jiřka : Děkuji za odpověď k mému dotazu a co se týká mého bližšího vysvětlení, je zde : pracuji u České pošty s.p. máme sjednánu kolektivní smlouvu. To mi je jasné. Ale jde o to, že pracuji na pracovišti expedice a byl bych preveden na jiné pracoviste (dodavna) na kterem konam zcela odlisnou praci nez konam na pracovisti expedice. Pritom neni muj problem ze zamestnavatel pro mne nema praci na mem aktualnim pracovisti ne ? (Je nas tam 5 a mame vsichni stejnou smlouvu) Na pracovisti dodavny vsak jsem sice byl kdysi ale jen 14 dni, od te doby ne. Musi mne zamestnavatel dat prostor a cas na opraseni znalosti .. napr. zaskolenim opetovnym? I ostatni kolegove mohou byt prevedeni jinam. Upravuje nejaky bod nebo paragraf to, ze tam musim zrovna ja, kdyz jsem tam jako jedinny nekdy uz pracoval? Lze se proti tomuto branit? Doufam, ze ted je to jasnejsi malicko :(

• 17. 5. 2009 22:28

Jiřka1 (neregistrovaný)

Jak jsem psala, všechno záleží na tom, jaký druh práce máte smluvený a jaké máte smluvené místo výkonu práce. Pokud máte druh práce např. manipulant s balíky a na obou pracovištích se manipuluje s balíky, tak prostě můžete na kterémkoli pracovišti manipulovat s balíky. Stejně tak místo výkonu práce - pokud máte ve smlouvě např. Brno, Nádražní ulice, tak máte pracovat na Nádraží ulici v Brně na kterémkoli pracovišti, na kterém budete manipulovat s balíky. Nebo jiný příklad: Zámečník má ve smlouvě druh práce zámečník a místo výkonu práce Brno. Stále řeže trubky na provozovně v Brně. Zaměstnavatel přemístí pracoviště, ale stále bude v Brně a přidělí mu práci vrtání. Jak řezání tak vrtání jsou zámečnické práce a on teď musí vrtat a protože jeho pracoviště sice bylo přemístěno, ale stále zůstalo v Brně, tak musí dojíždět na nové pracoviště. Kdyby měl ve smlouvě řezač trubek, tak by mu jinou práci mohli přidělit jen s jeho souhlasem. Jinak žádný zákon neupravuje, kdo kde a cp bude dělat - práci, kterou máte sjednanou v pracovní smlouvě, Vám přiděluje zaměstnavatel na tom místě, které máte v pracovní smlouvě.

• 18. 5. 2009 11:05

Děkuji za vyčerpávající odpověď, zkrátka si s námi zaměstnavatel může dělat co chce v tomto ohledu. Protože v pracovní smlouvě máme stejné zařazení jako na tom jiném pracovišti. Jde mi ale stále o to, zda mě tam může umístit i bez zaučení.

Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce
    Část desátá : Péče o zaměstnance
    Hlava II: Odborný rozvoj zaměstnanců
    § 228 Zaškolení a zaučení
    odst. 2

Zaměstnavatel je povinen zaškolit nebo zaučit zaměstnance, který přechází z důvodů na straně zaměstnavatele na nové pracoviště nebo na nový druh práce, pokud je to nezbytné.

A teď mi jde o to, jak si vyložit to slovo nezbytné. Zaměstnavatel se může ohradit, že kdysi dávno jsem tam pracoval. Ale doba pokročila a jsou tam také nové změny, technologie apod. Takže kde je pravda?

• 18. 5. 2009 11:39

Jiřka1 (neregistrovaný)

Co chce si s Vámi dělat nemůže - má Vám přidělovat práci dle pracovní smlouvy. Pracovní smlouvu jste podepisovat a v ní si smluvil druh práce, takže samozřejmě tento druh práce musíte vykonávat. Když není druh práce smluven podrobněji, tak zkrátka musíte počítat s tím, že budete vykonávat všechny práce, které se týkají druhu práce, které jse si smluvil. S tím zapracováním - já nevím, jak to ve vaší práci chodí a nevím, jak se ty práce od sebe liší a co je potřeba umět, ale určitě je musíte dělat bezchybně a pokud se necítíte jistý, jak na to, tak musíte všas vedoucímu říct, že potřebujete, aby Vás někdo uvedl do obrazu a vše Vám ukázal. Jen dodám, že Vy nepřecházíte na nové pracoviště ani na nový druh práce vzhledem ke smlouvě, ale je normální, že nový pracovní postup vždy někdo ukáže a zpočátku na pracovníka dohlíží. Řekněte to vedoucímu, je také v jeho zájmu, abyste byl zacvičený.

• 18. 5. 2009 12:18

Zkusím ještě tedy získat pracovní smlouvu, mám ji v deskách a kdyžtak kdybyste byla tak hodná a poslala mi na můj e-mail Váš kontakt, rád bych to s Vámi konzultoval ještě..
    Můj mail je vandenberg.f@centrum.cz

• 18. 5. 2009 12:53

Jiřka1 (neregistrovaný)

Kdo se přidá s vyjádřením?
    Napslala jsem Vám mail, ale bylo by lepší, kdybychom diskutovali zde, třeba se ještě někdo přidá a jak se říká "víc hlav víc ví".

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).