Re: Mimořádná sleva pojist.na soc.zabezp
Dobrý den,
já si početla v MÚ 06/2009 od Anagu, a nudit se nebudeme.
Spočívá to v tom, že na každého zaměstnance, kt. bude mít VZ v kal.měsíci nižší než 1,15*průměrná mzda (což je 23.555*1,15=27.100 po zaokourl.)si uplatní zamtel slevu ve výši 3,3% z rozdílu 27.100 a VZ zaměstnance, přičmež výše slevy nemůe být vyšší než 25% VZ zamce. To si pak za každého takového zaměstnance odečte od odvodu záloh ještě před odpočtem 1/2 vyplacených náhrad za nemocenskou. Od ledna do doby účinnosti zákona se provede min.sleva, kde se to samé provede za každý měsíc a jednorázově uplatní. O případný přeplatek se musí CSSZ požádat do 20 dne následujícího měsíce po účinnosti zákona, jinak máte smolíka.
takto stručně, jak jsem to pochopila, a samo, to má vyjímky....
Takže softwéráři a mzdovky, ať zapomenou na dovolenou....:-(.
Hezký den Z.
Ještě jsem k tomu našla toto:
Pokud novela zákona bude publikována ve sbírce například 1.července 2009, nabude zákon účinnosti 1. srpna 2009. To znamená, že za měsíce leden až červenec se uplatní, při splnění zákonných podmínek, mimořádná sleva, tj. součet slev za měsíce leden až červenec a zároveň za měsíc srpen se uplatní sleva. Mimořádnou slevu a slevu za srpen lze odečíst z částky pojistného odváděného za měsíc srpen (tj. v našem případě měsíc, v něž zákon nabyl účinnosti). Pokud mimořádná sleva a sleva nebude uplatněna v tomto zákonném termínu, zaniká, nelze ji uplatnit v následujících měsících.
, >
>
také začínám pročítat MÚ 6/09 a nejsem z toho nijak chytrá
doufám, že to, co je tam uvedené, bude platné a správné
těch příkladů je tam tolik, že mi jde z toho hlava kolem
jedno vím určitě - pokud to projde, tak programátoři se nemusejí bát o práci a MÚ se s tím budou muset nějak poprat
připadá mi to, že to bude hrozně složité - ale určitě to bude chtět hodně studování
Zam-ec, aby na něho náležela sleva na pojistném:
musel být zam-cem po celý kal. měsíc
jeho zaměstnání nesmělo být zaměstnáním malého rozsahu
jeho zaměstnání mělo trvat déle než 3 kal. měsíce (pokud to nebylo v programu navedeno, tak bude problém)
sleva nenáleží od kal. měs., v němž:
zam-ci či zam-teli byla doručena výpověď z prac. poměru nebo DoPČ či byla určena dohoda mezi zam-tele a zam-cem o rozvázání PP nebo o zruš. DoPČ (tady vidím velký problém, jak to v programu ošetřit - já ve mzd. programu nikde neeviduji, zda je zam-ec ve výp. lhůtě, to bude oříšek, pokud to nebudu mět dělat ručně)
zam-tel nebo zam-ec byl vyrozuměn o zruš. PP ve zk. době
Nárok na slevu na poj. nemá zam-tel, který vstoupil do likvidace, nebo vůči nemuž bylo vydáno pravomocné rozhodnutí o prohl. konkurzu na jeho majetek, nárok na slevu na poj. zaniká v takovém příp. od 1. dne kal. měs., v němž nastaly tyto skutečnosti.
Základem daně u zam-ce zůstává nadále SHM. K hrubé mzdě zam-ce se připočte pojistné, které platí za zam-ce zam-tel, nesnížené o slevy na pojistném.
>dobrý den já jsem se dočetla , že slevu na pojistném lze u zaměstnanců, jejichž zaměstnání nemá trvat déle než 3 kalendářní měsíce-a teď se zde v diskuzi píše,že zaměstnání mělo trvat déle než 3 měsíce.Prosím co bude pravda.
>>také začínám pročítat MÚ 6/09 a nejsem z toho nijak
>>chytrá
>>doufám, že to, co je tam uvedené, bude platné a
>>správné
>>těch příkladů je tam tolik, že mi jde z toho hlava
>>kolem
>>jedno vím určitě - pokud to projde, tak programátoři
>>se nemusejí bát o práci a MÚ se s tím budou muset
>>nějak
>>poprat
>>připadá mi to, že to bude hrozně složité - ale určitě
>>to bude chtět hodně studování
>>Zam-ec, aby na něho náležela sleva na pojistném:
>>musel být zam-cem po celý kal. měsíc
>>jeho zaměstnání nesmělo být zaměstnáním malého
>>rozsahu
>>jeho zaměstnání mělo trvat déle než 3 kal. měsíce
>>(pokud to nebylo v programu navedeno, tak bude
>>problém)
>>sleva nenáleží od kal. měs., v němž:
>>zam-ci či zam-teli byla doručena výpověď z prac.
>>poměru nebo DoPČ či byla určena dohoda mezi zam-tele
>>a
>>zam-cem o rozvázání PP nebo o zruš. DoPČ (tady vidím
>>velký problém, jak to v programu ošetřit - já ve mzd.
>>programu nikde neeviduji, zda je zam-ec ve výp. lhůtě,
>>to
>>bude oříšek, pokud to nebudu mět dělat ručně)
>>zam-tel nebo zam-ec byl vyrozuměn o zruš. PP ve zk.
>>době
>>Nárok na slevu na poj. nemá zam-tel, který vstoupil
>>do
>>likvidace, nebo vůči nemuž bylo vydáno pravomocné
>>rozhodnutí o prohl. konkurzu na jeho majetek, nárok
>>na
>>slevu na poj. zaniká v takovém příp. od 1. dne kal.
>>měs.,
>>v němž nastaly tyto skutečnosti.
>>Základem daně u zam-ce zůstává nadále SHM. K hrubé
>>mzdě zam-ce se připočte pojistné, které platí za
>>zam-ce
>>zam-tel, nesnížené o slevy na pojistném.
>To se tedy pomějeme už se těším na kontroly jak místo
>dvou dnů se vtom za rok budou hrabat 2 měsíce .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.