Re: daňový náklad-mzdy zaměstnance-sledu
Pokud jde o rozdíly mezi tzv. nárokovou a tzv. nenárokovou složkou mzdy, tedy mezi složkou mzdy, kterou je zaměstnavatel povinen poskytnout, jestliže zaměstnanec splní sjednané předpoklady a podmínky, a složkou mzdy, na niž vzniká právo až na základě zvláštního rozhodnutí zaměstnavatele o jejím přiznání .Tzv. nenároková složka mzdy je charakteristická tím, že bez rozhodnutí zaměstnavatele má „povahu fakultativního plnění, kterou ztrácí a stává se nárokovou složkou mzdy teprve v okamžiku, kdy zaměstnavatel rozhodne o přiznání tohoto nároku zaměstnanci; kdy a zda (a o jakém obsahu) takovéto rozhodnutí mající konstitutivní povahu učiní, záleží jen na úvaze zaměstnavatele“. Jedná se tedy o mzdový náklad, který je plněn daňově uznatelný.
Co se týká věrnostních odměn, pak , pokud výplata věrnostních odměn nemá vazbu na výkon práce a nebyla vyplácena na základě mzdového či pracovněprávního předpisu, je možno tento výdaj posoudit jako daňový. Tento příjem podléhá odvodu soc. a zdravotnímu pojištění. Podmínkou je zpracování vnitropodnikové směrnice - viz. § 24 odst. 2 písm. j) bod 5. Pokud by z takového příjmu nebylo odvedeno sociální a zdravotní pojištění, pak by se jednalo o výdaj nedaňový.
Do konce r. 2006 by se jednalo se o nedaňový výdaj v souladu s § 25 odst. 1 písm. d) zákona o daních z příjmů.
Plnění poskytovaná podle § 25 jsou vždy daňově neúčinné a to i v případě, že by bylo jejich poskytování stanoveno ve směrnici dle § 24/2 písm. j) bod 5.
Účetní by měla dostat zpracované mzdy tak, aby bylo zřejmé, zda se jedná o daňový či nedaňový náklad. Je na účetní, aby vyžadovala podklady pro zaúčtování v patřičném členění .
.
>Podmínkou je zpracování vnitropodnikové směrnice - viz. §
>24 odst. 2 písm. j) bod 5. Pokud by z takového příjmu
>nebylo odvedeno sociální a zdravotní pojištění, pak by
>se jednalo o výdaj nedaňový.
>Do konce r. 2006 by se jednalo se o nedaňový výdaj
>v souladu s § 25 odst. 1 písm. d) zákona o daních
>z příjmů.
>Plnění poskytovaná podle § 25 jsou vždy daňově
>neúčinné a to i v případě, že by bylo jejich poskytování
>stanoveno ve směrnici dle § 24/2 písm. j) bod 5.
>
>Účetní by měla dostat zpracované mzdy tak, aby bylo
>zřejmé, zda se jedná o daňový či nedaňový náklad. Je na
>účetní, aby vyžadovala podklady pro zaúčtování v
>patřičném členění .
Děkuji za přímo profi odpověď !Jsem překvapená, že jste se mým dotazem vůbec zabýval(a),ale jsem tomu moc ráda :) Lze tedy zjednodušeně říci, že zúčtovaná hrubá mzda, která je zdaněna a odvedeno pojistné (a je vyplacena) a netýká se § 25 (ten je pěkně dlouhej ....), je VŽDY daň.uznatelný náklad ? To jsem ale asi moc zjednodušila, protože i takové odstupné, ač není odvedeno pojistné, je také daňovým nákladem ..Ono se vám lehko řekne, že účetní by měla dostávat podklady jasné co je a co není daňový náklad, ale to já jako mzdová přece nevím-mě z hlediska mé profese by nemělo ani zajímat co je daňové uznatelné a co ne, semináře pro mzdové uznatelnost daňového nákladu neřeší... zpracovávám mzdy a uznatelnost řeší daňový poradce, nebo účetní, která o nákladech účtuje a pokud se ona o to vůbec nezajímá, mne by to nemělo zajímat tuplem jako mzdovku, si myslím,ale protože mne to zajímá, ptám se...děkuji
PS Nespletl jste si písmenko ....: Do konce r. 2006 by se jednalo se o nedaňový výdaj v souladu s § 25 odst. 1 písm. d) zákona o daních
z příjmů.....
podle 25 1d) jsou odměny členů statut.org. a ty jsou i do r.06 i po r. 06 vždy daňově neuznatelné.
Do konce r. 2006 platila jiná pravidla a jakákoliv odměna nesouvisející s výkonem práce (např. věrnostní odměna) nebyla daňově uznatelná. S účetní by jste se měla dohodnout, které složky mzdy potřebuje mít uvedeny samostatně.
Odstupné je nároková složka dle ZP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.