Re: znovu rodičovská dovolená
Rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek jsou dvě různé věci.
Na rodičovskou dovolenou máte nárok do tří let dítěte.Jestli-že nastoupíte do práce dříve,a později zjistíte, že nemáte děcko kam dávat, můžete požádat zaměstnavatele znovu o poskytnutí rodičovské dovolené a on vám musí vyhovět, ale jenom do těch tří let dítěte.O rodičovský příspěvek jste požádala úřady, který vyplácí dávky státní sociální podpory a musela jste si určit jeho délku.Vy jste už tuto délku vyčerpala a nebo jste o nárok přišla kvůli tomu, že jste dítě dávala do jeslí? Pokud to byla ta druhá možnost, tak tam se domnívám, že pokud by jste v měsíci splnila podmínku péče o dítě, mohla by jste si požádat o RP.Ale toto nevím určitě,nemám zkušenosti s přesrušením .
Rodičovský příspěvek jsem si vybrala tříletý, který jsem teď zrušila, protože jsem nastoupila do práce. Dítěti jsou dva roky. Tady problém není, i sami na sociálce mě upozornili, že můžu zase znovu o RP požádat. Jen zaměstnavatel to nezná...a je to nový zaměstnavatel, ne ten, od kterého jsem odcházela na mateřskou...
U původního zaměstnavatele jsem skončila hned po uplynutí mateřské dovolené, zrušení pracovní pozice. Pak jsem byla na rodičovské, ale teď jsem sehnala práci, tak pracuju, normálně denně. Jsem ještě ve zkušební době, ale myslím, že je úplně jedno, co je to za zaměstnavatele, ne? Jde o to, jak to pro něj bude nejjednodušší, aby mě nemuseli někde vykazovat. Jestli neplacené volno, nebo rodičovská dovolená na 14 dnů?
Ano, je to jedno, ale to, že jste ještě ve zkušební době je riziko.Pozor na to, aby pro zaměstnavatele nebylo nakonec nejjednodušší zrušit se zaměstnancem, který může každou chvíli požadovat čerpání rodičovské dovolené, pracovní poměr ve zkušební době.
Děkuju! To je mi jasné, ale zaměstnavateli v tomto případě už to může být jedno, doma jsem byla tak jako tak, jen nechci uplatnit ošetřovné, ale raději rodičovský příspěvek, protože to vyjde výhodněji:-) No a zaměstnavatel mě přijímal s tím, že mám malé dítě, bohužel jsme nepočítali s tím, že bude takhle nemocné, ale to je život, no a když by je to fakt štvalo a skončili se mnou, taky řešení, půjdu na ten rodičák zpátky :-)
ano, mám, rozhodující je, že dítě nepřekročilo v jeslích povolený limit. Je jen na mně, jestli jsem se o něj starala já, babička, manžel, nebo kdo. Je to nezajímá. Já na něj nechci čerpat ošetřovné (což na sociálce dokonce řekli, že můžu!), ani od zaměstnavatele mzdu, protože jsem opravdu byla doma, ale brát příspěvek jen za tento konkrétní měsíc a pak ještě za měsíc o prázdninách, kdynebudou jesle vůbec
já měla spíš na mysli to, že podmínky nároku musí být splněny za celý měsíc, tak že vy jste byla nebo budete doma celý měsíc,(resp.dítě celý měsíc nebude navštěvovat jesle),jestli to tak je, tak potom nevidím důvod- pokud bude zaměstnavatel souhlasit,proč by nešlo přerušovat zaměstnání čerpáním rodičovské dovolené
že jo, já taky ne :-) Ale sranda je, že jsem volala na úřad práce, sociálku, kde mi řekli, že na příspěvek mám nárok bez problémů, že je vůbec nezajímá, jestli a jak jsem byla v práci a ať volám na OSSZ, co s tím zaměstnavatelem...a tam mi řekli, že když nechci ošetřovné, že je nezajímám a ať si to se zaměstnavatelem vyřeším, jak chci :-)
Přece při splnění ostatních podmínek (jesle..) můžete být zaměstnaná a brát rodičovský příspěvek současně ?
Obávám se rovněž, že zaměstnavatel v předtuše toho, že budete možná víckrát takto chtít rodičovskou dovolenou vám PP zruší ve zkušební době. Protože na takovou krátkou dobu záskok za vás nesežene a nebude vědět jak to vlastně bude.
Ano, můžu, ale o to tady vůbec nejde.
A co se týká zaměstnavatele, je to samozřejmě na něm, ale jedná se o tento jeden případ a ještě jsem pracovala z domu, což mi nikdo nezaplatí, takže děkuju za strach (nebo mi to přejete?), ale pokud se mnou bude chtít zaměstnavatel skončit, určitě bude mít spíš jiné důvody:-)
nezlobte se , ale mě jen vrtá hlavou ten RP, raději bych se optala přímo na vašem úřadě a popsala přesně váš případ, když např. od 1.5.-10.5. budete dávat dítě do jeslí a nebudete tedy splňovat nárok na RP a od 11.5. budete doma, jsetli jste splnila tu podmínku péče celého měsíce, nevím jestli mi rozumíte
Dítě v jeslích bylo za celý květen jen dva dny, konkrétně 11. a 12., do té doby se doléčovalo z nemoci a od té doby je opět doma a půjde zas až v červnu. S úřadem jsem konzultovala, žádný problém, na příspěvek mám nárok, totéž o prázdninách, kdy jsou jesle zavřené
Rodičovský příspěvek je státní dávka, jejíž pobírání je podmíněno pouze tím nedáváním dítěte do 3 let do předškolního zařízení na víc, než 5 dní v měsíci (a dítě starší 3 let nedávat do školky na víc než 4 h denně nebo na 5 dní v měsíci). Pokud tuto podmínku splníte (dítě nebude v jeslích víc než 5 dní v měsíci a hlídat ho bude dospělá osoba), pak Vy můžete pracovat a vydělávat nebo marodit a pobírat nemocenskou nebo mít ošeřovačku a pobírat ošetřovné. Ošetřovačka je dávka nemocenského pojištění a náleží maximálně po dobu 9 kal. dnů, u osamělých 16 kal. dnů. Můžete mít ošetřovačku delší, ale placeno bude jen těch 9 (16). Ještě také rodičovský příspěvek nenáleží, pokud žena pobírá mateřské dávky (čili je na mateřské s dalším dítětem) a pokud by byla dlouhodobě hospitalizována, pak rodičov. příspěvek nenáleží myslím od 4. měsíce hospitalizace (to ale není Váš případ). Ovšem pokud je žena, která dosud pobírala rod. příspěvek takto dlouhodobě hospitalizována a měl by jí být proto odebrán, tak si o něj může požádat otec dítěte a pobírá ho on (nebo naopak) a nezáleží na tom, zda pracuje nebo marodí nebo pobírá podporu...
Skutečně to lze? Já se s tím nikdy nesetkala, takže jsem o tom ani nepřemýšlela ani to nezjišťovala. Ale na ošetřovačce musí žadatel prohlásit, zda na ošetřované dítě někdo pobírá či nepobírá PPM či RP, tak jsem si myslela, že pak nárok na ošetřovné není...
Děkuju!
Já tu otevřela zákon o ošetřovném a opravdu tam je uvedeno, pokud JINÁ osoba pobírá rodičovský příspěvek. Ještě se na to pak doma v klidu kouknu, ale zdá se, že to opravdu lze. Teda že bych prvně v životě taky stát o něco pumpla?
Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo péče o ně, jestliže jiná fyzická osoba má z důvodu péče o toto dítě nárok na výplatu poskytování peněžité pomoci v mateřství nebo má nárok na rodičovský příspěvek podle zvláštního právního předpisu
Ano, přesně tak. Pokud byste pobírala rodič. příspěvek a dítě onemocnělo, tak si ošetřovačku na to dítě nemůže vzít Váš manžel, protože Vy (tedy jiná osoba) pobíráte rodičák. Vy si ovšem ošetřovačku vzít můžete, když chodíte do zaměstnání a dítě Vám onemocní. Kdybyste do práce nechodila a byla byste na rodičovské dovolené (což je název volna u zaměstnavatele) a dítě by onemocnělo, pak byste ošetřovačku nedostala právě proto, že jste na rodičovské (čili máte volno). Kdybyste u jednoho zaměstnavatele byla na rodičovské a u jiného pracovala a dítě by onemocnělo, tak byste ošetřovačku dostala z toho zaměstnání, ve kterém byste pracovala a z toho, ve kterém byste byla na rodičovské ne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.