Re: Odesílání na OSSZ přes zaměstnance?
Je nějaký aktivní :-)
Pokud bu důvěřujete, jste malá firma a dobře se znáte, má OSSZ při cestě... tak budiž. (Mzdovou taky na OSSZ nebudou kontrolovat, jestli má pracovní smlouvu s danou firmou a opravdu tam pracuje jako mzdovka.)
Ale jinak - co když ji tam nedonese? Pak půjde na vás, že jste nesplnili svou povinnost?
>>>Zaměstnanec po nás chce, abysme mu dali do ruky jeho
>>>pracovní neschopnost, že si ji na OSSZ zanese sám?
>>>Můžeme to udělat? Mně se to nelíbí. Ta povinnost
>>>předat
>>>OSSZ je na nás...
>>Je nějaký aktivní :-)
>>Pokud bu důvěřujete, jste malá firma a dobře se
>>znáte,
>>má OSSZ při cestě... tak budiž. (Mzdovou taky na OSSZ
>>nebudou kontrolovat, jestli má pracovní smlouvu s
>>danou firmou a opravdu tam pracuje jako mzdovka.)
>>Ale jinak - co když ji tam nedonese? Pak půjde na
>>vás,
>>že jste nesplnili svou povinnost?
>
>Udělejte mu kopii žádosti a PN, ať si je nechá na OSSZ potvrdit
>(razítko) a donese Vám ji zpět. Pak by neměl být žádný
>problém.
Heh, on určitě nečeká velký prachy, ale chce provést volbu délky pobírání rodičovského příspěvku a nejspíš si chce všechno ohlídat osobně. Ono naštvaná manželka (kdyby něco neklaplo nebo se protahovalo) bývá horší, jak naštvaná mzdovka ;o)
To ano, kvůli délce RP nám to takhle "zkomplikoval", ale on opravdu čeká na peníze z OSSZ. Byl si tam včera a když zjistil, že jsme to tam za květen ještě neposlali, tak dělá zle !! ....
...a když jsme u toho, prosím Vás víte, jak je to s tím přepsáním délky RP na manželku?
No, normálně - otec si zažádá o RP, zároveň provede volbu délky pobírání a další měsíc RP ukončí a zažádá si jeho manželka. Jednou zvolená délka RP je neměnná, takže na manželku už přede varianta, jakou si zvolil a nelze s ní nic dělat.
V této situaci mě napadá, že on nečeká ani tak na ty peníze fyzicky, ale potřebuje potvrzení z OSSZ, kolik mu bylo vyplaceno na PPM, ptž podle toho se odvíjí výše RP. No a není potvrzení o výši PPM = jsou problémy s ÚP a výplatou RP.
:o) děkuji, aha....Ale stejně, to jsou kličky. Stačí prý i jeden den pobírání PPM a může být lepší varianta(asi i dvouletá, že, když má na to příjem?)
Já totiž nevím, jak ta jeho družka (oni vlastně nejsou svoji). Je mlaďoučká, jedno dítě už má (jeho není), tak asi pobírá RP ode dne porodu ne? A když měl zaměst. ty 3 dny PPM, tak co ona? To bylo přerušené a teď zase bere RP ještě ona? Anebo někde od půli května už začínají čerpat tu jím vybranou variantu? V tomhle se moc neorientuji...
Jj, družka pobírá RP ode dne porodu, ve výši 7.600 Kč (pokud ona sama nemá nárok na PPM). Pobírání PPM svého přítele musí nahlásit, ptž podle toho, kolik bude výše PPM činit, bude dělat doplatek RP (bude to 7.600 Kč mínus PPM). Některé ÚP pošlou RP v normální výši, a pak vyžadují přeplatek vrátit, jiné pro jistotu nepošlou nic, dokud nemají v ruce papír od OSSZ (pak pošlou najednou). Takže ono opravdu zaměstnanci dost pravděpodobně nejde o těch pár korun na tři dny PPM, ale o zbytek RP, přeci jenom tahle suma když vypadne z měsíčního rozpočtu, tak do není zrovna legrace.
Pak družka zruší RP na sebe, požádá si její přítel, zvolí variantu, po měsíci převede nazpátek. Družka se nesmí zapomenout sama nahlásit na zdravotní pojišťovně - musí nahlásit změnu, že už nepobírá RP, nicméně že spadá do kolonky osob celodenně pečujících o alespoň jedno dítě do 7 let nebo alespoň dvou do 15. Až pak zase převede RP zpátky na sebe, tak to na pojišťovně zase musí prohodit nazpátek (že už není osoba pečující, ale že je poživatel rodičovského příspěvku).
Jestli RP přehodí v dubnu či v květnu, to je podle mne vcelku jedno, ptž PPM bude určitě nižší, než je RP, takže bude vyplácené obojí současně, ale v ponížené výši. Je jedno, na koho bude v této chvíli RP psaný. Důležité je, aby byl psaný na otce dítěte ve chvíli, kdy ten bude provádět volbu délky pobírání RP. Kdybych takhle chtěla čachrovat já, asi bych na sebe RP zrušila v dubnu a v květnu ho nechala zapsat na manžela, aby doba pobírání PPM spadala do měsíce, kdy bude on pobírat RP... aby se mi to nepletlo, kdybych potřebovala zpětně zrekonstruovat, jak ono to tehdy bylo... rovnou bych ho nechala provést volbu a v červnu už bych zase RP převedla na sebe. RP se vždycky hodnotí za celý měsíc, takže se převádí k začátku měsíce a ne k prostředku.
M.H. tak konečně znám ucelenou odpověď. Moc Vám děkuji. Tak to bude nejspíš jak říkáte a spěchá hlavně na RP.
Když Vás tu ještě mám :-)...družka by automaticky musela jít na 4 roky nebo by si mohla zvolit i do 3 let věku, kdyby to nechala na sobě?? Jde mi o to, když si on nezažádá o dvouletou variantu, ale zřejmě o tříletou, tak družka opravdu musela hned na 4, aby to celé k něčemu bylo? Jee, nevím, jestli mě chápete....
Nevím, zda jsem v této dlouhé diskuzi něco nepřehlédla, ale psala jste, že si požádal o na 3 dny o MD nebo něco takového? To je nějaký nesmysl, ne? On přece nemůže žádat o mateřskou dovolenou, on může maximálně požádat o rodičovskou dovolenou, ale to je název volna u zaměstnavatele a za ni žádné peníze nedostane. A kvůli tomu, aby mohl požádat o rodičovský příspěvek a zvolit variantu délky jeho pobírání nemusí žádat o rodičovskou dovolenou. Nějak tomu nerozumím.
Myslíte do Registru NP? To jste mě zaskočil(a). Snad ne. Původně se měli odhlašovat odchody na rodičovskou dovolenou (ne na mateřeskou), resp. přerušovat, ale myslím, že to bylo zrušeno...(hlavně, abychom to vedli ve firmě). Ale on byl jen 3 dny na té půlroční...
hlavně, aby to uměla MÚ vždycky obhájit, proč to tak platila, příp., proč něco nezaplatila (k takto složitým případům si ofocuji např. přísl. § zákona, příslušný příklad z ABC MÚ pro ten rok apod.), protože si to ani mzdová neuvědomí, co kdy jak platilo (některé kontroly chodí za několik let, některé chodí častěji, ale to jsou kolikrát zákony několikrát změněné a pokuty nejsou malé...)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.