Re: nerovnoměrná doba
Nevím, jestli máte pravdu ve Vaši odpovědi, protože na řadě různých diskuzí se psalo následující:
"při rovnoměrně rozvržené pracovní době je na každý pracovní týden naplánován stejný počet pracovních hodin (dny se mohou lišit) a současně délka jednotlivé naplánované pracovní směny nesmí překročit 9 hodin "
Takže pokud se liší počet hodin v týdnu, viz dotaz, není to rovnoměrně rozvržena pracovní doba. Minulý zákoník to dokonce ještě specifikoval i tuším asi max.3 hodinami rozdílu v týdnech.
Při pracovní době rozvržené rovnoměrně je zaměstnanec povinen v každém týdnu odpracovat (=zaměstnavatel mu naplánuje) stanovenou týdenní pracovní dobu, délka směn se může lišit, nesmí překročit 9 hodin. Pokud se liší počet hodin v týdnu - viz dotaz - uspořádání PD neodpovídá právní úpravě. Aby bylo možné zaměstnanci naplánovat jiný počet hodin na jednotlivé týdny, muselo by se jednat a) o pružné rozvržení PD, u kterého zaměstnavatel stanoví vyrovnávací období delší než týden, nejvýše 4 týdny, nebo b) o jinou úpravu PD (zde nutné dohoda se zaměstnancem), nebo o PD rozvrženou nerovnoměrně, ale to by délka směny musela překračovat 9 hodin. Pokud PD vyhovuje, jak je popsána v dotazu, odvolala bych se na § 84a) ZP a uzavřela dohodu o jiné úpravě PD. Rozdíl délky PD mezi týdny se už skutečně nebere v úvahu, rozhodující je pouze délka směny.
Mám pravdu, že zaměstnanci s rovn.dobou podle fondu musí odpracovat např. 168 hodin /bez svátků/ a s nerovn.dobou počítá firma 168+8hodin svátek=176 hodin.
V ZP je napsáno, že u rovnoměrného rozvržení nesmí směna přesáhnout 9 hodin, ale už není definováno, že nerovnoměrná nesmí být 8 hodin.
Pro mě by bylo jednodušší je dát na rovnoměrnou dobu a proplatit jim jen případně přípl za so,ne, nebo svátek..
Jen jsem ve mzdové účetní právě četla, že pokud nemají rozvrh v každém týdnu 40 hodin , tak jde o nerovnoměrný..
Jak už jsem psala, děkuji všem za rady, protože já už nejsem schopná kvůli stresu z mezd ani přemýšlet :(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.