Re: výnosy příštích období
Já Vaší otázce asi nerozumím. Co jste fakturovali odběratelům? Ty obaly a jejich údržbu?Prodali jste jim je a ted je nakupujete zpátky?Pokud jste prodali obaly zařazené na 022, tak asi šlo o zdanitelné plnění a výnos v období, kdy k tomu došlo 311/641,343 (a 541/082,082/022). Pokud jste vyfakturovali dopředu nějaké služby spojené s opravou obalů, pak souhlasím s časovým rozlišením 311/384.
Pak ale nákup obalů zpět je opět zdanitelné plnění (042)022,343/321 a odepisovat. A dále služby spojené s opravami obalů nakupujete? A pak byste je měli přefakturovávat odběratelii?
Já bych účtovala nákup (přijatou fakturu na 511,343/321) a zárověň snižovala výnosy př.období interním dokladem 384/602.
Pokud jsem to špatně pochopila, tak mě doplňte
Omlouvám se, že jsem to nepříliš jasně napsala, také mi to připadá zamotané.
U odběratele jsme dostali několikaletý projekt, se kterým máme samozřejmě spojené investice a náklady. To jsme mu předem vyfakturovali. Obaly a opravy si zajišťujeme u svých dodavatelů, kteří s odběratelem nemají nic společného.
Jednorázovou platbu jsme časově rozlišili a postupně snižujeme nákupem obalů a služeb rovnou přes 384, nezvyšujeme si náklady/výnosy, jak navrhujete vy. Ono vysvětlovat centrále, proč máte takové náklady a takové výnosy a jiné investice než naplánované je někdy do zblbnutí.
Druhý dotaz se týká evidence takových investic. I kdybych je účtovala 042/321 a rozpouštěla 384/042, tak mi na 042 stejně nic nezůstane a nebude co odepisovat, že? Takže jediná evidence je podrozvahová...? Neobcházíme tím nějaký zákon typu majetek nad 40tis se musí odepisovat...?
Děkuji
Asi jsem natvrdlá,ale stále nechápu...
1)pokud jste před 2 lety fakturovali odběrateli nějakou částku, tak proč to nebyla klasická záloha? A ta faktura byla s DPH nebo bez?
2) Pro Vás je to tedy zakázka, kam dodáváte zařízení nebo materiál i s obalem, zajišťujete opravy a podobně? Pokud ano, pak to pro Vás ale nejsou investice, ale klasické zboží, které montujete do zakázky a opět by to mělo být účtováno na 504 ...a vydaná faktura na 604. A pokud byste na začátku účtovali zálohu, pak byste nyní snižovali hodnotu záloh a ne žádné výnosy příštích období.
3)Váš druhý dotaz jste trochu převrátila proti mému doporučení, nepsala jsem, že máte rozpouštět 384/042...a co byste chtěla evidovat v podrozvaze taky nechápu.
Asi byste měla vyhledat nějakého auditora a poradit se na Vaše konkrétní podmínky, takhle se mi zdá, že si pěkně koledujete o průšvih s daněmi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.