Re: Valutová pokladna
Nevím teda, na co konkrétně se ptáte, jestli máte DE nebo účetnictví, jaký máte SW (z některých SW vám stav v EURech nevypadne, vše jen v Kč) atd. Na valutovou pokladnu Vám ale úplně stačí tabulka v Excelu. Já vedu 2 pokladny, jednu Kč, druhou EUR. Je to výhodnější, protože máte vždy přehled, kolik valut a Kč máte . EURo pokladnu si vedu primárně v EURech, ale přepočítávám na Kč. To znamená každý příjem či výdaj přepočítávám denním kurzem na Kč a odečtu či přičtu k stávajícím zůstatku. Na konci roku spočítám kurzový rozdíl a zaúčtuju jako daňový příjem či výdaj.
Co se ale týká nákupu valut mezi firmami, nejsem si jistá, zda je to takto jednoduché. Zda na to není třeba nějaká licence na nákup/prodej valut ... ? Možná pokud si to prodáváte za střed (dle ČNB), tak by nemusel být problém. Raději bych si to ale na vašem místě ověřila.
Re: Valutová pokladna
Děkuji za odpověď, jen jsem chtěla ještě dodat, vedeme PU a mě spíš zajímalo na jaké účty. Vedu si valutovou pokladnu, tudíž v jedné firmě výdej valut z valutové pokladny a příjem Kč do korunové pokladny. Tudíž jenom příjem a výdej peněz. Ale nevím jestli to stačí přehnat jenom přes 261 nebo se to musí hnát přes 5 a 6. Ano beru denní kurz CNB. Jedná se jenom o ojedinělou platbu, takže si myslím, že licenci nepotřebuji, to by neměl být problém. Ale nejsem si jistá v zaúčtování. Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.