Vlákno názorů k dotazu Ještě dotaz:sleva na dítě-nežije s rodič od Anna - Re: ještě dotaz:sleva na dítě-nežije s r ***Vy se...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 6. 2009 11:05

Anna (neregistrovaný)

Re: ještě dotaz:sleva na dítě-nežije s r
    Vy se to nemůžete dozvědět jinak než od zaměstnance, který vám podepisuje Prohlášení k dani. Svým podpisem stvrzuje, že vše, co prásil, je pravda, a že každou změnu nahlásí do konce měsíce, v němž nastala. Žádné další doklady nevyžaduju, protože pro to nemám oporu v zákoně.

Jinak pokud jde o nezaopatřené děti, které uzavřou manželství - pro daňové zvýhodnění není podstatné to, kde a s kým kdo bydlí, ale s kým ty děti sdílejí domácnost, tj kdo s nimi společně uhrazuje potřeby.

• 3. 6. 2009 13:05

JO (neregistrovaný)

Dobře, takže když mi dnes na prohlášení za-nec podepíše, že např. dne 1.3. se oženil syn a s ženou žili ve spol.domácnosti s rodiči, podíleli se na nákladech domácnosti, že syn je student, ale k tomu ještě např. vydělává 15000,- měsíčně, tak jsem mu vlastně za březen - duben neprávem uplatňovala slevu na dani. Mohu ji zpětně v jeho květnové mzdě odečíst za ty 2 měsíce a zaplatit na FÚ? Asi ano, protože to tomu finančáku dluží.

• 3. 6. 2009 15:16

Anna (neregistrovaný)

Přeplatek na záloze můžete srazit dokonce bez souhlasu zaměstnance. Můžete od něj dokonce vymáhat i penále, které vám eventuálně vyměří finanční úřad za pozdní srážku.

• 3. 6. 2009 15:25

Jiřka1 (neregistrovaný)

Jak neprávem? V tomto případě snad právem, ne? Nezáleží na tom, že syn je ženatý. Pokud žije s rodičem ve společné domácnosti a má statut studenta a JEHO žena na něj neuplatní slevu (tj. slevu na manžela s příjmy do 68000 Kč), tak rodič může uplatnit zvýhodnění na něj (na vyživované dítě), bez ohledu na to, kolik si to dítě samo vydělává.

• 3. 6. 2009 16:14

JO (neregistrovaný)

Tak jsem se do toho upřímně zamotala. Takže když se syn za-nce oženil, žil cca 2 měsíce ještě ve spol. domácnosti s ženou i jeho rodiči (čili za-ncem) ve spol. domácnosti, on při studiu vydělával měsíčně cca 15000,-, žena nemá žádný příjem je studentka, takže si uplatňuje syn za-nce slevu na manželku, čili i za-nec si může na syna uplatnit slevu na dítě? ANO?? Protože když čtu v abecedě mzd. účetní na str. 243 popis k této problematice, tak je tam něco jiného: dcera poplatníka studuje VŠ, provdala se, žije i s manželem ve spol. domácnosti poplatníka a manžel dcery poplatníka má příjem, ze kterého může uplatnit slevu na manželku (dcera za-nce), tudíž za-nec násl. měsíc po svatbě ztrácí možnost uplatnit slevu na dítě (čili dceru). Úplný opak. Prosím uveďte mě na pravou míru, nechci rozhodně za-nce o peníze přiravit, protože za dnešek jsem z toho paf.

Jak je to v tom, když syn žije s manželkou ve spol. domácnosti polatníka (za-nce). Syn uplatňuje slevu na manželku. - Má za-nec tedy opravdu nárok na slevu na syna?

A jak je to 2.případě o něco níže z rána - když se např. v půli dubna odstěhoval syn poplatníka se svou manželkou jinam. Nežijí ve spol. domácnosti se za-ncem, nemají společné náklady na domácnost se za-ncem. Od května tedy už za-nec na syna nemůže uplatnit slevu na studenta syna?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).