Re: Základní kapitál
Nepíšete, jak dlouho nemají společníci nesplacený podíl. Nyní platí, že společník ručí za závazky společnosti do výše souhrnu všech nesplacených vkladů - §106 odst. 2 ObchZ (kdysi ručili do výše pouze svého nesplaceného vkladu), co zaplatí nad rámec svého musí potom vymáhat od ostatních společníků. Já být společníkem bych proto volil raději doplacení svého vkladu a dosáhnutí zápisu do obchrejstříku (teprve od tohoto okamžiku společník neručí). Zvlášť, pokud má firma potíže. Je to ale na jeho volbě, zda společnosti půjčuje nebo splácí vklad na zákl. kapitálu.
Společníci nemají splacený podíl od ledna 2008. Zkusím to ještě probrat se společníky, co by raději chtěli. Jestli půjčku nebo splátku zákl. kapitálu. Moc děkuji všem za odpověď. Moc mi pomohlo, že doplacení vkladu musí být zapsáno do obchodního rejstříku.
Jen mi ještě není jasné, když společník splácí vklad na zákl. kapitálu jestli to musí být také zapsáno v OR nebo stačí až když to úplně dosplácí. (Dává vklady do banky a pokladny v menších částkách). Fakt mi to není jasné.
Ještě jednou děkuji moc všem za odpověď. Pavluša
Účinný vůči věřitelům společnosti je až zápis do OR, co se týče doplacení (splacení části) vkladu společníka do základního kapitálu. Tím je snad řečeno vše, co se týče rizika. Na druhou stranu každý zápis podléhá správním poplatkům, takže zapisovat každou splátku také není rozumné. Ručení za souhrn všech nesplacených částí vkladu platí již od 1.1.2001.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.