Re: Dělení nákupů v hotovosti:režie a zb
==V evidenci zásob>zboží pak pouze zboží.==
v návaznisti na nabývací doklady, takže to vyjde nastejno. Některé programy mají přímou návaznost
na zařadení do evidence dle druhových zkratek
jak PR tak NZ a zpětně na prodej zboží PZ (i marži).
Záleží na tom, jaký "program" je používán.
Podle výše uvedeného ustanovení musíte provést inventuru zásob, to však neznamená, že musíte dělit výdaje. V každém programu, pokud nevedete DE třeba v Excelu nebo ručně v pokladní knize si můžete nastavit obsah položek, jak to vyhovuje Vám.
Nakupuji v hotovosti do svého obchodu zboží i různé provozní režie. Minulý rok jsem tyto výdaje z paragonů poctivě dělil na nákup zboží a provozní režie a zapisoval do DE. Musím opravdu z jednotlivých paragonů vysčítávat samostaně zboží a samostatně režii a takto uvádět v DE? Nemohlo by to být jen jako výdaj v
hotovosti celkem? Porušil bych nějaký předpis?
děkuji
jiří
Děkuji Vám všem za radu. Evidenci vedu ručně, v DE nebudu rozepisovat výdaje na zboží a režijní. Inventuru zboží jsem udělal při zahájení podnikání. Do prodejny předávám zboží max. 1x týdně spolu s příjemkami. Knihu tržeb - paragony - vedu. Na konci roku udělám inventuru. K minulé připočtu přijemky a odečtu tržby. No, pokud mi to nebude sedět se skutečným stavem, budu muset z paragonů o prodeji a příjemek do prodejny rozepisovat počet kusů přijatých a prodaných? zda mi to sedí, zda mám manko nebo přebytek? Přivítal bych ještě jednu radu, zda by to šlo nějak jednodušeji.
děkuji všem
Jiří
Myslím, že v průběhu roku nemusíte sklad vést, tj. dělat nějaké příjemky. Stačí koncem roku inventura zboží, které oceníte cenami z posledních nákupů. Nevím k čemu byste došel, kdybyste od příjemek (nákupní ceny)odečetl tržby (prodejní ceny).
Koncem roku je třeba daňové výdaje za zboži, které máte v DE příslušného roku, upravit o změnu stavu zásoby zboží, znamená plus zás. na poč. roku a minus zás.na konci roku. T
V souladu se zákonem o správě daní a poplatků musí být daňový subjekt schopen prokázat pravdivost všech skutečností, které je povinen uvádět v daňovém přiznání, hlášení a vyúčtování, k jejichž průkazu byl správcem daně v průběhu daňového řízení vyzván. Poplatník musí správci daně při případné kontrole prokázat zejména, že výdaje, které uplatnil jako výdaje daňové, jsou skutečně výdaji na dosažení, zajištění a udržení příjmů podle § 24 odst. 1 zákona. Zrovna tak je nutné kdykoliv doložit způsob nabytí, hodnotu a stav majetku a zásob. Z toho jednoznačně vyplývá, že poplatník musí, nechce-li se dostat do konfliktu s příslušným správcem daně, uchovávat i nadále příslušné doklady, jako jsou účtenky, faktury, VÉST EVIDENCI ZÁSOB apod. Jednoduše řečeno, nelze ignorovat související předpisy. Zrovna tak je zapotřebí vést průkaznou evidenci veškerého hmotného, nehmotného, movitého i nemovitého majetku souvisejícího s podnikatelskou činností.
Pro vedení skladové evidence v maloobchodě není nutné vést druhovou evidenci: lze použít systém, který se nazývá kontrola korunou. Při pořízení, skladování, případných slevách a výdeji vede evidenci v celkovém peněžním vyjádření (v prodejních cenách).
Je pochopitelné, že inventarizací zboží v prodejnách, v nichž se nesledují jednotlivé druhy zboží a jejich stavy a pohyby, nelze ověřit, jaký je konkrétní stav jednotlivých položek, tedy nelze zjišťovat konkrétní manka a přebytky podle těchto druhů, ale pouze celkové manko či přebytek vyjádřený v korunách.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.