Re: Týdenní školení s PP - cesťák ?
Podle Zákoníku práce, který v §163 říká toto:
2) Bylo-li zaměstnanci během pracovní cesty poskytnuto jídlo, které má charakter snídaně, oběda nebo večeře, na které zaměstnanec finančně nepřispívá, je zaměstnavatel oprávněn za každé uvedené jídlo stravné krátit až o hodnotu
a) 70 % stravného, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin,
b) 35 % stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin,
c) 25 % stravného, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin.
(3) Nesjedná-li zaměstnavatel nebo neurčí před vysláním zaměstnance na pracovní cestu vyšší stravné než je stanovené v odstavci 1, nebo míru jeho krácení podle odstavce 2, přísluší zaměstnanci stravné podle odstavce 1
..bych uvažovala tak, že i když vám bylo poskytnuto snídaně, oběd, večeře - lze krátit podle c) až 3x25% a stále máte na čtvrtinu denního limitu nárok. Pokud máte směrnici, že jenom 3x 10%, pak si nejsem jistá,jestli rozdíl je daňově pro firmu uznatelný, ale jinak bych s Vámi souhlasila a požadovala 70% stravného, tedy 121,- Kč.
>>Minulý týden jsme se celá firma účastnili intenzivní
>>výuku anglického jazyka.
>>Prosím, musíme si psát cesťáky nebo se jim lze
>>vyhnout
>>např. směrnicí, že po dobu toho školení probíhajícího
>>od - do, které je z větší části hrazeno z prostředků
>>ÚP, je místem výkonu práce Dolní Bečva, hotel Amba,
>>kde
>>školení probíhá?
>>
>>Jinak máme stanoveno ve směrnici pro cestovní
>>náhrady,
>>že se za každé jídlo krátí 10%. Tj. obvykle by za
>>celý
>>den s plnou penzí zaměstnanec obdržel 172 Kč - 3x17,2
>>= 120,40 = 121,-.
>Podle Zákoníku práce, který v §163 říká toto:
>2) Bylo-li zaměstnanci během pracovní cesty poskytnuto
>jídlo, které má charakter snídaně, oběda nebo večeře,
>na které zaměstnanec finančně nepřispívá, je
>zaměstnavatel oprávněn za každé uvedené jídlo stravné krátit až
>o hodnotu
>>..bych uvažovala tak, že i když vám bylo poskytnuto
>snídaně, oběd, večeře - lze krátit podle c) až 3x25% a
>stále máte na čtvrtinu denního limitu nárok. Pokud
>máte směrnici, že jenom 3x 10%, pak si nejsem
>jistá,jestli rozdíl je daňově pro firmu uznatelný, ale jinak bych
>s Vámi souhlasila a požadovala 70% stravného, tedy
>121,- Kč.
** krácení 10% mám právě proto, abych splnila zákoník práce, kde jsou hodnoty uvedeny "až", původně jsme nechtěli krátit vůbec, ale abych se vyhnuly právě neuznatelnosti nákladů, krátíme alespoň o toto ...
Jinak, nám se právě jako zaměstnancům ty cesťáky nechce na to školení psát, proto hledám způsob, jak se jim vyhnout a jediné co mě napadlo je ten dočasný přesun výkonu práce .. např. Soupiska se zam., kterou všichni podepíší jako Souhlasím s dočasným přesunutím místa výkonu práce na ... po dobu školení.
Otázka je, jestli to takto projde, jelikož místo výkonu práce je součástí pracovních smluv, tj. jestli by dočasné místo výkonu práce nemuselo být dáno dodatkem ke smlouvě (jako dvoustranný právní akt -(((
-----------------------------------------------------------------------------------
Min. týden jsem byla školení, a říkali nám tam, že zaměstnanec nemá žádný právní nárok se vzdát náhrady za cestovné.A tak myslím, že by skutečně musela být změněna pracovní smlouva.
Souhlasím s Vámi....a vidím nesmírnou komplikaci místo toho,abyste sedli a napsali jeden papír. Vytvořila jsem pro naše zaměstnance tiskopis Cestovního příkazu v excelu, každý ho má se svými údaji uložen v počítači a pak stačí jen změnit data a částky a samo to sečte ...vytisknout a je to..otázka 10 minut...nekomplikujte si život...
--- vím, že nemá žádný právní nárok se náhrad vzdát. Náš jednatel je "lehce" tvrdohlavý a pořád vymýšlí nějaké těžco zpracovatelné ideje .... a já pak hledám možnosti. Podezřívá mě zřejmě z toho, že nemám co dělat ... -(((
Pro mě osobně je samozřejmě taky nejjednodušší cesťák - mám ho hotový za 5 minut a pak všem jen změním jména.
Ale jen pro úvahu, jelikož je pracovní smlouva dvoustranný právní akt, tj. její změna pouze s podpisem zaměstnance, tj. dodatek ke smlouvě. Takže pokud by existoval papír "Souhlas zaměstnance s dočasnou změnou místa výkonu práce po dobu školení na "Lhotku" a byl tam podpis jednatele a všech zaměstnanců, tak pak by to byl vlastně dvoustranný právní akt a tudíž by to teoreticky mohlo projít?
Ale je to jen úvaha ....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.