Re: Odpis pohledávky-zkušenější
Já bych řekl, že ano, musí se ale tvorba OP i odpis provést do jejich promlčení, tj. u první pohledávky oboje do 4.6.2008, což snad ještě stihnete :-). I když existují názory, že odpis lze provést až v následujícím účetním období po tvorbě OP, je tam určitá výkladová nejasnost, ale podle některých výkladů to jde (nemělo by to být ovšem v jednom dni).
Je třeba pak pohledávky ještě sledovat v podrozvahové evidenci.
takže je i potřeba např. z 311 převést na 311xx ,tak se stále povede v podrozvaze........
hledala jsem v roce 2005, kdy došlo k prvnímu odepisování poheldávek a našla jsem tento zápis :
1) převod na dlohodobé poheldávky 311 na 31110
2) 546/39111 odpis poheldávky 20% -soudní vymáhání
výše uvedená předkontace je možná?
moc vám děkuji
Možná neni, ale zas tak hrozné to nebude. Je jen chyba v účtu místo 558 máte 546, ale 311 zůstala celá, pokud jsem to spávně pochopila.
K výše uvedené odpovědí, opravdu se mají OP tvořit na konci roku a odpis až příští.Vychází se ze zákona o účetnictví, tvorba OP se provádí ke dni invantarizace a to je 31.12
na účtě 31110 je celková částka pohledávek a soud stále probíhá na účtě 391 je částka doposud odepsaná a zbývá 80% odepsat, takže shrnutí:
k 31.12.2008 zaúčtovat 80% 558/391 - daňově (odpis pohledávky) a při ukončení soudního jednání pak jen 391/558-zrušení OP ........... správně?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.