Re: Skončení firmy v době MD
-- Taky jsem tak dopadla. Tak Vám napíšu svou zkušenost. Pracovala jsem ve firmě, která k určitému datu končila. Dali mi podepsat dohodu o ukončení pracovního poměru. Dle Úřadu práce se to může, nemusím být registrována, protože do 7 let za mě pojištění platí stát. Šla jsem tedy pouze na zdravotní pojišťovnu, že jsem doma na mateřské... a to bylo všechno. Navíc půl roku na to i jednatel umřel bez právního nástupce... takže se skutečně nemám kde vrátit. Hezký večer.
Dobrý den, milé dámy,
v době na MD jste stále u zaměstnavatele v PP. Pokud dochází ke zrušení zaměstnavatele, měl by Vám dát výpověď dle § 52 a) se zřetelem na § 54 a) ZP. Pracovní poměr samozřejmě může být ukončen i dohodou, ve které bude uveden přesný důvod skončení. V obou případech Vám náleží odstupné (§ 67)
Ukončoval PP dohodou zaměstnavatel, nebo dohodu připravil tak, jako byste ji podali Vy? Pokud dohoda šla z Vaší strany, s tím již nic nenaděláte. Pokud ze strany zaměstnavatele, lze se svých práv domoci - soudně, a svoji pohledávku oplatnit u konkurzního správce.
Dohoda se nesepisuje ze strany zaměstnavatele nebo ze strany zaměstnance. V dohodě se napíše, že zaměstnavatel ten a ten a zaměstnanec ten a ten se dohodli na ukončení prac. poměru dnem tím a tím. A buď se uvede důvod nebo neuvede. Pokud není důvod (rušení firmy, nadbytečnost) uveden, tak odstupné nenáleží. Pokud jde ale skutečně o rušení nebo o nadbytečnost, může se zaměstnanec domáhat u soudu odstupného, i když důvod uveden nebyl a muselo by se prokázat, že se o tento důvod skutečně jednalo, i když se prostě jen dohodli.
Pro Karču: pokud jste doma, ne na ÚP, tak zdravotně jste pojištěna jako osoba pečující celodenně o 1 dítě do 7 let nebo o 2 děti do 15 let jen tehdy, pokud to dítě nechodí do školky na víc, než 4h denně a školní dítě navštěvuje jen vyučování (a už ne např. družinu). A musíte se takto na ZP zaregistrovat a donést o tomto potvrzení. Ovšem sociálně (na důchod) tak dlouho pojištěna nejste.
--Paní Jiřko, to znamená, že bych se raději na UP měla registrovat? Mám dvě děti. Jedno má jeden roček a jedno má 13 let. Tudíž spadám do druhé katagorie... no a důchod.. myslíte, že jej vůbec budu mít :-((( to moc nespoléhám. Proto si platím penzijní pojištění (a snad jej nikdo nevytuneluje). Děkuji předem.
Na to roční dítě ještě berete rodičovský příspěvek, takže registrace na ÚP nemá smysl. Registrace na ÚP znamená ucházet se o zaměstnání. Vy jste pojištěna státem z titulu "osoba pobírající rodičovský příspěvek". S tím důchodem to taky nevidím růžově - kdoví co bude...
No jak to vypadá,tak ani já nic nedostanu jelikož dohoda o ukončení pr.p. sepisuje zam-tel a prostě končí a na to se tahat někde po soudech nemám už nervy, sačí mi, že už rok řešíme dědictví po mamince a stále se nic neděje,jen slibujou,jak se ozvou apod. a stále nic,každopádně děkuji za informace.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.