Re: živnostník prodej rc modelů autíček
tak mate asi jeste dobry financni urad, nebo lepe receno dobre pracovniky fu. ja mel u klienta i pisemne od fu dopis, kde mel klient povoleno 60% ze soukromeho telefonu. uprimne receno. jak toto cislo vzniklo nevim a dost dobre si nedovedu predstavit, jak pausalne si pani urci treba 40%. dle jednoho mesice? nebo z rocniho prumeru? nebo koukne z okna? no a pri kontrole fu se jim onech 60% nelibilo a chteli to dolozit. klient vytahl papir z roku 1995. kontrola si zapsala do zapisu a vse bylo ok. druhy tyden prisel doporucene dopis z fu, ze od data doruceni rusi dobrovzdani fu na 60% vydaju z roku 1995. tod ma zkusenost.
klient musi prokazat ze jsou to naklady na dosazeni, zajisteni a udrzeni prijmu. jsou to PROKAZATELNE vydaje. jak pani bude prokazovat nejaka % jsem zvedavy. drive to opravdu bylo bezne. dnes uz se s tim nesetkavam. zkusenost fu prachatice, c. budejovice, praha 5, praha 1, trebon, tachov, tyn nad vltavou
Mno mě se jedná spíše o to,že dotyčný má mobilní telefon a jestli může uplatnit nějaký počet % z té faktury.Někdo mi říkal,že snad když ten mobil nemá jako přímo na podnikání,tak si může do nákladů dát 40% z ceny faktury,ale nevím kde bych to našla jako v jakém zákoně nebo tak.
to 1234a: jako vzdy FU od FU jinak. ;o) mohu poprosit s jakym zakonem je to v souladu ty %. ja to bohuzel nemohu najit a kdyz mi to muj FU zrusil, tak asi o tom take nevi. to jsou nekde uvedena % dle zivnosti? nebo postup vypoctu %, k tomu je nejaka vyhlaska ci metodicky pokyn?
a jeste s tim zeptanim na FU. ;o) pani reditelka na nejmenovanem fu radila vsem neziskovym organizacim co maji delat se ziskem do 300.000 ktery se u nich nezdanuje. po dvou letech nekde asi pochytila rozum a kdyz uz tak vedela komu ze to poradila blbe tak k nim poslala ze sveho fu kontrolu a nechala domerit. ;o) jeste ze ja jsem si vedl svou na ostri noze s fu a mam to dle zakona.
V žádném zákoně nenajdete žádné stanovené %. To si stanovíte sám podle poměru soukromých/služebních hovorů. To snad každý dokáže odhadnout, jak asi využívá svůj telefon pro své podnikání. Samozřejmě Váš postup nikdo nenapadne, ale rozhodně jdou uplatnit i %, které by ovšem alespoň zhruba měly odpovídat skutečnosti. Nevím, pod jaký FÚ spadáte, ale mně se za 10 let praxe ještě nestalo, že by můj FÚ šťoural do faktur za telefon.
fu c.budejovice mi i zrusilo jejich vyjadreni k moznosti uplatnit %. (kde bylo uvedeno, ze na zaklade dohody se spravcem dane si poplatnik muze uplatnit 60% hovorneho do nakladu). vzhledem k tomu, ze v zakone je "... ve vysi PROKAZANE poplatnikem ..." a ja opravdu nevim jak bych prokazal treba 40% kdyz vzdy to bude cca, okolo nebo bajoko, tak jsem proste od toho upustil vykazovat cokoliv % co nejde verohodne prepocitat. napr. pomerem mezi plochama, atd.
to by mě zajímalo, jak takový vyjádření vypadá:-) podle jakýho % je napsaný? jak se nazývá? rozhodnutí? oznámení? co to je dohoda se správcem? odkdy a v jakým zákoně to existuje?:-))
pokud nevíte, jak prokázat %, tak to je blbý. já prokazuji tím, že buď porovnám hovory před podnikáním a po zahájení, z navýšení vypočítám %. nebo napsat tři měsíce přesně hovory, rozpočítat soukromé a pracovní, a taky vyleze nějaké %. dám do vnitřních směrnic i s výpočtem a je prokázáno:-)
"Vyjadreni spravce dane" a bylo z roku 1995. ;o) Byl to takovy moc pekny dopis. V podstate spravce si tenkrat vyzadal pul roku na zpet faktury za tel., nechal si oznacit firemni hovory, na par namatkou zavolal (a to fakt nekecam), udelal prumer a tyto procenta dovolil pausalne pak uplatnovat. Mel jsem toto u dvou klientu. Jednomu to FU zrusil a druhy driv skoncil nez nekdo prisel to resit.
me osobne se proste uplatnovani % nelibi a nasemu fu jiz take ne.
kdyz to vemu podle vas.
vemu mesic pred podnikami - 1000 kč. mesic co podnikam 2000. tj. dle vas at se pak deje co se deje tak 50%. chapu to dobre? odjedu na dovolenou na 14 dni. prijde mi faktura na 4000 protoze deti meli doma pree. prokazatelne vydaje na podnikani 2000? spravci pak asi budu muset rict, ze deti proste za me vyrizovali firemni hovory. at mi prokaze ze ne. ze ano.
ja si fakt nemoho pomoct ale pro mne je PROKAZATELNE proste prokazatelne. kdyz si spravce necha vyject podrobry ucet za ten mesic ktery jste byl na tech 14 dni na dovo, dokaze vam z podrobneho vypisu ze firemni hovory jsou tam sotva za 500, tak mi nerikejte, ze vam tam tech 1500 necha jen kvuli tomu, ze mate smernici a tam tech 50% protoze to tak nahodou pred dvema rokama, co jste zacinal podnikat bylo.
vim, ze nejakych 1500 vyhozenych z nakaldu spravce resit nebude, ale ... rok se jiz po klientovi spravce z nejmenovaneho fu vozi, ze nema k vysokozdviznemu voziku technicky popis a zapis ze proskoleni obsluhy a ze mu tedy vsechny klady na vozik vcetne jeho sameho vyhodi z nakladu.
ještě jsem zapomněla dodat, že abych mohla uplatnit % z telefonu v bytě OSVČ, tak si OSVČ musel ve svém bydlišti zřídit provozovnu - pak se dají uplatni %, pokud tam nemá hlášenou provozovnu, když nebyla provozovna hlášena, tak jsem % neuplatňovala
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.