OT: Co to je za šéfy?
Musím reagovat. Vaše šéfy nechápu. Vždyť jde o to, aby měli všechny záležitosti spojené s podnikáním v pořádku a je to v podstatě v jejich zájmu. Opravdu mi nad tím zůstává rozum stát. A to nejde ani o žádnou závratnou sumu za školení.
Soudím podle sebe, mě šéf zaplatí školení kdykoli potřebuju nebo jsou nějaké důležité změny. A na vyhazování taky nemáme.
Re: OT: Co to je za šéfy?
Dobrý den,prosim o info jak to vše bude s těmi slevami? Dočetla jsem se zde, že od 1.8.09 by měla platit sleva na pojistném ve výši 3,3%, ale již jsem zde nenašla nic bližšího, podmínky pro uplatnění této slevy, slevu si uplatnuje zaměstnavatel z rozdílu mezi myslim 27 100 a VZ zaměstnance, slevu si uplatní zpětně od začátku roku a pak každý měsíc, budou údajně nové formuláře Přehled o vyši.. atd? nenašla jsem ani nic na internetu ani v Průvodci kterého odebírám. Prosím někoho o ucelené informace.Moc děkuji
Re: OT: Co to je za šéfy?
zkusila jsem se to zde teď probrat ve 3 příspěvcích (xy4 + xy5)
nevím ale, kde mi hlava stojí a mám v tom zmatky (nebude to jednoduché pro nikoho a měli by si to zkusit udělat vedoucí, když Vás ani na školení nechtějí pustit) - on to sám program od sebe neudělá, někdo tam bude muset dodat důležité informace, které ani programátor sám od sebe neudělá (možná umožní, že se bude moci zpětně u každého zam-ce nějak dodat, zda sleva náleží/nenáleží, pak to za všechny zam-ce slevu spočítá), ale hlavní práce bude na MÚ
a kontroly půjdou až za rok, takže pozor na neprávem uplatněné slevy(již jsem to psala) - bude nabíhat penále
Re: příklady Ženíšková_slevy na SP_oprav
podmínkou těchto slev je, že zaměstnání MUSÍ trvat alespoň do 31.8.2009, tudíž, kdo měl jakýkoliv PP, DopČ JEN do této doby, tak nárok na mimořádnou slevu není
další podmínkou je, že PP musí být sjednán alespoň na více než 3 měsíce, pokud je sjednán na kratší dobu nebo přesně na 3 měsíce, tak v těchto měsících nárok na slevu není (takže doporučení: sjednávat PP alespoň na více než 3 měs., můžete sjednat zkuš. dobu do 3 měs., to nevadí), pak náleží sleva již od 1. měsíce, pokud PP trvá od 1. kal. dne v měsíci (pokud je prac. poměr sjednán od 2. kal. měsíce nebo déle, sleva za tento měsíc nenáleží a je jedno, že 2.KD je 1. PD toho zam-ce)
tedy Váš příklad: PP od 1.1.09 do 31.3.09 (musí zam-tel kontrole z OSSZ doložit, kdy se začlo jednat se zam-cem o prodloužení PP), pokud v březnu do 31.3., potom bude náležet sleva na pojistném za březen, pokud by se dohodli na prodloužení 1.4. hned ráno (ještě dříve, než by začal pracovat, pokud by začal pracovat a až teprve potom by se někdo probudil z vedení, tak by byla automaticky smlouva na dobu neurčitou), v tomto příp. by sleva náležela od 1.4. až do 30.9. nebo déle, pokud by se pak dohodli na dalším prodloužení PP (tady si odporuje Zák.práce, jak se bude dokladovat, kdy začali jednat o prodloužení PS, když to nemusí to dojednávání být písemné, písemný je až ta výsledná smlouva, dohoda apod.?)
p. beto, včera jsem psala, že kdo nepožádá do 20.9., má smůlu - správně jste mě opravila na 21.9. (do pondělí zákon umožní)
dalším velkým problémem u této mimoř. slevy bude to, že kdo nezažádá (byť by mohl), tak se to bude brát, že žádat nechce, tudíž stát nic vracet nebude, i kdybyste na to později přišli
naopak, pokud zam-tel požádá o něco, na co neměl nárok, tak od 21.9. bude nabíhat penále (pokud se někdo domnívá, že to zkompenzuje se slevou na poj., kterou u někoho omylem neuplatnil, tak je na omylu - to nepůjde)
od srpna bude nový tiskopis
pokud má zam-tel dluh na OSSZ, tak tato částka se na tento dluh použije (ale pozor, musíte o to písemně požádat)
doporučuje se: z personálního vyžádat u zam-ců, kteří budou k 31.8. v PP, DoPČ - pS nebo DoPČ do 3 měs., kdo je ve výpovědi (je jedno, kdo tu výpověď dává), kdo má dohodu o uk. PP, DoPČ apod.
Je hrozné to, že pokud zam-tel sjednává PP, DoPČ ma 3 měs., tak ty 1. až 3 měsíce nemůže slevu uplatnit, byť se zam-cem dále je prodlužována PS, DoPČ. Ve výhodě je ten zam-tel, který hned na začátku sjednal PP, DoPČ alespoň na 4 měs.(a třeba dále prodlužuje třeba po měsíci), to pak je nárok třeba ihned od 1. měsíce (pokud jsou dále splněny další podmínky).
Aby to nebylo tak jednoduché (jak si asi poslanci a senátoři myslí, že se nudíme), tak pokud vznikne sleva, tak se ještě bude kontrolovat výdělek
ten nesmí překročit 27100Kč/měs.= VZ SP(kdo má více, tak nelze sleva uplatnit), kdo má ale tak nízký příjem, že z rozdílu 27100 Kč a jeho mzdou/platem a vynásobením 3,3% bude rozdíl více než 25% (to, co zaplatil zam-tel na pojistném, lze uplatnit jen těch 25%)
chudáci jak programátoři, tak také ve firmách, které zpracovávají firmám mzdové účetnictví (každý musí ošetřit, kdo bude za ty slevy odpovědný) - nárokovost slev
ve firmě se snad nějak mzdová s personálním dohodne (kdo je ve výpovědi apod.), ale takto - to bude o papírech (takže náklady navíc)
také nás upozornili na to, že přibyde účtování - snad něco o refundaci (ale nejsem účetní, takže do toho se nepouštím, jen upozorňuji, abyste si na to dávali pozor, koho se to týká)
jak jsem již psala včera - pozor na nové náhrady nemoc. za 1. 3 PD u zam-ců, kteří mají směny delší než 8 hod./směnu
takže: hezké léto nad papíry - nechávat zpracování až na srpen, je hazard (alespoň předpřipravit, koho se to s největší pravděp. bude týkat)
já bych to neviděla s tou výší tak černě, toto bude záležitostí programátorů, kteří na to musejí být a i náš je - připraveni, výše slev se ošetřit v SW dá, výpovědi částečně. Přece byste to nechtěla počítat "ručně", nechce se mi věřit, že by to účetní někde takto musela počítat, max. v nějaké male společ. kdy dělá mzdy "ručně"...., ale to už se snad ani nikde nedělá ...?
výpovědi (je jedno, kdo tu výpověď dává),
>>>kdo
>>>má dohodu o uk. PP, DoPČ apod.
>>>Je hrozné to, že pokud zam-tel sjednává PP, DoPČ ma 3
>>>měs., tak ty 1. až 3 měsíce nemůže slevu uplatnit,
>>>byť
>>>se zam-cem dále je prodlužována PS, DoPČ. Ve výhodě
>>>je
>>>ten zam-tel, který hned na začátku sjednal PP, DoPČ
>>>alespoň na 4 měs.(a třeba dále prodlužuje třeba po
>>>měsíci), to pak je nárok třeba ihned od 1. měsíce
>>>(pokud
>>>jsou dále splněny další podmínky).
>>>Aby to nebylo tak jednoduché (jak si asi poslanci a
>>>senátoři myslí, že se nudíme), tak pokud vznikne
>>>sleva,
>>>tak se ještě bude kontrolovat výdělek
>>>ten nesmí překročit 27100Kč/měs.= VZ SP(kdo má více,
>>>tak nelze sleva uplatnit), kdo má ale tak nízký
>>>příjem,
>>>že z rozdílu 27100 Kč a jeho mzdou/platem a
>>>vynásobením 3,3% bude rozdíl více než 25% (to, co
>>>zaplatil
>>>zam-tel na pojistném, lze uplatnit jen těch 25%)
>>já bych to neviděla s tou výší tak černě, toto bude
>>záležitostí programátorů, kteří na to musejí být a i
>>náš
>>je - připraveni, výše slev se ošetřit v SW dá,
>>výpovědi částečně. Přece byste to nechtěla počítat
>>"ručně",
>>nechce se mi věřit, že by to účetní někde takto
>>musela
>>počítat, max. v nějaké male společ. kdy dělá mzdy
>>"ručně"...., ale to už se snad ani nikde nedělá ...?
>
>napadlo mě, jsetli to nebude náhodou jako s ročním
>zúčtování, program nabídně seznam zaměstnanců a účetní
>vybere ty u kterých bude mimořádná sleva a počítač
>vypočítá
neděste mne :) necháme se překvapit, ale předpokládám, že programátoři jsou šikovnější, alespoň ten náš určitě. Uvidíme v září, bude to fuška, ale přežili jsme jinší věci :) hezký den
ano, říkáte to správně, kdo neuplatní nebo omylem uplatni slevu nižší, nedoplatek na slevě na pojistném nenáleží ...
co jste to psala s dokladováním kdy se začalo jednat o prodloužení, to někdo přednášel na semináři?? To se mi nezdá, pokud prodlužováno dodatkem, pak sleva ano - velmi zjednodušeně, o tom, že bych OSSZ měla předkládat kdy došlo k jednání o prodloužení PP jsem nic neslyšela, to je přece hloupost ?? Kdo říkal ?
Prosím vás, už je někde napsáno od kdy to má platit? Předpokládám že to prezident ještě nepodepsal nebo ano? Byla tu zmínka o tom, že se má organizace přihlásit k 21. 9., tzn. že by to platilo až od září (zpětně do ledna, samozřejmě) , tj. by se to spláchlo s odvody za srpen? Nerada bych se tu s tím babrala o prázdninách, máme 200 zaměstnanců a spadá mi do toho víc jak 90% lidí.
to se tedy babrat budete ... účinnost v měsíci po vyhlášení ve Sbírce, předpokládá se, že účinnost nastane 1.8.09, tzn. slevu za srpen 09 + mimořádnou slevu 1-7/09 uplatníte za měsíc srpen 09 s odvodem nejpozději do 21.9.09 a pakliže se s tím nebudete chtít babrat, podejte si výpověď, až vám na to z-el přijde, protože slevu nelze uplatnit zpětně ;-)
>>>>
>>>>
>>>>Prosím vás, už je někde napsáno od kdy to má platit?
>>>>Předpokládám že to prezident ještě nepodepsal nebo
>>>>ano?
>>>>Byla tu zmínka o tom, že se má organizace přihlásit k
>>>>21. 9., tzn. že by to platilo až od září (zpětně do
>>>>ledna, samozřejmě) , tj. by se to spláchlo s odvody
>>>>za
>>>>srpen? Nerada bych se tu s tím babrala o prázdninách,
>>>>máme 200 zaměstnanců a spadá mi do toho víc jak 90%
>>>>lidí.
>>>to se tedy babrat budete ... účinnost v měsíci po
>>>vyhlášení ve Sbírce, předpokládá se, že účinnost
>>>nastane
>>>1.8.09, tzn. slevu za srpen 09 + mimořádnou slevu
>>>1-7/09 uplatníte za měsíc srpen 09 s odvodem
>>>nejpozději do
>>>21.9.09 a pakliže se s tím nebudete chtít babrat,
>>>podejte si výpověď, až vám na to z-el přijde, protože
>>>slevu nelze uplatnit zpětně ;-)
>>
>>
>>To vím taky že ji nemůžu uplatnit zpětně. Jste velice
>>příjemná. Mě šlo jen o to, zda se to všechno bude
>>konat v srpnu nebo v září. o nic jiného mi nešlo.
>
>A co s těmi co mají již vyměřovací základ pro SP
>nulový, těch se to také týká? Když dovršili limit a nyní
>sociálko neplatí?
myslím, pokud dosáhl stropu, pojistné neplatí, není z čeho uplatnit slevu, pokud se jedná o uplatnění mimořádné slevy v měsících, kdy nedosahl stropu, toho se pravděpodobně tato skutečnost stejně nebude týkat, protože měl určitě VZ vyšší než 27.100
1. Osobně nemám zkušenost s max. VZ (jsme "chudá" firma), ale jeden zajímavý příklad ze školení s p. Přikrylovou:
Max. VZ 2009 = 1 130 640 Kč. Zam-nec do 31.8.2009 vydělá 1 130 000 Kč. V 9./09 má zúčtováno 200000 Kč, ale do max. VZ mu chybí 640,- Kč, které budou vym. základem pro SP. Platí z 640,- Kč SP, patří tento měsíc do slev-prý je tento zákon pro podporu zaměstnávání nízkopříjmových zam-ců:-))
2. Pozor sleva nenáleží již v měsíci, kdy byla doručena výpověď, sepsána dohoda nebo oznámeno zrušení ve ZD.
3. Pro slevu musí být PP delší než 3 KALENDÁŘNÍ měsíce. Stačí 3 měsíce a 1 den.
4. Když dochází k prodlužování PP na 3 měsíce dohodou o změně PS, tak podle př. č. 6 na str. 5 MÚ 6/09 ženíšková uvádí, že sleva náleží od měsíce, ve kterém se dovíme, že je PP delší (např. ve třetím měsíci trvání PP). Klímová by dala slevu až od následujícího měsíce.
5. Př. PP na 3 měsíce 1.9.09 - 30.11.09. Sleva nenáleží. 1.12.09 zam-nec nastoupí a pokračuje v práci se souhlasem zam-tele, tzn. ze zákona se PP na dobu urč. stal PP na dobu neurčitou. Sleva od 12./09, protože teprve 1.12. víme, že je PP delší než 3 měsíce.
>>>A co s těmi co mají již vyměřovací základ pro SP
>>>nulový, těch se to také týká? Když dovršili limit a
>>>nyní sociálko neplatí?
>>myslím, pokud dosáhl stropu, pojistné neplatí, není
>>z
>>čeho uplatnit slevu, pokud se jedná o uplatnění
>>mimořádné slevy v měsících, kdy nedosahl stropu, toho
>>se
>>pravděpodobně tato skutečnost stejně nebude týkat,
>>protože měl určitě VZ vyšší než 27.100
>
>1. Osobně nemám zkušenost s max. VZ (jsme "chudá"
>firma), ale jeden zajímavý příklad ze školení s p.
>Přikrylovou:
>Max. VZ 2009 = 1 130 640 Kč. Zam-nec do 31.8.2009
>vydělá 1 130 000 Kč. V 9./09 má zúčtováno 200000 Kč, ale
>do max. VZ mu chybí 640,- Kč, které budou vym. základem
>pro SP. Platí z 640,- Kč SP, patří tento měsíc do
>slev-prý je tento zákon pro podporu zaměstnávání
>nízkopříjmových zam-ců:-))
AM, Ženíšková tento příklad vyvrátila - dávala jsem si na to obzvlášť pozor :) Říkala, že sleduji příjem zúčtovaný a zúčtováno mu bylo 200.000 .... Já jsem to také (než jsem na ni šla) pochopila tak, jak jste psala vy ...myslím, že na pár vyjasnění si ještě počkáme ve MÚ 7-8/09, také říkala, že tam bude o slevách pojednáno šířeji a nějaký výklad bude i opravený_ posuzování nepřetržitého zaměstnání. Pokud se dozvíte zase vy něco nového, dejte vědět :) diky
>2. Pozor sleva nenáleží již v měsíci, kdy byla
>doručena výpověď, sepsána dohoda nebo oznámeno zrušení ve ZD.
proto je možné /kvůli možnosti uplatnění slevy/ nesepisovat dohodu, ale rovnou sjednat se z-cem pracovní poměr na dobu určitou - ty nejsou na závadu pro uplatnění slev.
každý měsíc budete posuzovat zvlášť, takže tento zam-ec má více než 27100 Kč/měs. (těchto zam-ců se to netýká)
protože se ale posuzuje každý měsíc zvlášť, takovýto zam-ec v určitém měsíci dosáhne "kritické" hranice (něco přes milion Kč), a třeba bude nemocný, takže 27100 Kč/měs. nedosáhne, takže stejně asi platit SP nebude (???), tudíž se ho to dotýkat nebude (ale to je jenom moje vysvětlení, to se přiznám, se na školení neřešilo, ani myslím ve MÚ jsem to neviděla)
jo, teprve praxe přinese "oříšky k rozlousknutí", se kterými nikdo nepočítal
zkusme výše uvedený příklad-v "rozhodném" měsíci dosahne stropu pojistného, ani nemusí být nemocný, bude mu zbývat ještě např. 25.000, sice zúčtovanou mzdu v rozhodném měsíci (měsíc dosažení stropu) bude mít 100.000, ale ještě z 25.000 odvede pojistné, tzn. že mu mohu uplatnit slevu na pojistném vypočtenou z těchto 25.000, tj uplatním slevu 27100-25000*3,3%=70 Kč tak tomu rozumím a odpovídá to tomu, co psala AM.
Re: je to jinak-u stropu poj_slevy na SP
V případě souběhu zaměstnání-HPP a mám souběh, zúčtované příjmy pro účely uplatnění slevy na pojistném sčítám,to není nic nového,ale pokud v průběhu měsíce souběžný PP ukončím-zde neplatí podmínka neuplatnění slevy, jelikož zaměstnání netrvá celý měsíc, zúčtované příjmy také sčítám. Ale - pokud doplácím např. zapomenutou odměnu souběhu po ukončení PP, pak tuto odměnu, která nezaložila účast na NP již nenačtu s VZ z HPP. Pak mluvila o fúzi, ale to nevím, zda někoho zajímá.
Re: pro Katku_ příklady Ženíšková_slevy
:)) ale Katko, já jsem se vás nechtěla dotknout, to není moje parketa, mě spíše pobavil ten výraz , proto jsem ho použila :) to jsem dlouho neslyšela, kdysi jsem ho také používala, tak jsem zavzpomínala na mládí, takže nic ve zlém. Všechno dobrý :-)) ??
>>>>>
>
>Beto, já se taky omlouvám, všechno dobrý, to je asi
>tím blbým počasím :-)
to, že je člověk podrážděný, je reakcí na to, že se věčně něco mění v zákonech, ještě to není ani ve Sbírce zákonů, ale běda tomu, kdo nestihne solidní školení, pojede na dovolenou a nějak mu všechny změny utečou (věřím tomu, že třeba u začínajících MÚ nebo v menších firmách se to stát může) a bude problém
jenže, ono to opravdu nebude tak jednoduché určit správně u některých zam-ců u mimoř. slevy, zda má, či nemá nárok - od kdy přesně, když i renomovaní, kteří to přinejmenším připomínkovali a v čas. MÚ 6/2009 je tedy návod, jak se má postupovat (zaplať pánbůh za něj), ale už se avizují opravy
takže já mám hrůzu hlavně z PP, které byly sjednány do 3 měs. a následně prodlouženy (abych správně posoudila, za které měs. se může nebo nemůže uplatnit sleva) a o tom to je, že něco neuplatním, ač bych mohla (o to už firma přijde) a na druhou stranu třeba uplatním něco, na co nárok nebude a bude nabíhat penále
věřím tomu, že programátor připraví program bezchybně, ale zpětně na tu mimořádnou slevu to budu muset dododat, neboť mně mzd. program neumožňuje zadávat, jestli je zam-ec ve výpovědi apod. (na nic jsem to doposud nepotřebovala)
a že to není konec změnám, to nám také avizovali (ale to další snad až na podzim nebo zač. roku) - bude hlavně záležet, kdo vyhraje volby....
Mohu se do vaší diskuze zapojit s dotazem? Mz.úč. č. 6/09 mám, ale nikde tam nemohu najít Vámi tu zmiňované změny v náhradách nemoci od 1. dne a dále neslyšela jsem ani o změnách ve slevách na děti... prosím kde bych našla tyto informace předem díky ruza
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.