Re: Zaúčtování auditu
Je to služba jako každá jiná, tak 518. A jestli si to oddělíte analyticky je jen na Vás. My máme analytiku velice podrobnou, lépe se pak sledují jednotlivé náklady.Pokud to budete mít někde schované, stejně to budete muset hledat, protože náklady na audit se musí nově uvádět samostatně v příloze účetní závěrky dle §39/11 Vyhlášky 500/2002 Sb.
Ano,platilo to už za loňský rok, ale oni přece mohou mít audit nepovinný, a navíc, pokud míváme jedinou fakturu ročně, nebyl by problém si to zjistit z dodavatelského saldokonta, nemluvě o tom, že tuto částku si pamatuji. Audit ISO míváme na několika fakturách, tam už se analytika vyplatila. Hezký pátek přeju.
Já bych si dovolil ještě toto:
-na finanční audit bych očekával, že máte vytvořenou dohadnou položku v prosinci 2008. V tom případě bych fakturu účtoval proti dohadným účtům pasivním, rozdíl do výsledovky na 518 přímo.
- pokud by se jednalo o audit třeba ISO 16 949 nebo ISO 9000, pak bch náklad časově orzdišil přes nákaldy příštích období - certifikace platí, poud se nemýlím, na tři roky
Vy se na účetnictví díváte z daňového pohledu, já nikoliv. To je celý rozdíl . Vaše tvrzení " se nedělá" není úplně správné. Může se tvořit - tak to dělám já, nebo podle českých pravidel nemusí. Nicméně česká pravidla jsou v mnoha ohledech poplatná minulým dobám a zúženému daňovému pohledu. A to přece není prvotní funkce účetnictví...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.