Re: Končí mi rodičovská dov., prosím o r
V tomhle opravdu nejsu odborník, ale myslím, že platí, že když nastupujete na 2.mateřskou do 4 let věku 1.dítěte a vyjde vám vyměřovací základ pro výpočet mateřské nižší než u 1.dítěte, tak platí ten co jste měla u 1.dítěte. To si radši ověřte na sociálce. A jinak máte pravdu, dohoda o PP vám mateřskou nezvýší
Re: Končí mi rodičovská dov., prosím o r
To s tím vyměřovacím základem do 4 let prvního dítěte by platilo v případě, že by se jednalo o mateřskou ze stejného zaměstnání, což v tomto případě nebude, protože PP bude ukončen a v ochranné lhůtě to nestihne, protože zatím ještě těhotná není.
Pro OSVČ platí:
"Podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství osoby samostatně výdělečně činné je kromě splnění podmínky účasti na pojištění podle odstavce 2 účast na pojištění jako osoby samostatně výdělečně činné podle § 11 po dobu alespoň 180 kalendářních dnů v posledním roce přede dnem počátku podpůrčí doby stanovené podle § 34 odst. 1."
Nejvyšší možnou mateřskou byste měla, pokud byste platila po 12 měsíců před nástupem na PPM nemocenské pojištění ve výši cca 1000,- měsíčně.
Ještě, prosím -moc děkuji
Moc děkuji za rady to nemocenské pojištění je dobrovolné, takže teď jak mi skončí rodičák, tak mám začít platit ne jen to minimum 1.720, ale 2.720? Jenže chci otěhotnět do půl roku tak se mi to asi nevyplatí, že?? Ale taky se to do toho 1/2 roku nemusí povést, tak teď nevím. Můžete mi, prosím, říct konkrétní částku alespoň přibližně kolik bych dostala když bych platila jen základ a kolik i s tím nemocenským???
A řešila by něco dohoda o pracovní činnosti??? Ale ten pán co by mě na ni zaměstnal by mi neplatil více než 5000 měsíčně, protože z té dohody se již odvádí sociální a zdravotní a to bych se mu nevyplatila.
Díky moc za rady PetraV
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.