Vlákno názorů k dotazu Kontrola účtu 343 od zdv - Re: Kontrola účtu 343 Já např. (s.r.o.) si dělám...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 6. 2009 9:39

zdv (neregistrovaný)

Re: Kontrola účtu 343
    Já např. (s.r.o.) si dělám kontrolu daňové povinnosti k DPH tak, že částku základu daně z uskutečněných plnění + částku osvobozených plnění porovnám se zůstatkem na šestistovkových účtech (většinou jde hlavně o 602 a 604) za období a u případného rozdílu si dohledám důvod.

U nároku na odpočet sleduji částku a pokud je vyšší než obvyklé, hledám, zda je to opodstatněné.

Pokud začínáte v novém programu, doporučila bych alespoň pro první období DPH vést si současně jednoduchou evidenci v Excelu a pak porovnat.

Co k tomu ostatní?

• 26. 6. 2009 9:45

Eva.J. (neregistrovaný)

Já mám naučeno, že vezmu soupis daňových dokladů a odškrtávám dle faktur. Je to pravda náročnější, ale alespoň se nespletu, občas se stane, že najdu rozdíl v zaúčtování DPH oproti DPH na faktuře (ale bývají to halíře). No každopádně mám jistotu, že je vše ok. Jinak samozřejmě porovnávám přiznání k DPH s hlavní knihou.

• 26. 6. 2009 9:49

hanah (neregistrovaný)

jsme čtvrtletní plátci, rovněž si kontroluji doklady a zároveň si sjedu např. teď za II. čtvrtletí. takto. zadám si od 1.1.2009 - 30.6.2009
    zjistím celkem pak si udělám II.čtvrtletí a přičtu I. čtvrtletí tak jsem si jista, že tam nemám nic navíc nebo mi něco chybí.

• 26. 6. 2009 10:17

ma (neregistrovaný)

Za prvé si vedu na 343 analytiku - vstupy - podle sazeb, výstupy - podle sazeb a zúčt. s FÚ/platby/. Na výpisu anal.účtů za zdaň.obd. kontrolujii, zda mám zaúčtovány všechny doklady, popř. zkontroluji, zda jsem zaúčtovala správně sazbu u všech dokladů. Musí hrát i haléře. Daňové přiznání mi musí souhlasit s obraty anal.
    účtů 343. Zůst.synt.účtu 343 má koncem zdaň.období být stejný jako výsledek posledního DP, pokud nemáte vůči FÚ starší nevyrovnané dluhy nebo pohledávky. Koncem roku převedu do nového roku zůst.synt.účtu 343 na anal.účet zúčt. s FÚ
    343 a se vstupy a výstupy začínám znovu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).