Re: účtování mezd
Náhradu mzdy za prvních 14 dní nemoci účtuju 521 AE/331, 1/2 náhrady, o kterou je snížen odvod pojistného 336/521 AE. Snad máte na mysli tohle, z dotazu to není zřejmé.
Možností je více (slyšela jsem už minimálně 3), já použávám 521/331 polovina náhrady mzdy, kterou proplácíme, 336/331 polovina náhrady mzdy, =refundace,kterou si uplatňujeme na OSSZ
Ne, o tuto částku se Vám sníží odvod na OSSZ, který vzniká při každých mzdách, navíc musíte vyplnit formulář Přehled o výši pojistného a vyplacených dávkách, ze kterého je to jasně patrné.
Pokud nemáte z čeho vyplacenou 1/2 náhrady mzdy odečíst - nemáte dostatečně vysoké odvody nebo máte třeba jen toho jednoho zaměstnance, tak vám sociálka tyto peníze samozřejmě zaplatí! Na základě měsíčního přehledu, který funguje zároveň jako žádost.
Nám mzdy zpracovává jiná firma a já dostávám pouze přehled na zaúčtování, tak že předpokládám, že zmíněný formulář o přehledu dělá zminovaná firma...... mě jde pouze o zaúčtování.
Máte-li možnost do toho přehledu nahlédnout, neváhejte, pomůže Vám to při účtování, hlavně když bude náhrady mzdy liché číslo, to je pak ta "polovina", kterou si budete uplatňovat na OSSZ o 1kč větší než ta, která Vám jde do nákladů.