Prosím poradí někdo?
Nemají stanovenou cenu za hodinu, ale tady je práce a tu udělejte za tolik a tolik, domluví se na úkolu a ceně za úkol, a je jedno za jak dlouho to udělají. Ale na fakturu budu vždy a všem odběratelům uvádět pomocné práce na stavbě RD + místo, musím psát dle živnostenského listu.
Může to tak být?
Re: Prosím poradí někdo?
nejsem daňař,ale jak jsem koukal:
Pro účely zákona o správě daní a poplatků se osobou blízkou rozumí manžel (manželka), druh (družka), příbuzný v řadě přímé (rodiče, prarodiče, praprarodiče, děti, vnuci, pravnuci, prapravnuci atd.), manžel (manželka) příbuzného v řadě přímé, osvojitel a jeho manžel (manželka), osvojenec a jeho potomci, manžel (manželka) osvojence a manželé (manželky) jeho potomků.
Bratra jsem tam nikde nenašel, nepletete si to?
To jste asi špatně hledal, odkaz v zákoně o DzP je na § 116 Občana:
Osobou blízkou je příbuzný v řadě přímé, sourozenec a manžel, partner1a); jiné osoby v poměru rodinném nebo obdobném se pokládají za osoby sobě navzájem blízké, jestliže by újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá důvodně pociťovala jako újmu vlastní.
Vysvětlení je až druhotné. V zákoně o správě daní a poplatků je defince osoby blízké i s bratrem :)
§2-2
.... Osobou blízkou se pro účely tohoto zákona rozumí manžel, partner5a), druh, příbuzný v řadě přímé a jeho manžel nebo partner, sourozenec a jeho manžel nebo partner, osvojitel a jeho manžel nebo partner, osvojenec a jeho potomci, manžel nebo partner osvojence a manželé nebo partneři jeho potomků.
>>>>
>>>>nejsem daňař,ale jak jsem koukal:
>>>>Pro účely zákona o správě daní a poplatků se osobou
>>>>blízkou rozumí manžel (manželka), druh (družka),
>>>>příbuzný v řadě přímé (rodiče, prarodiče,
>>>>praprarodiče, děti,
>>>>vnuci, pravnuci, prapravnuci atd.), manžel (manželka)
>>>>příbuzného v řadě přímé, osvojitel a jeho manžel
>>>>(manželka), osvojenec a jeho potomci, manžel
>>>>(manželka)
>>>>osvojence a manželé (manželky) jeho potomků.
>>>>
>>>>Bratra jsem tam nikde nenašel, nepletete si to?
>>>
>>>To jste asi špatně hledal, odkaz v zákoně o DzP je na
>>>§ 116 Občana:
>>>Osobou blízkou je příbuzný v řadě přímé, sourozenec
>>>a manžel, partner1a); jiné osoby v poměru rodinném
>>>nebo
>>>obdobném se pokládají za osoby sobě navzájem blízké,
>>>jestliže by újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá
>>>důvodně pociťovala jako újmu vlastní.
>>
>>Dík za vysvětlení, už jsem si to dohledal, potom ale
>>to vysvětlení, které jsem stáhl a vložil je špatné,
>>resp. neúplné, takže se omlouvám za chybu jiného.
>
>Vysvětlení je až druhotné. V zákoně o správě daní a
>poplatků je defince osoby blízké i s bratrem :)
>§2-2
Tak buď jsem padlej na kokos nebo neumím číst, ale v tomto zákoně v § 2 jsem to nenašel, jsou to zákl.zásady daň. řízení, můžete mi to nějak upřesnit, už z principu se musím dobrat konce.
>.... Osobou blízkou se pro účely tohoto zákona rozumí
>manžel, partner5a), druh, příbuzný v řadě přímé a jeho
>manžel nebo partner, sourozenec a jeho manžel nebo
>partner, osvojitel a jeho manžel nebo partner, osvojenec
>a jeho potomci, manžel nebo partner osvojence
>a manželé nebo partneři jeho potomků.
To jste mi tedy zaklepala šiškou, celou dobu to projíždím, až jsem si udělal konečně jasno a nestačím se divit, jeden daňový zákon má jinou definici blízkých osob než ostatní daňové zákony, no je to skoro typické pro naši právní sféru.
Mějte se, nechtěl bych sdělal daně ani za milion.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.