Re: Zdanění náhrady za prac. úraz
.. setkala jsem se s tím,že buď vyplácí přímo zaměstnavatel nebo pojišťovna poškozenému .. v prvním případě se zdaňuje se mzdou náhrada na výdělku a bolestné ne nedaněné/zrovna tak i účelně vynaložené náklady spojené s léčením atd./,pokud vyplácí pojišťovna,daní dle výše náhrady,do 5 tis.srážkovou a nad 5 tis.zálohovou,pak je ale zaměstnanec povinen podat daň.přiznání ..my vyplácíme přímo do mzdy,pojišťovně zasíláme podklady .. a oni peníze na účet firmy ..
No ano, já jsem pojišťovně zaslala všechny doklady, oni vyplatili - zažádala jsem na náš účet, abych mohla dát zaměstnanci do mzdy, aby to nedanila pojišťovna, aby zaměstnanec nemuset podávat DP. Takže bolestné se nedaní? V předchozí odpovědi jste se asi upsala, ale pochopila jsem, že nedaní. Díky
Náhrada za ztrátu na výdělku při PÚ se zdaňuje (přidaňuje pokud vyplácí zaměstnavatel), ostatní náhrady škody jsou osvobozeny od daně podle daňového zákona č. 586/1992 Sb., § 4 odst. 1 písm. d):
"(1) Od daně jsou osvobozeny
....
d) přijatá náhrada škody, náhrada nemajetkové újmy, plnění z pojištění odpovědnosti za škody, KROMĚ PLATEB PŘIJATÝCH NÁHRADOU ZA ZTRÁTU PŘÍJMU, a plateb .... "
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.