Re: Muze se branit pracujici bez smlouvy
Na cerno asi 2,5 mesice. Pote se zacal vymlouvat, ze nema penize a jak se dodelala posledni prace nebere telefony a neodpovida. Celkova castka kterou by jsem mel dostat je cca 17000,- Kc. Penize daval na ruku tydne. Naposledy jsem je dostal pred cca 14 dny a to cca 1500,- Kc. Penize na ruku jsem dostal 6x.
Kdyby to bylo řekněme měsíc, tak by se dalo říct, že jste pracoval a mezitím ho o pracovní smlouvu upomínal a že máte i bez pracovní smlouvy nebo dohody odpracované hodiny, za které máte dostat mzdu. Ale 2,5 měsíce se mně zdá dlouho na to, že ho budete žalovat až v okamžiku, kdy Vám peníze nedá, zatímco dosud jste si je klidně bral na ruku a bez výplatní pásky a bez smlouvy.
než se začnete s někým soudit, tak si pročtěte § 139 odt. 1 zákona o zaměstnanosti a zjistíte, že jste se výkonem nelegální práce dopustil jako fyz.osoba přestupku, za který můžete být postižen(stejně pochopitelně i zam-tel, který Vás zaměstnal načerno).
V § 140 odst.3 jsou pak peněžní sdankce za tato porušení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.