Vlákno názorů k dotazu Vyřazení majetku -odvod dph od Peťka - Re: Vyřazení majetku -odvod dph Našla jsem k tomuto...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 5. 2009 12:45

Peťka (neregistrovaný)

Re: Vyřazení majetku -odvod dph
    Našla jsem k tomuto tématu ještě nějaké odobrné články, které mě vyvedly z omylu. V případě vyřaznení obchodního majetku u kterého byl uplatněn nárok na odpočet DPH, do osobního užívání je nutno odvést DPH.
    Omlouvám se jestli jsem někoho zmátla.

• 23. 5. 2009 14:13

Zdena R (neregistrovaný)

Re: Vyřazení majetku -odvod dph
    Poznámka k ocenění majetku při jeho trvalém vyřazení do osobního užívání: od 1.4.2009 nastala změna a podle § 36/6/a) ZDPH je základem daně - kopíruji: "cena zboží nebo nemovitosti nebo cena obdobného zboží nebo obdobné nemovitosti, za kterou by bylo možné zboží nebo nemovitost pořídit ke dni uskutečnění zdanitelného plnění, a pokud takovou cenu nelze určit, výše celkových nákladů vynaložených na dodání zboží nebo převod nemovitosti ke dni uskutečnění zdanitelného plnění, jedná-li se o dodání zboží nebo převod nemovitosti podle § 13 odst. 4 písm. a) až f), § 13 odst. 5, § 13 odst. 6 a podle § 16 odst. 5".

Pořizovací cenu tedy použijete tehdy, kdy neumíte určit, za jakou cenu by bylo možné majetek ke dni vyřazení pořídit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).